Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.01.2014.
12:04
J. J. - Vesti A

Po čemu pamtimo 2013. (3): Građani spavali ispred Parlamenta

I region je iza sebe ostavio prilično burnu godinu, neki su slavili, drugi uglavnom protestovali. Tačno u ponoć, 1. jula 2013. godine, uz vatromet i prepune ulice, Hrvatska je proslavila to što je postala 28. članica Evropske unije. Svečano su podignute plave zastave sa zlatnim zvezdama na graničnim prelazima ka zemljama zapadnog Balkana, a posle slavlja, predsednik Ivo Josipović bio je domaćin radnog doručka za čelnike država regiona. Doručku je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Tomislav Nikolić sa Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem
 


Vukovar je objavio rat ćirilici jer je srpska, vlast je oštro osudila narod, a dvojezične ploče na državnim institucijama su razbijene. Usledila je peticija 680.000 hrvatskih građana da zakon promeni i manjina dobije prava tek kad čini polovinu stanovništva, a ne kao dosad trećinu.

Zatim je Hrvatsku protresao referendum o ustavnoj definiciji braka, koji je duboko podelio hrvatsko društvo. Na jednoj strani našla se inicijativa "U ime obitelji" sa svojim pristalicama, među kojima su bili katolička crkva i HDZ, a na drugoj stranke vladajuće koalicije i nevladine organizacije za ljudska prava. Prvog dana decembra hrvatski birači su se, ipak, izjasnili da žele da u hrvatski Ustav definicija braka uđe kao zajednica žene i muškarca, sa 65,8 odsto glasova.

Protesti u Bosni
 


Za to vreme u Republici Srpskoj se probudio građanski aktivizam, pa su građani suočeni sa teškim životnim okolnostima, vrlo često izražavali svoje nezadovoljstvo izlaskom na ulice, uzvicima, zviždanjem i transparentima. Počelo je protestnim okupljanjem očajnih građana u Parku Mladen Stojanović u Banjaluci, gde su podizali šatore i tu boravili danima.

Zatim su počeli JMBG protesti, zbog Belmine Ibrišević, koja je morala hitno da ode u Nemačku na lečenje, ali zbog administrativnih problema nije mogla da dobije jedinstveni matični broj, pa samim tim ni pasoš. Digla se cela javnost, ljudi su ljuti i nezadovoljni. Građani su spavali ispred Parlamenta BiH, čak su ga i jednom potpuno blokirali.


Studenti su u Banjaluci organizovali masovne proteste u junu, a priključili su im se građani, penzioneri i radnici. Sredinom decembra opet ispred zgrade Parlamenta održani su protesti protiv eutanazije pasa, da bi se godina završila protestima više stotina radnika iz sindikata obrazovanja, uprave, radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa, jer sa Vladom RS nisu postigli dogovor da od 1. januara bude vraćeno pet odsto umanjene plate.

Ministarski seks

Crnu Goru je u martu potresao funkcionerski seks skandal. Na Ju tjubu su objavljena dva snimka seksa Miroslava Ivaniševića, predsednika Senata Državne revizorske institucije, i bivšeg potpredsednika Vlade i ministra finansija sa nepoznatom ženskom osobom u košulji, boksericama i čarapama. Ivanišević je kazao da je snimak u njegovom kabinetu nastao "van radnog vremena" i da ga ženska osoba koja je sa njim ucenjuje.

Sledeći nastavak - Po čemu pamtimo 2013. (4): Zašto plače Karleuša

POVEZANE VESTI

Utorak 14.01.2014. 12:40
Ova trojica,tri musketara. Boli ih uvo njima dobro dok narod odlazi u bedu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online