Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.09.2013.
12:01
S. Đurić - Vesti A

Kolika je cena jeftine zabave (4): Voajeri koji vape za iluzijom

Ono što publiku u Srbiji, kada je reč o rijaliti programima, najviše privlači jesu svađe, pa i fizički obračuni učesnika. Tako je prepucavanje između folkera Miloša Bojanića i do tada gotovo anonimnog repera Đusa na Farmi privuklo milione gledalaca, a gledanost je nadmašila sve što su piplmetri u Srbiji izmerili od 2002. godine, stavljajući gledanost ovog programa u ravan sa vanrednim političkim događajima.

Tuča na "Dvoru": Đani i Gru
 

Prekomerno konzumiranje alkohola, vulgarnost, verbalni konflikti, a sve češće i fizičko nasilje, obavezno prate raznorazne rijaliti emisije. Gotovo da nema programa ovog tipa koja je na nekoj od naših televizija prikazana, a da je nije obeležio neki skandal ili tuča. Upozorenja RRA i obećanja producenata da se neprijatnosti više neće događati ostali su mrtvo slovo na papiru. Svakodnevne svađe, a u nekoliko slučajeva i fizički obračuni, obeležile su sve rijaliti serijale, pa i one u kojima su učestvovale takozvane VIP ličnosti.
 

Nemoć kulture

Sociolog kulture Jelena Đorđević smatra da priča o rijalti programima izražava nemoć TV kulture.
- Da bi se publika privukla, mora da bude skandala. A to je zapravo neprekidno nasilje nad dobrim ukusom. Reč je o jeftinim programima u kojima se proizvode kvazizvezde, koje imaju kratak rok. Sva sredstva su dozvoljena da bi se postigao cilj, da se privuče pažnja publike. Bagatelna zabava povezuje različite medije. Ako se neko pojavi u rijaliti programu, sutradan će se pojaviti u raznim novinama. Dakle, na jeftin način se popunjava medijski prostor - ističe Đorđević.

Tako je netrpeljivost između muzičara Ivana Fecea Firčija i folk pevača Miloša Bojanića započeta na Farmi kulminirala tučom u Dvoru. Dugokosi muzičar gađao je punom flašom Bojanića, pogodivši ga u oko i raskrvarivši mu lice, posle čega je pevaču ukazana pomoć, a zatim je prebačen u Urgentni centar. Bivši fudbaler Đani Ćurčić potukao se sa reperom Daliborom Andonovim Gruom u rijalitiju Parovi.

U pesničenju su uspeli da obore sto, pa su ostali učesnici morali da ih razdvajaju. Zbog tuče je u jednom momentu prekinuto emitovanje rijalitija. Voditelj Dragan Marinković Maca i Miki Đuričić posvađali su se oko toga koliko kutija cigareta bi trebalo da naruče ukućani. Pale su teške uvrede, a Miki je zapretio Maci da će ga prebiti.

Usred svađe sa reperima Skajom Viklerom i Ajsom Nigrutinom folker Era Ojdanić je progutao stiropor, a kasnije je poznatu pevačicu Lepu Lukić nazvao đavolom. Učesnici jednog od najvećih skandala su Miloš Bojanić i pevačica Maja Nikolić koji su u rijalitiju Dvor javno rekli da mrze Jevreje, zbog čega su zaradili krivičnu prijavu. Ova priča još čeka sudski epilog. Pevač Hasan Dudić nasrnuo je na političara Milana Paroškog posle niza uvreda, dok je pevačica Viktorija posula Sandru Obradović pepelom. Marjan Rističević i Vendi su se potukli.
 

Trenutak kada je Firči pogodio Miloša Bojanića flašom u glavu
 

Brojne opomene televiziji Pink od RRA, zbog psovki, vređanja i tuča nisu urodile plodom, a Tatjana Vojtehovski svojevremeno je dok je bila PR ružičaste televizije izjavila kako je ogoljena intima najgledanija.


- Ja ne kažem da je to super, ali to je tako. To je rijaliti. Rijaliti bez konflikta, bez sukoba karaktera, bez psovke? Ne zaboravite, mi smo narod koji svoje emocije izražava psovkama, nije preko noći rijaliti postao krivac - izjavila je tada Tatjana Vojtehovski.


Ovi incidenti nisu iznenađenje za sociologa Ratka Božovića. On u rijaliti programima vidi drogu koja služi za samozaborav mase.


- Nama se populistička varijanta kulture pretvorila u estradu, a u estradi stradaju kultura i pamet. Oni koji su nabavili za taj program Eru Ojdanića znali su za šta je sposoban i kakvi su njegovi moralni nazori. Konzumenti rijaliti programa su voajeri koji nemaju svoj život i vape za iluzijom da je neko slobodniji od njih i da sme da javno govori stvari koje se inače ne govore. Psovanje, pljuvanje, vređanje, ponižavanje, flertovanje, seks uživo, psovanje na nacionalnoj osnovi.


Božović je uveren da su učesnici rijaliti programa namerno tako birani da dođu u sukob, koji promoviše sve naše predrasude i najgore strane našeg društva.


- To su takve ličnosti od kojih se može očekivati da u sebi nose sve naše predrasude, nacionalne i verske. Nije prvi put da se u ovom programu čuju takve izjave. Nacionalne netrpeljivosti je bilo i ranije. Organizatori i zovu ličnosti koje će prekoračiti granicu pristojnosti, jer se time povećava gledanost. A upravo velikom gledanošću televizija brani svoj rijaliti. Tako bi se moglo braniti svako nasilje, ali to je besmisleno, jer se na taj način publika edukuje da i sama bude kao likovi sa televizije - kaže Božović.
On ističe i da su rijaliti programi u svetu sve manje popularni i da su tamo gde nisu ukinuti prikazuju u strogo ograničenim terminima.


- U svetu su imali problem što su njihovi rijaliti programi postali pornografski, pa su u televizijskoj šemi dobili mesto koje takvim emisijama pripada. Mi podržavamo ono što svet neće. To je dokaz naše provincijalne zapuštenosti.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.09.2013. 23:04
Emisije ovog tipa su "underground", za polusvesne bez sopstvenog zivota. Dekadencija.Uslovljavanje ostavljanja komentara putem Facebooka je takodje "amerikanizacija" -odavno vidjena. TV Šund utice na modeliranje svesti i eroziju kreativnosti i dobrog ukusa. Ima li mikoga u TV ili novinarstvu da smanji marketing budalaština?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online