Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 20.12.2013.
12:01
N. Jokić - Vesti A

Kacin: Srbija težim putem u EU

Crna Gora je u sredu u Briselu održala prvu međuvladinu konferenciju sa EU i time suštinski otpočela pregovore. To je prva zemlja koja pregovara sa EU po novoj i strožoj formuli, rekao je Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu.

Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu
 

Šta to znači za Srbiju?
- Crna Gora je otvorila pregovore o poglavljima 23 i 24. To je prva država koja je na osnovu negativnih iskustava EU sa Rumunijom, Bugarskom i Hrvatskom na samom početku krenula sa ta dva poglavlja. Za Beograd je značajno da se sada ne otvaraju samo poglavlja 23 i 24 nego u paketu i poglavlja 5, 6 i 20. Znači, ne radi se samo o pravnoj državi, jačanju institucija, ljudskim pravima, medijskim slobodama, već i o borbi protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala. To je sada veliki paket u kome Crna Gora otvara put Srbiji.

Nemoguće postalo moguće

Premijeri Srbije i Kosova sreli su se više od dvadeset puta, u istom avionu leteli su u Njujork i nazad na zasedanje Saveta bezbednosti i nisu napravili grešku na bilo čiju štetu. To je jasno pokazalo da su obe strane posvećene evropskoj budućnosti što je ohrabrilo Keti Ešton i dokazalo da je nemoguće - moguće, kaže Kacin.

Premijer Dačić je rekao da će Srbija napredovati brže nego ostali. Šta vi mislite?
- Ja se nadam da će se to i obistiniti i da će možda do kraja 2015. Srbija biti u stanju da otvori ta dva, pa i druga značajna poglavlja na tom putu. Rekao sam Ketrin Ešton u sredu na sastanku spoljnopolitičkog odbora EP da su njih troje -ona, Tači i Dačić - najbolja, najuverljivija i najoperativnija trojka EU koju treba izučavati i pozdraviti, ne samo na zapadnom Balkanu, nego i na celom kontinentu, pa i šire u svetu.


Koji je najvažniji događaj u toku vašeg mandata izvestioca za Srbiju koji se završava u maju?
- Prelomni trenutak je bio 2008. kada je tadašnji potpredsednik SRS, a sadašnji predsednik države najavio da će radikali podržati ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju čime je iznenadio vladajuću koaliciju, svoju stranku i izazvao njen rascep. Time je ubrzao silazak Srbije sa nebeskih visina u realnost. Pokazalo se da je prethodna vlast u Srbiji bila veoma jaka na rečima, a veoma slaba na delu. Zato je i došlo do političkih promena. Nova koalicija za godinu i po dana uradila je ogroman posao jer se realno suočila sa izazovima na Kosovu.

Glavni izazov ekonomija

Glavni izazovi za Srbiju sada nisu na Kosovu nego u ekonomiji i socijalnoj sigurnosti, u budućnosti njenih građana. Jedini način da se privuku strana ulaganja je da se naprave strukturne reforme i da se otvaraju nova radna mesta, stvori pravna država i vodi efikasna borba protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala, smatra Kacin.

POVEZANE VESTI

Petak 20.12.2013. 12:26
'Njih troje -ona, Tači i Dačić - najbolja, najuverljivija i najoperativnija trojka' A pa nemoj tako. Zaboravio si na trojku Hilter - Ribentrop - Kvisling. Znamo da si tradicionalni europski konjovodac, ali neko će pomisliti da si sa druge strane povoca.
Petak 20.12.2013. 14:23
KAKO bi reagovali da je Brisel 1970te rekao "Ej Jugoslavijo od danas sam ja tvoj gazda"! ??? A DANAS? Danas sve bivse Jugo drzave sve(bas sve) cine da bi im jednog dana Brisel bio gazda. BRISEL= Nemacka,Francuska
Petak 20.12.2013. 16:36
Alo pederu, nije ti ovo Slovenija! Hoće li ovo đubre prestat više da se miješa u unutrašnje stvari naših zemalja?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online