Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 21.01.2014.
05:46
Beta A

Počeli pregovori Srbija - EU

U Briselu je počela prva međuvladina konferencija EU-Srbija, kojom počinju pregovori o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.


Foto: Ilustracija

Ministar spoljnih poslova  predsedavajućeg EU, Grčke, Evangelos Venizelos uručiće najvišim srpskim  zvaničnicima ključne dokumente EU za pregovore u kojima se podvlači da je  "Srbija dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo".

Srpski premijer Dačić je najavio da će na otvaranju pregovora s EU izložiti uvodnu izjavu Srbije sa stavom o pregovaračkom okviru i pogledu Beograda na celokupan tok pregovora.

Na sastanku učestvuje evropski komesar za proširenje Štefan File, a srpsku stranu predstavljaju premijer Ivica Dačić, potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivan Mrkić, ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević.

Sastanku prisustvuju i šefovi diplomatija Austrije i Hrvatske, kao i ministri za evropske poslove Slovačke i Mađarske, koji time žele da ukažu na važnost početka pregovora o članstvu Srbije u EU.

Planirano je da sastanak traje jedan sat, nakon čega će biti održana konferencija za

novinare.

Srpski premijer Dačić je pre početka skupa razgovarao s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Miščević: Ključna tačka

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je da je današnja međuvladina sednica u Brislelu kojoj počinju pregovori o ulasku Srbije u Evropsku uniju ključna tačka sa koje nema povratka u opredeljenju budućnosti zemlje.

"Današnja sednica je tačka sa koje nema povratka. Srbija sada zaista i potpuno opredeljuje svoju budućnost u smislu kreiranja društva, koje će ličiti sva evropska društva koja nas okružuju", rekla je Miščevićeva za RTS i dodala da je ovo faza u kojoj vladavina prava postaje "ne samo obaveza nego i vrednost, i da se kreiranjem uslova za otvaranje pregovora otvaraju uslovi za normalnost života".

Simić: Sednica uspeh Srbije i EU

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocenio je da je današnja prva međuvladina sednica u Briselu kojom Srbija počinje pregovore za ulazak u Evropsku uniju (EU) uspeh ne samo za Srbiju već i za EU.

"To je veliki uspeh EU, jer ona do sada nije uspela nijedan rat da spreči, niti da spreči sukobe. Za njih je to jak kapital i u ovom trenutku žele da ga sačuvaju", kazao je Simić za TV Pink i naveo da tačan datum ulaska Srbije u EU zavisi i od brzine kojom će se EU oporavljati od krize u koju je upala.

"Naš tačan datum ulaska u EU ne zavisi samo od nas, nego i od same EU i kojom će se brzinom ona oporavljati od krize u koju je upala. Ako bude dobro funkcionisalo nemačko tržište, biće dobro i nama. Iz naše zemlje u Nemačku idu najmoderniji tehnološki proizvodi", kazao je Simić.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.01.2014. 07:04
Krenuli smo i mi putem Grčke, Bugarske ... Činjenjica je da su naši političari najniži oblik ljudi jer svoj interes stavljaju daleko ispred interesa naroda. Ne samo da ugrožavaju svojim potezima žive već su i sada spremni da zaduže buduća pokolenja. Ko imalo prati dešavanja u EU vidi da se ulaskom u EU povećava drastično zaduženost, povećava se nezaposlenost, mladi ne mogu naći posla. Interesantno je da uopšte ne vidim ništa dobro šta će Srbija dobiti od EU. Ali zato naši političari vide svoje džepove pune novca!
Utorak 21.01.2014. 05:57
"oregovori" u stilu: ima da uradis to, to ,to, to, to, i to.... i to
Utorak 21.01.2014. 07:23
E OVAKO: JEBEM VAM MATER I VAMA I EU-u JEBEM VA SVE PO KUĆI ŠTO VAM SUKNJU NOSI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online