Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 26.08.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Duple plate zaposlenih na Kosmetu (2): Vaučerima do glasova

Pokušaj da Srbija 2006. godine raščisti sa onima koji kao zaposleni u državnim institucijama primaju platu, a istovremeno dobijaju i vaučer od Prištine, potpuno je propao, ispolitizovao se i pretvorio u hajku protiv onih koji su novac primali samo iz Beograda. Dve godine kasnije, spiskovi su dati Srbima na menadžerisanje i od tada se koriste za međusobne političke ucene i kupovinu biračkog tela i ubeđivanje naroda da treba izaći na kosovske izbore, kaže za "Vesti" dr Milorad Todorović, bivši direktor zdravstvenog centra Gnjilane.

Očigledno kršenje zakona: Milorad Todorović
 

- Bilo je očigledno kršenje zakona 2006. godine i odluka da se krene sa čišćenjem je doneta između severa KiM, predsednika Vlade Srbije (u to vreme Vojislav Koštunica) i predsednice Koordinacionog centra za KiM (Sanda Rašković Ivić). Kao potpredsednik KC-a dobio sam neprijatan zadatak da to sprovedem u delo zajedno sa Vukom Antonijevićem. Ali, cela akcija je postavljena naglavačke.

Finansiranje kredita

- Juna 2006. godine Koordinacioni centar za KiM je, na osnovu platnih spiskova iz kosovskih institucija koji su nam dostavljeni, ustanovio da je u celom Kosovskom Pomoravlju ostao samo jedan srpski radnik iz prosvete i zdravstva na kosovskom platnom spisku, a na Severu Kosova ih ima 157! Tada su nam neki od direktora sa severa pisali protestna pisma, drugi se pozivali na mišljenje svojih sindikata, a jedan, prezivao se Kragović, napisao je da neće da sprovede u delo naredbu. Neki su tražili milost jer su, zaboga, podigli kredit - priča Milorad Todorović.

- Umesto da cilj bude da se raščisti ko za koga radi, sve se pretvorilo u političku harangu protiv onih koji su platu primali samo od srpskih vlasti. Brutalno su ih progonili pre svega Srbi koji su radili i za kosovske institucije, dok su oni koji su bili samo na kosovskim spiskovima etiketirani kao izdajnici - izjavio je Todorović.


Odlučeno je da se do 1. aprila 2006. godine prestane sa primanjem tog novca iz Prištine, a da zaposleni donesu kao dokaz zahtev za raskid ugovora pri kosovskoj instituciji i potvrdu da su ugasili račun u banci u kojoj su primali platu.


- Ali, pošto je cela akcija dirigovana sa severa KiM, a međunarodni predstavnici su to protumačili kao korak protiv integracije, tada je Unmik doneo odluku koja je sve obesmislila, da se sredstva za te plate i dalje izdvajaju, deponuju na poseban račun, a na ime onih koji su navodno ugasili svoje žiro račune u bankama. Preko medija radnicima u javnom sektoru je upućena poruka da ih njihov novac čeka, i da će moći da ga uzmu kada se politika Beograda promeni. Upravo to se i dogodilo formiranjem nove Vlade jula 2008. godine - priča Todorović.
 

Javna tajna

- Do danas, spiskova nema ni na kom sajtu, nisu javni, što pruža priliku za manipulacije sa obe strane. Kosovo nema Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja. A ko prima platu od Vlade Kosova, a ko ne, definitivno znaju svi direktori srpskih ustanova na KiM, ili barem oni koji su i sami na tim spiskovima. Oni su potisivali te ugovore, a neki od njih čak i o odlučuju ko će na njima biti - podvlači Todorović.

Gotovo sutradan su se pojavili mešetari koji su kod kosovskih vlasti podizali deponovana sredstva.


- To se radilo sa ili bez otvaranja novih bankovnih računa i naravno uz debelu proviziju. Pri tom, sami mešetari su potpisivali zahteve za podizanje novca umesto svojih klijenata, što su nam neki od njih kasnije i potvrdili. Nisu prošla ni dva meseca, a već su se skoro svi prosvetni i zdravstveni radnici ponovo našli na kosovskim platnim spiskovima i podigli ušteđevinu za više od dve godine. Ali, platni spiskovi su tada predati na menadžiranje Srbima koji su radili u lokalnim (opštinskim) kosovskim institucijama, a oni su ih uredili tako da su sa spiskova skinuli svoje političke neistomišljenike, ubacili svoje rođake, priijatelje, a od ostalih napravili svoje biračko telo. To je bio ključni mehanizam za ubeđivanje Srba da treba izaći na sve kasnije kosovske izbore - ističe Todorović.


Danas je situacija, prema njegovoj oceni, tragikomična.
- Želim da verujem da u Vladi Srbije imaju ozbiljne namere da sa ovom praksom raščiste, ali onda zaista ne znaju da će im akciju upropastiti mangupi iz njihovih redova! Kako inače da običan narod protumači da je nas nekoliko dostavilo dokaze prethodnom ministru i sadašnjoj ministarki zdravlja u Vladi Srbije o tome kada i koliko je sadašnja direktorka Zdravstvenog centra Gnjilane podigla novca iz kosovskog budžeta, a umesto da je smene, nju ponovo imenuju za v.d. direktora.

- To je valjda dozvoljeno samo ako si član SPS-a! Kako da protumačimo to da ona već četiri godine za svog pomoćnika imenuje i plaća osobu koja ja istovremeno pomoćnik direktora Doma zdravlja i u srpskom i u kosovskom sistemu? Izgleda da će i sada razmišljati po principu "dali sam lud ako ja ne uzmem, a to radi moj direktor ili direktorka?" Direktori, rukovodioci i članovi stranke su najslabija karika koja je dosad uvek pucala - zaključuje Todorović.

Sutra - Duple plate zaposlenih na Kosmetu (3): Funkcioneri prvi zahvatili

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.08.2013. 12:05
Evo sajta, to je samo jedan deo???? https://www.facebook.com/centralno.kosovo.16/media_set?set=a.1384825608408328.1073741829.100006427061649&type=3
Sreda 28.08.2013. 23:00
Dr Todorovicu sta da radimo kada SPS postavlja za nove diretore stare kriminalce . Jelica Krcmarevic uhvacena sa lekovima u ogromnoj vrednosti. Zna li Dacic sta mu iza ledja radi Veljko pa od para sa Kosova napravio se kao bumbar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online