Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 26.02.2014.
18:01
Ž. Marković - Vesti A

Srpsku ruše 1. marta?

Namera organizatora i idejnih tvoraca demonstracija u bošnjačkim delovima Federacije BiH od početka je bila da se građani na ulicama okupljaju svakog dana, sve do kraja februara, a da se veliki protest organizuje 1. marta, i to ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, saznaju "Vesti" u obaveštajnim krugovima BiH.

Masa se zagreva za 1. mart?
 

Prema rečima naših sagovornika, glavni zadatak kreatora nemira u FBiH je da se niži intenzitet protesta održava sve do 1. marta, a za to vreme će se pripremiti teren za masovne demonstracije pred državnim institucijama na koje će organizovano doći građani iz svih krajeva FBiH. Krajnji cilj je stvaranje pritiska na državne organe da se krene u drastične promene Ustava BiH.

Izvori "Vesti" ističu da još ne postoje konkretne i tačne informacije o tome šta će se na ulicama Sarajeva dešavati u subotu, ali naglašavaju da su, pošto su početkom februara zapaljene zgrade nekoliko kantonalnih vlada i Predsedništva BiH, preduzete sve mere predostrožnosti.


"Istina je da se radi na stvaranju šireg fronta u koji bi se uključile i bošnjačke stranke i nevladine organizacije. Za ključni datum izabran je 1. mart, kao dan koji nosi veliku simboliku. Prema podacima koje posedujemo, zamisao postoji, ali do njene realizacije treba još mnogo toga da se desi, pa nije isključeno i da ta stvar bude sprečena", kažu naši izvori.


Sve će biti poznato u narednih dan-dva. Da se nešto iza brda valja, svedoče i reči Nebojše Radmanovića, srpskog člana Predsedništva BiH koji je u ponedeljak u Narodnoj skupštini RS rekao da se za 1. mart pripremaju velike demonstracije, čiji je cilj promena Ustava BiH.


"Prvog marta ove godine se pripremaju velike demonstracije, s ciljem vraćanja na Ustav Republike BiH. Zbog toga nam je zadatak očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Radmanović u Narodnoj skupštini povodom rasprave o odluci Predsedništva BiH o opozivu generalnog konzula BiH u Čikagu Brane Pećanca.


On nije detaljnije obrazlagao ovu informaciju niti je otkrio izvore od kojih ju je dobio, ali, kako saznajemo, ti podaci su mu dostavljeni iz srpskih ogranaka bezbednosnih institucija BiH. Kako bilo, zvanične potvrde velikih prvomartovskih demonstracija još nema. Ali, pritisak na Srpsku iz Federacije BiH se stalno povećava. Priča o građanskim protestima pokušava se intenzivno premestiti na politički teren kako bi se potpuno raspakovao proces promene državnog uređenja. Po Radmanovićevim rečima, glavne mete su institucija Predsedništva BiH i kantoni u FBiH.


Predsednik Srpske Milorad Dodik tvrdi da se pokušava razvlastiti Predsedništvo BiH, zbog čega je i pokrenuta priča o presudi Sejdić-Finci.


"Ta priča pokušava se pretvoriti u masovne ustavne promene BiH, s ciljem promene načina odlučivanja u Predsedništvu", upozorava Dodik.


Podsetimo, velike demonstracije u gradovima FBiH sa bošnjačkom većinom koje su navodno pokrenute zarad lošeg životnog standarda, za samo nekoliko dana pretvorile su se u skupove sa klasičnim političkim zahtevima. Neki od neformalnih vođa demonstranata su u zahtevima tražili ukidanje Predsedništva BiH, imenovanje jednog predsednika, ukidanje kantona i entiteta i regionalizaciju BiH.

Strahuju za bezbednost


Ako dođe do velikih demonstracija pred zgradom zajedničkih institucija, teško će se moći napraviti nova "talačka kriza" kao što se to dogodilo letos prilikom protesta zbog zakona o jedinstvenom matičnom broju kada su brojni zvaničnici, poslanici, delegati, ministri i gosti gotovo 24 časa proveli zatočeni u toj zgradi. Za subotu, naime, nije planirana nikakva sednica, niti je radni dan, pa s te strane problema ne bi trebalo da bude. Ipak, kako saznajemo, srpski političari u Sarajevu su prilično oprezni i na posao dolaze, iako neki od njih strahuju za bezbednost.


Bosna od pet regiona


Pojedini mediji iz Federacije BiH objavili su da postoji čvrst stav Brisela i Vašingtona da se posao u BiH završi velikim izmenama Ustava BiH. O tome su se proteklih dana izjasnili neki visokopozicionirani funkcioneri SAD i zemalja EU, a kako se tvrdi, već se uveliko radi na izradi teksta novog Ustava BiH kojim će se potpuno promeniti njeno unutrašnje uređenje. Država bi bila sastavljena od severozapadne regije sa sedištem u Banjaluci, severoistočne (Tuzla), hercegovačke (Mostar), srednje (Zenica) i sarajevske regije. Regionalizaciju BiH na ovaj način predlagao je pre desetak godina Haris Silajdžić, a slične ideje imala je i Islamska zajednica BiH.


Srpski član u Predsedništvu Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović kaže da bošnjački politički zvaničnici obeležavaju 1. mart kao dan nezavisnosti i praznik BiH, iako nijednim aktom taj datum nije potvrđen kao zvanični praznik.


EMIL VLAJKI UPOZORAVA: Sprema se obaranje Dodika


Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki jedan je od onih koji mesecima tvrdi da je Srpska ugrožena od strane određenih struktura izvana. On zastupa tezu da bi uklanjanje Milorada Dodika, koji jedini drži kurs neulaska u NATO i strateškog približavanja Rusiji, značilo istovremeno i nestanak Srpske.


"Na delu su dva procesa - narandžasta revolucija, koja je u završnoj fazi, i delovanje politizovanog islama. Narandžastu revoluciju provodi međunarodna zajednica zbog toga što je rukovodstvo Srpske odlučno protiv NATO-a i što je sve više orijentisano ka Rusiji. Ako sadašnji predsednik Srpske Milorad Dodik bude izašao na izbore, on će sigurno dobiti drugi mandat. Zbog toga će taktika autora narandžaste revolucije biti u tome da ga spreče, odnosno da ga onemoguće da izađe na izbore", tvrdi Vlajki.


Po njegovim rečima, u tu svrhu je pripremljen teren kroz organizaciju masovnih protesta u FBiH, čiji je cilj bio da se isprovocira lavina protesta u Srpskoj.


"Ti protesti u Srpskoj bili bi ojačani incidentima koje bi izazvali agitatori politizovanog islama, jer politizovani islamisti, kao i aktivirani kolaboracionisti, priželjkuju stranu intervenciju za obaranje aktuelne vlasti", smatra Vlajki.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.02.2014. 18:11
Надам се да ћемо од браће у Републици Српској научити како треба да се чува и брани своја држава.Знајући менталитет тих Срба уопште се не треба бојати за очување Републике Српске.
Sreda 26.02.2014. 18:55
Kao sto vidimo na sceni je rusenje svake vlasti koja je orijentisana ka Rusiji i koja nece da udje u NATO.Posto nasu vlast hvale nije tesko zakljuciti gde ti isti Srbiju zele da vode i kome okrecu ledja.
Sreda 26.02.2014. 19:41
Као што Паровић рече, треба да се угледамо на републику Српску. И нису нам они сусед него најмилији брат и сестра. Трећа Србија!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online