Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.08.2013.
12:01
B. Božin - Vesti A

Pokloni kojima se daruju političari (4): Pojeli Olandovu kamilu

Kada je Mihael Gorbačov u maju 1989. godine posle 30 godina ideoloških razmimoilaženja došao u posetu Pekingu, tada najvažnijem čoveku zemlje Deng Ksjaopingu doneo je na poklon sliku, koja pokazuje Moskvu između tradicije i moderne sa sovjetskom zastavom koja vijori. U to vreme je na trgu Tjenmen demonstriralo desetine hiljada studenata, tražeći više demokratije. Gorbačovljev poklon je nestao u nekom od pekinških lagera, da bi se prošle godine ponovo pojavio na posebnoj izložbi povodom nacionalnog praznika.

Fransoa Oland, predsednik Francuske
 

Od 30.000 sačuvanih poklona, izabrano je 611 eksponata, koje su strani državnici poklanjali Kini. Ovi pokloni ilustruju put Kine od socijalističkog lagera sa tipičnim golubovima mira do globalnog kapitalističkog kluba sa skupocenim servisima za kafu od srebra i porcelana. Među njima se nalazi i plavo-bela porcelanska vaza, koju je 2007. godine poklonila nemačka kancelarka Angela Merkel, a engleska Čelična ledi Margaret Tačer je 1982. godine za strastvenog pušača Ksijaopinga donela srebrnu tabakeru u posebnoj veličini za cigarete sa filterom. Ipak, to nije pomoglo da se odnosi dvoje državnika poboljšaju.

Kineski kradljivac

Kineski državnici su obavezni da predaju sve poklone koji prevazilaze vrednost od 200 juana (25 evra). Ali, izuzeci potvrđuju pravilo. Kada je pekinški gradonačelnik Čen Ksitong razrešen, kod kuće su mu pronašli 22 poklona u vrednosti od 50.000 evra, zbog kojih je osuđen na 16 godina zatvora.

Većinu poklona političari, međutim, ni ne žele da zadrže. Grančice masline od metala od Baraka i Mišel Obame ili veliki goblen koji pokazuje Amazon, koji je Pekingu poklonio Žoržu Pompiduu. Iz Afrike su to po pravilu uvek bubnjevi, drvene figure, slonovača, iz južne Azije i Indije budistička umetnost i brodski modeli. Bivši američki predsednik Ričard Nikson je u istorijsku posetu u februaru 1972. godine Mao Cedungu poneo dva porcelanska labuda u prirodnoj veličini kao ptice mira. To je jedan od dva para skulptura umetnika Edvarda Bema, a drugi par se nalazi u Metropoliten muzeju u Njujorku.


U svoju posetu Letoniji jula ove godine nemački predsednik Joahim Gauk je za kolegu iz zemlje domaćina Andrisa Berzinsa doneo na poklon video-igricu, koju je napravila jedna minhenska firma. Ipak, u pitanju nije obična igrica, već se radi o pokušaju da se na zabavan način strancima predstave nemačka istorija, kultura i jezik. Verzija igrice za mobilne telefone i tablete skinuta je 130.000 puta sa interneta i prevedena je na 17 jezika.
 

Oland dobio kamilu na poklon u Maliju
 

Francuski predsednik Fransoa Oland je pri poseti afričkoj državi Mali u februaru ove godine u Timbuktuu dobio na poklon kamilu, odevenu u francusku državnu zastavu, kao znak zahvalnosti domaćina što su francuske trupe u vojnoj ofanzivi porazile pobunjenike i oslobodile veliki deo teritorije koju su kontrolisali muslimanski pobunjenici.

Sam poklon nije bio baš oduševljen svojom ulogom, pošto je na sve pokušaje Olanda da pomiluje životinju kamila okretala glavu i neprekidno rikala u znak protesta. Pošto poklon nije mogao da prebaci u Francusku, a propao je i plan da se kamila pokloni nekom zoološkom vrtu, predsednik ju je ostavio kod jedne domaće porodice na čuvanje. Prošlog utorka su francuski mediji javili da je ova porodica državnički poklon ispekla i pojela. Ipak, francuski predsednik neće ostati bez poklona. Navodno su vlastodršci u Maliju već najavili da će za Francusku poslati još veću i lepšu kamilu.


Gradonačelnik Berlina Klaus Voverajt dugo je razmišljao šta da pokloni američkom predsedniku Obami, kada je ovaj pre par meseci dolazio u nemačku prestonicu. Odlučio se da to bude porcelanski ukrasni tanjir sa motivom Brandenburške kapije, simbola Berlina, napravljen u čuvenoj porcelanskoj fabrici KPM.

Takav tanjir može da se kupi na Ibeju za 25 evra. Gradonačelnik se nije istrošio ni kupujući poklon za prvu damu Mišel Obamu, koja je dobila porcelansku vazu za cveće, dok su kćerke američkog predsednika dobile po plišanog medu, maskotu Berlina i po jednu majicu sa natpisom "Ja volim Berlin". Gradonačelnik Berlina je izgleda zaboravio da je i pre pet godina, kada je Obama prvi put posetio Berlin, gostu takođe poklonio porcelanskog medveda - simbol grada.

Portparol Voverajta Rihard Meng je na pitanje novinara rekao da državnički pokloni treba da imaju simboličnu vrednost, a ne materijalnu, te da je od njihove vrednosti mnogo bitnije da se na oficijelnim fotografijama jasno raspozna šta je poklonjeno. Može se reći da je Obama još dobro prošao, jer je ubuduće za goste glavnog grada Nemačke predviđen poklon - DVD sa dokumentarnim filmom snimljenim prošle godine o studentu koji naizgled besciljno luta Berlinom.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online