Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 10.10.2013.
12:05
D. N. Petrović - Vesti A

Albanci kamenuju i pale kuće

Na Kosovu i Metohiji sve je više incidenata kojima se zastrašuju Srbi i atakuje na njihove živote i imovinu. Preksinoć je zapaljena kuća Slavomira Grubanovića, povratnika u selo Belo Polje kod Peći, a isto veče grupa Albanaca iz južnog dela Kosovske Mitrovice kamenovala je zgradu u kojoj se donedavno nalazila Skupština opštine u severnom, srpskom delu grada.

Sve više napada na živote i imovinu Srba na Kosovu
 

U kući Grubanovića u trenutku požara na sreću nikoga nije bilo, ali je izgorela do temelja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i istakla da su strah i napetost u ovom povratničkom selu postali svakodnevica.


Piromani kuće Grubanovića nisu otkriveni, ali je začuđujuće da kosovska policija i pripadnici Euleksa nisu reagovali kada je grupa Albanaca iz južnog dela Kosovske Mitrovice preksinoć oko 22.05 prešla most na Ibru kamenovala zgradu u kojoj je bila Skupština opštine u ovom gradu. Patrole albanske policije i Euleksa, koje stalno dežuraju sa obe strane mosta, nalazile su se u blizini mesta incidenta. Obesni albanski mladići nakon što su "ispucali" sve doneto kamenje i na zgradi opštine pričinili manju materijalnu štetu, mirno su se vratili u južni deo grada.
 

Pročitajte još:

* Na Kosovu zapalili srpsku kuću

* Albanci kamenovali zgradu u Kosovskoj Mitrovici

* Srbima prete lecima i SMS porukama

Ovo je bar deseto kamenovanje prostorija skupštine severne Kosovske Mitrovice koje se nalaze odmah pored mosta u kompleksu naselja Tri solitera. Osim kamenovanja, na prostorije se nasrtalo i bojevom municijom, više puta iz južnog dela grada pucano je na kabinet predsednika opštine i ne obezbeđenje, a samo zahvaljujući sreći nijednom nije bilo povređenih i poginulih. Zbog čestih napada, administracija opštine severna Kosovska Mitrovica nedavno je izmeštena u bezbedniji deo grada.


I ovaj drski napad na opštinsku zgradu odmah je osudila Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je od Kfora, Euleksa i KPS-a zatražila da pronađu i kazne napadače.
Poslednjih nedelja napadi na Srbe postali su skoro svakodnevna pojava, a prema oceni Kancelarije i ovaj incident kao i svi prethodni predstavlja grubi pritisak na srpski narod da odustane od izbora i da tako dozvoli da neko drugi odlučuje o njegovoj sudbini. Nadamo se da svi ovi napadi neće pokolebati Srbe da izađu na novembarske izbore, izaberu svoje rukovodstvo i formiraju Zajednicu srpskih opština, ističe se u saopštenju Kancelarije.


Incident je osudila i Građanska inicijativa Olivera Ivanovića koja je pozvala međunarodnu zajednicu da obezbedi mir sigurnost i suživot svim građanima na Kosovu i Metohiji.

Ko zna šta nas sve čeka?

- Nisu otkrili ni brojna ubistva i ranjavanja Srba, ne mogu da pronađu ni ubice pripadnika Euleksa, a kamoli da otkriju ko je kamenovao zgradu opštine u severnom delu grada. Znaju u KPS-u dobro ko to čini, ali ništa ne preduzimaju, čak i ohrabruju huligane i šoviniste da nasrću na srpski narod - kaže jedan od žitelja severne Kosovske Mitrovice i zamera Kancelariji za KIM što sve napade povezuje sa izborima i koristi ih za poziv Srbima da izađu na izbore. - I ranije je bilo napada, ovakvih i još gorih, a nije bilo izbora. Ko zna šta sve možemo da očekujemo narednih dana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.10.2013. 12:14
Samo neka nastave tako. Bliži se 2016. Sve ide po planu, a onda Grci, Makedonci, Bugari, pa tek onda i Srbi na Kosovo i Metohiju lupaju glave ekstremistima, bez obzira imaju li 17 ili 117 godina. Kada izduši onaj koji trpi više od deceniju ako ga je i u manjem broju s malo oružja jači je nego protivnik koji napada duže vrijeme. Bliži se dan mrakom zakopan!
Četvrtak 10.10.2013. 13:23
A ovde siptarskom pekaru iz Prizrena niko ne pali pekare, jos mu pomazu da dobije lokal koji pozeli a Srbina izbacuju!!! Zabice im se siptarski noz kad tad u ledja izdajnicka antisrpska!!! Seljonacelnik i njegov potrcko se potkupe za 10 siptarskih kiflica pa dozvoljavaju siptarima da rade sta hoce.
Četvrtak 10.10.2013. 15:53
Само ви рушите и палите,shqipтарчине лојаве,верујте да не желите да будете на Косову кад се вратимо,а вратићемо се,као и увек до сад...кукала вам мајка,нема тог НАТО-а који ће онда да вас спаси!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online