Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.08.2013.
12:10
J. L. Petković - Vesti A

Duple plate zaposlenih na Kosmetu (4): Spiskovi u zakonskoj rupi

Šef odeljenja Kancelarije za KiM u Gračanici Branimir Stojanović kaže da je njihov stav od početka bio da se sa duplim primanjima prestane i da oni koji primaju platu na dve strane, jedne moraju da se odreknu. Međutim, trenutno postoji velika rupa u zakonu, koja omogućava da se novac uzima iz oba budžeta, a Beograd nema načina to da zaustavi, jer ne postoji prepoznatljivost dva pravna sistema.

Da li su spiskovi verodostojni: Branimir Stojanović

- Problem koji smo nasledili nije lako rešavati, a osim toga nismo imali ni podatke, mada ni danas ne znamo precizno ko sve prima novac od kosovskih institucija. Spiskovi kojima mi raspolažemo proveravaju nadležne službe i mi očekujemo dalje instrukcije nadležnih ministarstva. Verujem da će se narednih nedelja staviti tačka na ovo pitanje - kaže Stojanović.


I kada se dođe do dokumenata, odnosno spiskova onih koji duplo primaju novac, nastaje problem verodostojnosti tih spiskova.


- Nemamo mehanizme kojim bi to bilo moguće utvrditi, jer ne možete da pošaljete privremenim kosovskim vlastima dopis i dobijete zvaničan odgovor da li je neko na spisku ili ne. A to je potrebno u bilo kom postupku protiv zaposlenog, ukoliko želite da ga kaznite ili isterate sa posla. Prosto morate da imate overen dokument iz određene institucije. A s obzirom na to da mi kosovske institucije ne priznajemo, onda ne možemo za bilo koji dokument da tvrdimo da je verodostojan i da po tom osnovu sankcionišemo ljude - objašnjava Stojanović.

Šef odeljenja Kancelarije za KiM u Gračanici, ipak, veruje da će se taj pravni problem svakako u budućnosti rešiti.
 

Loša izborna matematika

 

Na pitanje da li se platama iz Prištine koji se daju Srbima za fiktivne poslove kupuju glasovi za izbore, Stojanović kaže da ne bi razmišljao na taj način.
- Oni koji se vode tom matematikom obično završe kao neki koji su na našim izborima išli sa računicom kupovanja, pa su sada deo ružne političke prošlosti. Ta filozofija i taj način razmišljanja je potpuno pogrešan. Mislim da mnogi ljudi koji primaju taj novac rade isključivo iz socijalnih razloga, ali to jeste pojava koja treba da se sankcioniše - smatra Stojanović.

- Rešenje može biti da neki posrednik, koji bi bio statusno neutralan, na neki način potvrđuje verodostojnost spiskova onih koji primaju novac iz Prištine. Onda ćemo moći da reagujemo, formalno pravno kažnjavamo i sankcionišemo. Ovako kada ne postoji prepoznatljivost dva pravna sistema, srpskog i kosovskog, ukoliko nekoga sankcionišete, on može da vas tuži i na kraju izbegne kaznu. Na kraju, mislim da će u daljem razvoju situacije i nakon završetka novembarskog izbornog procesa pristup tim podacima biti drugačiji - kaže Stojanović.

Sutra - Duple plate zaposlenih na Kosmetu (5): Zna se ko se okoristio

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.09.2013. 16:45
Zasto se dize tolika buka oko kosovskih plata? Primanja jednog profesora iznosi 35000 dinara, od strane Kosova primaju maksimum 200 evra to je prosek primanja u Srbiji. Ne znam sta vam tu nije jasno. Gospodine Jovanovicu ne primaju svi 100,000,00 dinara platu kao Vi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online