Petak 20.12.2013.
12:01
N. Jokić - Vesti

Kacin: Srbija težim putem u EU

Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu
 

Šta to znači za Srbiju?
- Crna Gora je otvorila pregovore o poglavljima 23 i 24. To je prva država koja je na osnovu negativnih iskustava EU sa Rumunijom, Bugarskom i Hrvatskom na samom početku krenula sa ta dva poglavlja. Za Beograd je značajno da se sada ne otvaraju samo poglavlja 23 i 24 nego u paketu i poglavlja 5, 6 i 20. Znači, ne radi se samo o pravnoj državi, jačanju institucija, ljudskim pravima, medijskim slobodama, već i o borbi protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala. To je sada veliki paket u kome Crna Gora otvara put Srbiji.

Nemoguće postalo moguće

Premijeri Srbije i Kosova sreli su se više od dvadeset puta, u istom avionu leteli su u Njujork i nazad na zasedanje Saveta bezbednosti i nisu napravili grešku na bilo čiju štetu. To je jasno pokazalo da su obe strane posvećene evropskoj budućnosti što je ohrabrilo Keti Ešton i dokazalo da je nemoguće - moguće, kaže Kacin.

Premijer Dačić je rekao da će Srbija napredovati brže nego ostali. Šta vi mislite?
- Ja se nadam da će se to i obistiniti i da će možda do kraja 2015. Srbija biti u stanju da otvori ta dva, pa i druga značajna poglavlja na tom putu. Rekao sam Ketrin Ešton u sredu na sastanku spoljnopolitičkog odbora EP da su njih troje -ona, Tači i Dačić - najbolja, najuverljivija i najoperativnija trojka EU koju treba izučavati i pozdraviti, ne samo na zapadnom Balkanu, nego i na celom kontinentu, pa i šire u svetu.


Koji je najvažniji događaj u toku vašeg mandata izvestioca za Srbiju koji se završava u maju?
- Prelomni trenutak je bio 2008. kada je tadašnji potpredsednik SRS, a sadašnji predsednik države najavio da će radikali podržati ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju čime je iznenadio vladajuću koaliciju, svoju stranku i izazvao njen rascep. Time je ubrzao silazak Srbije sa nebeskih visina u realnost. Pokazalo se da je prethodna vlast u Srbiji bila veoma jaka na rečima, a veoma slaba na delu. Zato je i došlo do političkih promena. Nova koalicija za godinu i po dana uradila je ogroman posao jer se realno suočila sa izazovima na Kosovu.

Glavni izazov ekonomija

Glavni izazovi za Srbiju sada nisu na Kosovu nego u ekonomiji i socijalnoj sigurnosti, u budućnosti njenih građana. Jedini način da se privuku strana ulaganja je da se naprave strukturne reforme i da se otvaraju nova radna mesta, stvori pravna država i vodi efikasna borba protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala, smatra Kacin.

2024 © - Vesti online