Četvrtak 12.12.2013.
12:02
J. Arsenović - Vesti

"Režim gleda sebe, a ne interese Srba"

Čedomir Antić

Šta srpski sagovornici nisu, a trebalo je da pitaju crnogorskog premijera?
- Naš najvažniji interes u Crnoj Gori je status srpskog naroda koji u toj državi čini 34 odsto stanovništva. A prema statistici crnogorskog ministarstva za ljudska prava, Srbi ni u jednoj državnoj ustanovi, osim vojske, ne čine više od pet odsto zaposlenih. Osporeno im je pravo na jezik i pismo, crkva je pod pritiskom, građani sa srpskim državljanstvom gube crnogorsko. Dačić i Vučić su propustili da ova pitanja pokrenu, ne zbog inferiornosti prema Đukanoviću koji je u regionalnim okvirima zanemarljiv faktor, već zbog straha od Nemačke. Govoriti o njihovom demokratskom i patriotskom kapacitetu posle Kumanovskog i Briselskog sporazuma ukazuje ili na nedostatak inteligencije ili na nedostatak morala.


Da li je guranjem pod tepih problema Srba u Crnoj Gori, Beograd još jednom pokazao da ga ne zanimaju problemi sunarodnika u regionu?
- Nažalost, ali to je logično. SRS/SNS i SPS u srpskom narodu izvan granica Srbije nikada nisu videli bilo šta drugo osim jedan instrument u službi svoje vlasti. To su populističke stranke čiji su birači velikim delom siromašni i neobrazovani. Za njih nacionalizam predstavlja ventil za frustraciju. Trenutno je ventil navodna ili stvarna (još ćemo videti) borba protiv korupcije. Zaštitnik sadašnje Vlade Srbije su dve sile koje su sponzorisale obespravljivanje Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji i na Kosovu.

Sledi li okretanje leđa i Republici Srpskoj?
- Postoje ozbiljni nagoveštaji za to. Razne izjave predvodnika NVO-a finansiranog iz Nemačke i SAD, zatim nedavne izjave Bakira Izetbegovića koji je rekao da je u Srbiji prvi put vlast koja je spremna da prihvati suverenu BiH.

 

Milo ne želi kompromis

Zašto se Đukanović bolje razume sa sadašnjim srpskim rukovodstvom, nego sa Tadićem?
- Đukanović ne želi kompromis i dobrosusedske odnose. Njemu je potrebno poniženje Srbije i trijumf šovinističke politike. Tvrdnja da je Tadić bio srpski nacionalista iz Crne Gore i da se može razgovarati samo sa pokajničkim "srbijanskim domaćinom" u stvari pokazuje kakvu Srbiju žele crnogorski ekstremisti.

2024 © - Vesti online