Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 01.03.2014.
12:01
B. Đokić - Vesti A

Udri po dijaspori i na parkiralištu!

Stevanu Stankoviću (59) iz Bremena nedavno je putem Euro parkinga iz Londona stiglo obaveštenje da mora platiti kaznu za nedozvoljeno parkiranje automobila u svom rodnom gradu Novom Sadu. Taj prekršaj učinjen je prošle godine. Stanković kaže za "Vesti" da je ostavio vozilo pred zgradom svoje tašte, po koju je otišao da bi je prevezao do lekara.

Kazne vlasnicima automobila sa stranim tablicama šalju se u zemlje gde žive i rade
 

- Iznerviran sam i uvređen. Osećam se kao da sam na internacionalnoj poternici. Dobio sam pismo iz Malmea putem internacionalne pošte. U njemu je račun od 33,63 evra koje treba da uplatim do 8. marta za nedozvoljeno parkiranje u Novom Sadu. Sve uplate treba da obavim na bankovni račun EuroParking Collection pic u Londonu - objašnjava Stanković.

On dodaje da je na mestu gde je parkirao svoje vozilo dozvoljeno zadržavanje nekoliko minuta radi utovara i istovara stvari ili osoba. Podseća i da na automobilu nije našao nikakvu doplatnu kartu za parkiranje.


U Javnom komunalnom preduzeću (JKP) Parking servis u Novom Sadu pokušali smo da saznamo da li se kazne vlasnicima automobila sa stranim tablicama šalju u zemlje gde žive i rade.
- Taj sistem funkcioniše već duže vreme. Kazne šaljemo svima koji pogrešno parkiraju u Novom Sadu, a žive u inostranstvu - rečeno je "Vestima" u JKP Parking servis iz Novog Sada.


Slična situacija je i u Beogradu, gde je gradski Parking servis angažovao advokatske kancelarije u većini evropskih zemalja, preko kojih tuži one kojima je napisana kazna za parkiranje.


Kako smo saznali u Srbiji od stručnjaka za saobraćaj, u ovom konkretnom slučaju, po svemu sudeći, radi se o najobičnijoj prevari.


Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da mu je sve to vrlo čudno.
- To uopšte nije kazna za parkiranje, već takozvana dnevna ili doplatna karta. Ona se inače izdaje mimo zakona. Iz svega što vidimo, u pitanju može biti prevara - kaže za "Vesti" Okanović i tvrdi da se kazne za saobraćajne prekršaje učinjene u Srbiji još ne šalju vozačima koji žive u inostranstvu.


- Za saobraćajne prekršaje može samo da se sudi po principu reciprociteta, odnosno da se prekršajni postupak iz Srbije ustupi sudijama za prekršaje u drugim zemljama ako sa njima postoje međudržavni ugovori.

Ni mandatne kazne koje se pišu na licu mesta, a nisu plaćene, još se ne šalju vozačima koji žive u inostranstvu - objašnjava Okanović.

Vrebaju inostrane tablice


Stanković sumnja da mu je kazna napisana upravo zato što je vozilo imalo inostrane registarske oznake.
- Pre godinu ili dve samo moj automobil je bio odvežen u Beograd, iako su oko mene bili parkirani drugi automobili. Slično mi se dogodilo u Somboru. Tada je bilo objašnjenje da smo mi iz dijaspore spremni da odmah platimo - ogorčen je Stanković.


MUP i advokati traže neplatiše
U Beogradu su komunalne službe odavno razradile sistem naplate kazni za parkiranje.


- Prvo kontaktiramo MUP Srbije koji preko policije države u kojoj je vozilo registrovano dobije informaciju o vlasniku i nakon toga advokat podnosi prijavu. Imamo dosta slučajeva da osobe koje žive u Srbiji voze automobile sa stranim tablicama, gde imaju prebivalište. Najviše zbog njih bili smo primorani na ovaj korak, jer često nisu plaćali parking - kažu u beogradskom Parking servisu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.03.2014. 09:25
Potvrdjujem verovatnost teorije da se samo strane talice uocavaju i kaznjavaju! Primer moj o kome sam pre par dana pisao je bas takav mada o tome nisam upomenuo. Video sam dosta parkiranih auta pored moga, BG tablica, koji su pre mene bili uparkirani I ostali posle mene a moje su paukom odneli na Kalamegdan na parking za sta sam morao da platim prilicnu sumu!
Ponedeljak 03.03.2014. 23:40
To nije samo u BG i NS, to je i u Republici srbskoj, tacnije u Prijedoru..Ulica jednosmerna gde stoji znak zabrana parkiranja, a niz celu ulicu parkirana vozila bosanske tablice, pri kraju ulice auto sa hrvatskim tablicama i ja se parkiram da udjem u apoteku,,bila je guzva, i kad sam izasao iz apoteke mog auta nema ( svajcarske table) odem u SUP i pitam kako od recimo sto auta parkirano i samo moje odneto a ostala ne. Dobio sam odgovor, Prijedorcani nemaju pare da plate a hrvatske nemogu uzimati zbog nacionalne i politicke situacije, nego jedino kaze vama koji dolazite iz nemacke austrije svajcarske, vi imate pare..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online