Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 02.11.2013.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Ko koči Južni tok?

Gasovod Južni tok kojim bi deo Evrope trebalo da se snabdeva gasom je ugrožen, saznaju "Vesti" iz više izvora u vladajućoj koaliciji. Naši sagovornici koji su insistirali na anonimnosti, ovako tumače "moskovski udar" Tomislava Nikolića na Vladu Srbije kojoj je zamerio odluke štetne po Naftnu industriju Srbije u kojoj je ruski Gaspromnjeft većinski vlasnik.

Gasni sporazum: Tomislav Nikolić i Vladimir Putin
 

Stručna javnost različito tumači probleme s Južnim tokom. Jedni krivca vide u interesima dela Zapada predvođenog SAD, drugi smatraju da je problem što je Srbija obećala za taj projekat novac koji nema.
 

Kovačević: Mi smo nerealni

Prema oceni stručnjaka za strana ulaganja Milana Kovačevića problem bi mogao biti što Srbija nema para za finansiranje Južnog toka.
- Propala kompanija Srbijagas treba da investira 830 miliona evra u projektu u kojem je naš deo do 49 odsto, a ruski minimum 51 odsto. Pokazuje se da smo nerealni i da bismo hteli veći procenat učešća, a nemamo ni za manji, pa je moguće da su dva šefa države razgovarala i o promeni tih procenata zastupljenosti u izgradnji - kaže Kovačević.

 

Nikolićevo "zakasnelo reagovanje" se, kažu naši izvori, odnosi na paraf Vlade star skoro tri meseca da ruskom partneru onemogući donošenje važnih odluka koje su ranije bile u nadležnosti Upravnog odbora i saveta direktora kompanije. Tvrde i da se iza šokantne kritike Vladi Srbije koju je Nikolić poslao iz Moskve krije nezadovoljstvo navodnim "kočenjem" izgradnje Južnog toka.


Rusija ima svoje partnere Italiju, Nemačku i Francusku, ali prema rečima analitičara Dragoljuba Anđelkovića nesumnjiv je "anglosaksonski pokušaj sabotaže gasovoda" u ovom delu Evrope, jer će Rusi do 2020. gasno pokriti gotovo ceo evropski kontinent i imati potpunu dominaciju u EU.


- Neprestano se vodi rat između puteva, gasovoda i komunikacija, pa ako je projekat Nabuko propao, onda taj evroatlantski deo vodi bitku da spreči izgradnju Južnog toka, da bi našao alternativni pravac za tok gasa - kaže ovaj analitičar i dodaje da ukoliko brzo krene realizacija rusko-evropskog projekta, uopšte neće biti mesta alternativi.
 

Bajatović: Nema rizika za Srbiju

Ključ u ruke: Dušan Bajatović

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji se oglasio posle dužeg ćutanja, najavio je da izgradnja Južnog toka kreće između 20. novembra i 20. decembra, objasnivši da tačan datum zavisi od predsednika Srbije i Rusije.
- Biće raspisan jedan tender i izabran jedan izvođač radova po sistemu ključ u ruke - kazao je Bajatović i dodao da je Gasprom zakupio 100 odsto kapaciteta gasovoda Južni tok na 25 godina, tako da Srbija ne snosi nikakav rizik.

Upitan zašto bi Beograd zbog tih zapadnih interesa kočio izgradnju koja u Srbiji treba da počne 9. decembra, on objašnjava da je naša zemlja najslabija karika u gasnom lancu jer nije članica EU i nema mehanizme da kroz tamošnje institucije brani sopstvene interese.


- Pritisak na Srbiju je veliki, pa i naši političari koji ne bi da blokiraju Južni tok, ali ni da se zamere velikoj sili, kalkulišu - kaže Anđelković. On, međutim, smatra da niko ne može da sruši izgradnju južnog gasovoda, već samo da je prikoči.
 

Mihajlovićeva spustila lopticu

Visoki napon: Zorana Mihajlović

Ministarka energetike Zorana Mihajlović koja je sa skupštinske govornice rekla da je predsednik Srbije neobavešten, a Vladimir Putin šmeker, juče se obratila javnosti pomirljivim tonom tvrdeći da je Vlada učinila sve da stvori uslove za izgradnju Južnog toka što pre.


- Formirana je i nacionalna komisija za monitoring i podršku Južnom toku, a iz budžeta smo uz 35 miliona evra koliko je bilo dato, izdvojili dodatnih 70 miliona evra za realizaciju ovog projekta - navela je Mihajlovićeva.

Moskvu je navodno naljutilo javno nastupanje ministarke energetike Zorane Mihajlović koja je, govoreći o delu gasovoda od Sofije do Niša, kazala da Srbiji gas stiže iz samo jednog pravca iz Rusije, preko Mađarske, što pokazuje koliko je energetski zavisna. Tražila je izbacivanje posredništva Jugorosgasa pri uvozu. Moskvi navodno smeta i to što bi srpsko Ministarstvo energetike da uključi i Evropsku banku za obnovu i razvoj u izgradnju Južnog toka jer bi posle ta banka mogla da zatraži i deonice gasovoda.

POVEZANE VESTI

Subota 02.11.2013. 12:15
Kao i uvijek naši političari kalkulišu da se ne zamjere Zapadu koji im je svo zlo nanio kroz njih kao domaćine, i još uvijek nanosi. Umjesto da se gleda kako da se kroz Južni tok i ruske baze osvete Zapadu stopirajući mu dalji put, i navedu Zapad na pregovore da malo spusti loptu u ponašanju prema Srbiji i da joj malo gledaju šta je Srbiji po volji. Nisam za nikakve baze, ali ako se baze moraju davati da se daju Rusiji, jer NATO je na ovom prostoru i onako previše uzeo da se odavno više ne treba zvati "sjeveroatlantskim" nego "Paktom za novi put ka Istoku".
Subota 02.11.2013. 13:12
Kada ce Srbi raskrstiti sa izdajnickim vladama koje vladaju vec vise od 70 godina?
Subota 02.11.2013. 15:36
Ко кочи ? глупо питање ... срби, ко други...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online