Subota 01.03.2014.
12:01
B. Đokić - Vesti

Udri po dijaspori i na parkiralištu!

Kazne vlasnicima automobila sa stranim tablicama šalju se u zemlje gde žive i rade
 

- Iznerviran sam i uvređen. Osećam se kao da sam na internacionalnoj poternici. Dobio sam pismo iz Malmea putem internacionalne pošte. U njemu je račun od 33,63 evra koje treba da uplatim do 8. marta za nedozvoljeno parkiranje u Novom Sadu. Sve uplate treba da obavim na bankovni račun EuroParking Collection pic u Londonu - objašnjava Stanković.

On dodaje da je na mestu gde je parkirao svoje vozilo dozvoljeno zadržavanje nekoliko minuta radi utovara i istovara stvari ili osoba. Podseća i da na automobilu nije našao nikakvu doplatnu kartu za parkiranje.


U Javnom komunalnom preduzeću (JKP) Parking servis u Novom Sadu pokušali smo da saznamo da li se kazne vlasnicima automobila sa stranim tablicama šalju u zemlje gde žive i rade.
- Taj sistem funkcioniše već duže vreme. Kazne šaljemo svima koji pogrešno parkiraju u Novom Sadu, a žive u inostranstvu - rečeno je "Vestima" u JKP Parking servis iz Novog Sada.


Slična situacija je i u Beogradu, gde je gradski Parking servis angažovao advokatske kancelarije u većini evropskih zemalja, preko kojih tuži one kojima je napisana kazna za parkiranje.


Kako smo saznali u Srbiji od stručnjaka za saobraćaj, u ovom konkretnom slučaju, po svemu sudeći, radi se o najobičnijoj prevari.


Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da mu je sve to vrlo čudno.
- To uopšte nije kazna za parkiranje, već takozvana dnevna ili doplatna karta. Ona se inače izdaje mimo zakona. Iz svega što vidimo, u pitanju može biti prevara - kaže za "Vesti" Okanović i tvrdi da se kazne za saobraćajne prekršaje učinjene u Srbiji još ne šalju vozačima koji žive u inostranstvu.


- Za saobraćajne prekršaje može samo da se sudi po principu reciprociteta, odnosno da se prekršajni postupak iz Srbije ustupi sudijama za prekršaje u drugim zemljama ako sa njima postoje međudržavni ugovori.

Ni mandatne kazne koje se pišu na licu mesta, a nisu plaćene, još se ne šalju vozačima koji žive u inostranstvu - objašnjava Okanović.

Vrebaju inostrane tablice


Stanković sumnja da mu je kazna napisana upravo zato što je vozilo imalo inostrane registarske oznake.
- Pre godinu ili dve samo moj automobil je bio odvežen u Beograd, iako su oko mene bili parkirani drugi automobili. Slično mi se dogodilo u Somboru. Tada je bilo objašnjenje da smo mi iz dijaspore spremni da odmah platimo - ogorčen je Stanković.


MUP i advokati traže neplatiše
U Beogradu su komunalne službe odavno razradile sistem naplate kazni za parkiranje.


- Prvo kontaktiramo MUP Srbije koji preko policije države u kojoj je vozilo registrovano dobije informaciju o vlasniku i nakon toga advokat podnosi prijavu. Imamo dosta slučajeva da osobe koje žive u Srbiji voze automobile sa stranim tablicama, gde imaju prebivalište. Najviše zbog njih bili smo primorani na ovaj korak, jer često nisu plaćali parking - kažu u beogradskom Parking servisu.

2024 © - Vesti online