Četvrtak 10.10.2013.
12:05
D. N. Petrović - Vesti

Albanci kamenuju i pale kuće

Sve više napada na živote i imovinu Srba na Kosovu
 

U kući Grubanovića u trenutku požara na sreću nikoga nije bilo, ali je izgorela do temelja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i istakla da su strah i napetost u ovom povratničkom selu postali svakodnevica.


Piromani kuće Grubanovića nisu otkriveni, ali je začuđujuće da kosovska policija i pripadnici Euleksa nisu reagovali kada je grupa Albanaca iz južnog dela Kosovske Mitrovice preksinoć oko 22.05 prešla most na Ibru kamenovala zgradu u kojoj je bila Skupština opštine u ovom gradu. Patrole albanske policije i Euleksa, koje stalno dežuraju sa obe strane mosta, nalazile su se u blizini mesta incidenta. Obesni albanski mladići nakon što su "ispucali" sve doneto kamenje i na zgradi opštine pričinili manju materijalnu štetu, mirno su se vratili u južni deo grada.
 

Pročitajte još:

* Na Kosovu zapalili srpsku kuću

* Albanci kamenovali zgradu u Kosovskoj Mitrovici

* Srbima prete lecima i SMS porukama

Ovo je bar deseto kamenovanje prostorija skupštine severne Kosovske Mitrovice koje se nalaze odmah pored mosta u kompleksu naselja Tri solitera. Osim kamenovanja, na prostorije se nasrtalo i bojevom municijom, više puta iz južnog dela grada pucano je na kabinet predsednika opštine i ne obezbeđenje, a samo zahvaljujući sreći nijednom nije bilo povređenih i poginulih. Zbog čestih napada, administracija opštine severna Kosovska Mitrovica nedavno je izmeštena u bezbedniji deo grada.


I ovaj drski napad na opštinsku zgradu odmah je osudila Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je od Kfora, Euleksa i KPS-a zatražila da pronađu i kazne napadače.
Poslednjih nedelja napadi na Srbe postali su skoro svakodnevna pojava, a prema oceni Kancelarije i ovaj incident kao i svi prethodni predstavlja grubi pritisak na srpski narod da odustane od izbora i da tako dozvoli da neko drugi odlučuje o njegovoj sudbini. Nadamo se da svi ovi napadi neće pokolebati Srbe da izađu na novembarske izbore, izaberu svoje rukovodstvo i formiraju Zajednicu srpskih opština, ističe se u saopštenju Kancelarije.


Incident je osudila i Građanska inicijativa Olivera Ivanovića koja je pozvala međunarodnu zajednicu da obezbedi mir sigurnost i suživot svim građanima na Kosovu i Metohiji.

Ko zna šta nas sve čeka?

- Nisu otkrili ni brojna ubistva i ranjavanja Srba, ne mogu da pronađu ni ubice pripadnika Euleksa, a kamoli da otkriju ko je kamenovao zgradu opštine u severnom delu grada. Znaju u KPS-u dobro ko to čini, ali ništa ne preduzimaju, čak i ohrabruju huligane i šoviniste da nasrću na srpski narod - kaže jedan od žitelja severne Kosovske Mitrovice i zamera Kancelariji za KIM što sve napade povezuje sa izborima i koristi ih za poziv Srbima da izađu na izbore. - I ranije je bilo napada, ovakvih i još gorih, a nije bilo izbora. Ko zna šta sve možemo da očekujemo narednih dana.

2024 © - Vesti online