Subota 30. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 11.08.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Pokloni kojima se daruju političari (1): Titu muzej, Tadiću tanjiri

Nije loše biti državnik. Prijemi i službene posete inostranstvu, bilo kao gost, bilo kao domaćin, uobičajeno su praćene i poklonima o kojima smrtnici samo mogu da sanjaju. Loša strana medalje je što u tim poklonima možete da uživate samo dok ste u kabinetu. Svi domaći državnici kitili su se raznim poklonima, ali svakako prvi među njima jeste Josip Broz Tito, koji je kao poklon za 70. rođendan od Grada Beograda dobio Muzej 25. maj, u kome je nedavno i otvorena izložba darova koje je dobio od vladarskih porodica iz 18 zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Josip Broz i Hajle Selasije
 

Od kacige, koju mu je darivao grčki kralj Pavle Prvi 1954. godine, preko srebrne makete jedrenjaka, simbol Kuvajta, koji je dobio od kuvajtskog šeika 1979, do velikog broj predmeta od plemenitih metala, dragog kamenja i najfinijeg porcelana. Tito i njegova supruga Jovanka dobijali su i lične poklone. Tako je izložen i nakit koji je Jovanka dobijala od etiopskog cara Hajla Selasija, koji je imao svoju radionicu za zlatne predmete i nakit.

Ograda od korupcije

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, državni funkcioner sme da primi poklon samo ako je protokolarni ili prigodni, ali ni tada ako je u novcu i hartijama od vrednosti. Funkcioner je dužan da poklon preda organu nadležnom za postupanje sa imovinom u javnoj svojini, izuzev ako vrednost poklona ne prelazi pet odsto prosečne mesečne zarade. Funkcioner ne sme da zadrži poklon koji prelazi ovu vrednost.

Institucija darivanja stara je koliko i međudržavni odnosi. Ali, ona je danas stvar protokola dve države i postoje pravila da uzdarje mora vrednošću i lepotom da odgovara daru i često da bude skuplje i bolje. Iako su se vremena promenila, a diplomatija sve manje opterećena protokolima, institucija pažljivog darivanja je preživela.


U vreme svoje vladavine, Tadić je sveukupno dobio 102 poklona, Vlada - 69, Grad Beograd - 61, pa Narodna skupština - 46. Godine njegove vladavine obeležila je svetska kriza, koja se evidentno mogla videti i u poklonima koji su stigli u predsednički kabinet. Sveukupno on je primio darove u vrednosti od 10 miliona dinara, a najskuplji je dobio od predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva - dva tepiha čija je procenjena vrednost 2,7 miliona dinara.
 

Boris Tadić

Od ruskih državnika Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva, dobijao je poklone daleko manje vrednosti - stoni držač za vizit-karte i olovke, ručno rađeni sat na kome piše "Boris Tadić, prezident Serbiji", servis za čaj od ćilibara i kutiju sa srebrnjacima. Od američke državne sekretarke Hilari Klinton na poklon je dobio srebrni tanjir sa njenim potpisom i grbom Stejt departmenta, a od potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, vazu sa njegovim autogramom. Deo zbirke poklona koje je Tadić za osam godina na vlasti dobio od svetskih lidera čine i kovčeg sa 15 dukata i porcelanska šahovska tabla, biserna ogrlica od emira Kuvajta Šabaha al Ahmada i medaljon sa likom libijskog vođe Moamera el Gadafija.

Tomislav Nikolić

Naravno, tradicija darivanja je nastavljena i sa promenom vlasti pa je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić predsedniku Rusije Putinu darovao Povelju kralja Milutina manastiru Banjska, u luksuznom pakovanju, a na dar mu je poneo i flašu "tomovače" rakije koju sam pravi u rodnoj Bajčetini. Italijanskom premijeru Mariju Montiju, poklonio je drvenu kutiju sa poklopcem u duborezu, a on mu je uzvratio uramljenom medaljom u pleksiglasu. Nikolić je na poklon dobio od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna činiju iz Tiffandž&Co, najpoznatijeg američkog brenda za izradu nakita i predmeta od srebra, čije je sedište u Njujorku.


Ruska akrobatska grupa Striži, koja je učestvovala na aeromitingu u Batajnici, poklonila je predsedniku Srbije maketu MiG 29 na postolju. Od ambasadora Indonezije Samjuela Samsona dobio je ručno tkan ćilim sa resama, dok mu je drugi tepih darivao Eldar Hasanov, ambasador Azerbejdžana.


Od direktora Fijat Srbija Serđa Markionea, dobio je ručno izrađenu maketu automobila 500L, u kutiji od pleksiglasa. Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, darovao je Nikoliću sliku - ulje na platnu "Zapisi na putu", a Janis Aleksis Zepos, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Grčke, poklonio mu je posudu "Kdžlidž" sa drškama. Od predsednika Turske Abdulaha Gula dobio je Vakko set koji se sastoji od tacne, tanjirića, šoljice i poklopca srebrne boje, a od Ali Ašgar Kajija, specijalnog izaslanika predsednika Irana, ukrasni oslikani bakarni tanjir, oivičen plavom bojom. Nikoliću je Čao Čengli, iz Kineske korporacije za mostogradnju, poklonio ručno rađeno stablo u pozlati, a Bui Tan Son, zamenik Ministra spoljnih poslova Vijetnama, repliku drevnog vijetnamskog totema.


Od Đulija Tercija iz italijanskog Ministarstva spoljnih poslova dobio je par držača za knjige, a Rosen Plevnelijev, predsednik Bugarske, poklonio mu je minijaturnu repliku crkve Sv. Đorđa.


Od predsednika Makedonije Đorđa Ivanova dobio je album za slike, od mađarskog premijera Viktora Orbana sedam srebrnjaka, a od potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina porcelanski čajni set. Na poklon je dobio i portret koji je oslikao i poklonio mu slikar Miloš Šobajić.


Sve ukupno, Nikolić je prošle godine dobio 56 poklona, premijer Srbije Ivica Dačić - 38, a na trećem mestu je ministar Rasim Ljajić sa 22 poklona. Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić je dobio pet.


Kolekcija poklona koju je Dačić dobio sveukupno je procenjena na 94.500 dinara, a među darovima je sedam plaketa, slika na drvetu iz Kovačice, porcelanska vaza od grčkih parlamentaraca. Najvredniji su statua, dar direktora grčke policije, i držač za papir, koji mu je poklonio generalni sekretar UN. Premijer je čuven po tome što svojim gostima voli da poklanja predmete iz programa koji radi Etno-mreža 1.000 žena, koje prave autentične srpske predmete: čarape, svadbarske peškire, šalove, kape i košulje koji se izrađuju ručno: na razboju, iglom ili heklicom.

Tema dana - Pokloni kojima se daruju političari (2): Glava Bude i dragulji za Broza

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.08.2013. 14:38
Tadic je i zasluzio tanjir pun gov**a.
Nedelja 11.08.2013. 14:15
Svakom po zasluzi....
Nedelja 11.08.2013. 20:15
ima se i moze se nije im ocevina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online