Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 12.12.2013.
12:02
J. Arsenović - Vesti A

"Režim gleda sebe, a ne interese Srba"

Istoričar i osnivač Naprednog kluba Čedomir Antić upozorava da je zvaničnom posetom Srbiji crnogorski premijer Milo Đukanović "iskoristio potpuni politički, ekonomski i moralni slom Vlade Srbije da malo popravi užasan položaj u kome se nalazi".

Čedomir Antić

Šta srpski sagovornici nisu, a trebalo je da pitaju crnogorskog premijera?
- Naš najvažniji interes u Crnoj Gori je status srpskog naroda koji u toj državi čini 34 odsto stanovništva. A prema statistici crnogorskog ministarstva za ljudska prava, Srbi ni u jednoj državnoj ustanovi, osim vojske, ne čine više od pet odsto zaposlenih. Osporeno im je pravo na jezik i pismo, crkva je pod pritiskom, građani sa srpskim državljanstvom gube crnogorsko. Dačić i Vučić su propustili da ova pitanja pokrenu, ne zbog inferiornosti prema Đukanoviću koji je u regionalnim okvirima zanemarljiv faktor, već zbog straha od Nemačke. Govoriti o njihovom demokratskom i patriotskom kapacitetu posle Kumanovskog i Briselskog sporazuma ukazuje ili na nedostatak inteligencije ili na nedostatak morala.


Da li je guranjem pod tepih problema Srba u Crnoj Gori, Beograd još jednom pokazao da ga ne zanimaju problemi sunarodnika u regionu?
- Nažalost, ali to je logično. SRS/SNS i SPS u srpskom narodu izvan granica Srbije nikada nisu videli bilo šta drugo osim jedan instrument u službi svoje vlasti. To su populističke stranke čiji su birači velikim delom siromašni i neobrazovani. Za njih nacionalizam predstavlja ventil za frustraciju. Trenutno je ventil navodna ili stvarna (još ćemo videti) borba protiv korupcije. Zaštitnik sadašnje Vlade Srbije su dve sile koje su sponzorisale obespravljivanje Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji i na Kosovu.

Sledi li okretanje leđa i Republici Srpskoj?
- Postoje ozbiljni nagoveštaji za to. Razne izjave predvodnika NVO-a finansiranog iz Nemačke i SAD, zatim nedavne izjave Bakira Izetbegovića koji je rekao da je u Srbiji prvi put vlast koja je spremna da prihvati suverenu BiH.

 

Milo ne želi kompromis

Zašto se Đukanović bolje razume sa sadašnjim srpskim rukovodstvom, nego sa Tadićem?
- Đukanović ne želi kompromis i dobrosusedske odnose. Njemu je potrebno poniženje Srbije i trijumf šovinističke politike. Tvrdnja da je Tadić bio srpski nacionalista iz Crne Gore i da se može razgovarati samo sa pokajničkim "srbijanskim domaćinom" u stvari pokazuje kakvu Srbiju žele crnogorski ekstremisti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.12.2013. 12:08
Režim gleda šiptarske i crnogorske interese na štetu SRBIJE . BANDA NA VLASTI GURA SRBIJU U BUNAR .
Četvrtak 12.12.2013. 12:24
Znamo mi to anticu.nego jos gora je jrazjedinjena sujetna i petokolonaska.
Četvrtak 12.12.2013. 14:04
Nadamo se da ce Srbija jednoga dana biti Srpska,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online