Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 10.01.2014.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Vizionar iz Dubaija gradi Beograd na vodi

Projekat Beograd na vodi napokon bi mogao da iz maštarija političara i arhitekata postane realnost prestonice Srbije. Ključni problem što on nikad nije realizovan je novac, a nedavno je i taj problem prevaziđen, uverava nas vicepremijer Aleksandar Vučić. Novac stiže ponovo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ovoga puta ne iz Abu Dabija, već iz Dubaija i to od kompanije Emaar.

Najavio dolazak bogatog šeika iz Dubaija koji bi finansirao projektar "Beograd na vodi": Aleksandar Vučić

- Biznismen svetskog glasa Al Abar spreman da uloži 3,1 milijardu dolara u projekat Beograd na vodi. Njegov idejni plan je da počistimo sve odatle, da to bude jedini zadatak Srbije. On obezbeđuje tri milijarde i 100 miliona dolara za izgradnju svega. Onda treba da vidimo kako ćemo i mi onda da se naplatimo prodajom toga kad se završi. To sve posle menja - kazao je Vučić u intervjuu "Novom magazinu".


Kako "Vesti" saznaju iz izvora bliskih kabinetu Vučića, biznismen Mohamed bin Ali al Abar je već u dva navrata boravio u Beogradu s timom saradnika i to prilikom poseta prestolonaslednika Abu Dabija šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana.


- Gledali su zajedno košarkašku utakmicu u Beogradu, zatim su plovili Savom i gledali lokaciju na kojoj će nići Beograd na vodi. Reč je o sasvim novom projektu, nečemu što u javnosti još nije viđeno. Al Abar je rekao i da će se nekoliko starih objekata Savskog amfiteatra sačuvati i renovirati - kaže izvor našeg lista.
 

Hoteli, stanovi i novi most

Na desnoj obali Save predviđen je deo za hotele, poslovnu zonu, stambeni prostor i sportske centre. Oni koji rade na projektu tvrde da će, iako je plan za izgradnju došao preko granice, Beograd na vodi angažovati domaću snagu, od fakulteta do gradilišta. Reč je o milion i po kvadratnih metara novih površina i prostoru od oko 90 hektara koji treba infrastrukturno opremiti, a to su saobraćajnice, pešačke staze pristupne staze, biciklističke staze, velike zelene površine. Za potrebe Beograda na vodi na Savi će biti izgrađen još jedan most, ali je reč o pešačko-biciklističkom mostu.

Idejno rešenje prikazano je Vučiću, ali i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i na njemu već uveliko radi dvoje srpskih arhitekata koji su u Dubaiju.


Prestoničke vlasti veruju da će odraz Beograda u Savi biti jasniji i to na površini od Starog železničkog do Brankovog mosta, odnosno na oko milion i po kvadratnih metara. Predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali rekao je da je ceo projekat rađen po uzoru na gradove koji su sličnog položaja kao Beograd, nalaze se na rekama. To su Kopenhagen, Linc, Mančester.

Siniša Mali

- To je projekat koji ukoliko se realizuje u mnogome može da doprinese razvoju Srbije, a Beograda pogotovo - objašnjava Mali.


Da bi se Beograd spustio na vodu, nije dovoljno da se samo kozmetika priobalja promeni. Reč je o ogromnom zahvatu koji bi podrazumevao izmeštanje železničke i autobuske stanice, ranžirne stanice, dela pristaništa. Raščišćavanje ruševnih zgrada i terena biće građevinski poduhvat bez presedana u novijoj istoriji. U državnom vlasništvu je 95 odsto zemljišta, a ostalih pet odsto biće regulisano kroz eksproprijaciju, kada taj projekat bude proglašen projektom od nacionalnog značaja, tvrde u gradskoj upravi.
 

Igra monopol

- Ja posao s nekretninama posmatram kao monopol (društvenu igru) u kojoj je važno prvo zauzeti zemljište, a onda na njemu graditi sadržaje. Smatram da je vreme da se model građevinskog razvoja Dubaija proširi i mi radimo od Indije do Afrike. Imamo i projekat gradnje Armanijevog hotela u Milanu. Zainteresovani smo za investicije po svetu. Politike vlada se menjaju i igrači koji se prvi pojave na određenom tržištu postaju predvodnici - rekao je Al Abar u jednom intervjuu.
Kompanija Emaar ima 10.000 zaposlenih. Izgradila je imovinu vrednu više od 40 milijardi dolara u svetu, a neto dobit je oko tri milijarde dolara.


Čovek od poverenja

Čovek koji će obezbediti novac je čelnik Emaara, Mohamed al Abar (50), jedan od trojice građana UAE koji je u portfelj dobio ogromnu državnu kompaniju, a da pri tom nije član kraljevske porodice šeika Al Maktuma. Al Abar je 1981. završio Univerzitet u Sijetlu da bi se odmah zaposlio u Centralnoj banci UAE. Prelazi ubrzo u kompaniju Dubai Aluminijum u kojoj je za kratko vreme udvostručio vrednost. Zapao je za oko vladarima UAE koji ga šalju u Singapur kao predstavnika Investicionog fonda Dubai. Tamo se Al Abar zainteresovao za razvoj tržišta nekretnina i po povratku u Emirate od vladara dobija besplatno zemljište i novac da krene u razvoj. Jedan od najprepoznatljivijih projekata Emaara je najviša zgrada na svetu - Burž Kalifa, zdanje od 161 sprata, visine 829,8 metara.

Siniša Mali kaže da je plan da se radi po fazama, a prema njegovim rečima, prva faza koja podrazumeva izgradnju velikog tržnog centra, ne zahteva ništa osim završetka Prokopa.


- Može da krene već krajem 2014. godine. Reč je o projektu koji bi trajao nekoliko godina - ističe Mali.

Novi orijentiri glavnog grada

Vizuelno i fizički biće povezan prekinuti potez od Ade Ciganlije do Kalemegdana. Najekskluzivnije mesto na lokaciji - obala, pripalo je turizmu, tačnije ekskluzivnim hotelima visokih kategorija. Kod starog Železničkog mosta planirani hotel predstavljaće novi simbol grada, soliter visoke spratnosti. Nasuprot njemu, sa druge strane, bliže Brankovom mostu, nalazi se potencijalna lokacija za još jedan visinski reper. Centralni pojas je zona stanovanja, koju od hotela deli kanal i pojas zelenila. U kompleksu su planirani i šoping centri, mini marina, sadržaji za sport i rekreaciju, a Beogradom na vodi krstariće eko voz. Slobodni umetnici će imati, takođe, svoj prostor.


Prvi put su Železnice Srbije, koje koriste najveći deo ove atraktivne lokacije, dostavile konkretan plan šta im je potrebno za izmeštanje koloseka i pratećih objekata i u kom roku to mogu da završe. Čak 80 odsto koloseka može da se stavi van funkcije i izmesti u roku od šest meseci. Kompletno izmeštanje Železničke stanice moguće je do sredine 2015. kada će se završiti stanica u Prokopu i neophodni delovi beogradskog železničkog čvora, a do kraja te godine i most kod Vinče za transport opasnih materija.

POVEZANE VESTI

Petak 10.01.2014. 13:55
A što ne nađete nekok takvog "vizionara" da se konalno dovrši beogradski metro ?
Petak 10.01.2014. 14:47
Tip koji je celog života jeo hleb tuđim zubima,koji nikada nigde nije radio,a ima vizije. To su pre svega halucinacije bolesnog i izdajničkog duha PPV-a,poznatog kao Picousti od Arabije.
Petak 10.01.2014. 20:46
Neka mi neko odgovori, ako zna, ali jasno da ga razumem i ja i svi ostali slični meni na pitanje. Kakve ja koristi kao stanovnik Žagubice, Knjaževca, Bujanovca ili Priboja, imam od toga što će se u Beogradu uložiti tolike pare da Beograd "izadje" na vodi i na Dunavu i Savi izgradi raznorazno splavove, kafane i čamce. Ja ja u Žagubici, Knjaževcu, Bujanovcu ili Priboju, nemam gde da odem kod lekara, nemam gde da kupim lek, pa bi se lečio u vrhunskim zdravstvenim ustanovama treba na listi čekanja da budem tri godine, ili da lečenje i ne dočekam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online