Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.08.2013.
12:01
S. Đurić - Vesti A

Pokloni kojima se daruju političari (2): Glava Bude i dragulji za Broza

U Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu (bivši 25. maj) u toku je izložba "Carski darovi", u okviru koje je predstavljeno oko 70 predmeta koje je Josip Broz Tito dobijao kao predsednik SFRJ. Glava Bude, dar avganistanskog kralja, maketa carske kočije iz Kambodže, kutija norveškog kralja Olafa i skupoceni nakit, samo su neki od darova stranih delegacija doživotnom predsedniku koje posetioci mogu videti.

Momo Cvijović: Tito je voleo poklone, ali kad je uzvraćao nije bio široke ruke
 

One koje smo zatekli u muzeju složili su se u jednoj činjenici da izložba budi nostalgiju i vraća ih u neka lepša i srećnija vremena, kada je Jugoslavija bila uvažavana u celom svetu. Zajedno sa poklonima iz Jugoslavije, Tito je dobio oko 200.000 najrazličitijih darova.

- Prvi poklon koji je Josip Broz Tito dobio iz jedne kraljevske kuće ujedno je i najstariji primerak izložen u muzeju. Radi se o antičkom korintskom šlemu, koji datira sa kraja 7. i početka 6. veka pre naše ere. Tito je ovaj dar dobio od kralja Grčke Pavla Prvog, a oko bronzanog šlema postoji i niz zagonetki, jer uprkos tome što je izliven u punoj ratničkoj formi, izrađen je u znatno manjim dimenzijama, zbog čega nije mogao imati praktičnu svrhu - kaže Momo Cvijović, arheolog i kustos Muzeja istorije Jugoslavije.
Veliku pažnju posetilaca privukla je glava Bude, koju je avganistanski kralj Mohamed Zahir poklonio bivšem predsedniku 1964. godine tokom maršalove posete Avganistanu.
 

Korintski šlem grčkog kralja

- Zanimljivo je da suveren jedne muslimanske zemlje poklanja predmet koji po stilskim karakteristikama pripada potpuno drugačijoj kulturi. Glava potiče iz 4. veka naše ere i pripada budističkoj tradiciji - kaže Cvijović.


Tito je dobio i vile u Marakešu i Adis Abebi, a interesantno je da je dobio i 12 parova papagaja od engleske kraljice Elizabete Druge, koje je pratio specijalni ambasador, kako bi nadgledao izgradnju kaveza za ptice. Od Tita je tražena dozvola da se o tom događaju objavi kratka vest u britanskoj štampi, jer bi se taj gest veoma dopao Britancima.

Ukaz Kira Velikog

Kirov cilindar: Prvi spomenik ljudskim pravima

Kao najzanimljiviji poklon Cvijović izdvaja ukaz Kira Velikog, takozvani Kirov cilindar, koji se smatra prvim spomenikom ljudskim pravima.


- Original se čuva u Britanskom muzeju, a na svetu postoji samo još jedna replika koja se nalazi na drugom spratu u zgradi Ujedinjenih nacija. Ovaj predmet pronađen je u zidinama Vavilona, ispisan je klinastim pismom i u njemu se pominju verske tolerancije, slobodan izbor profesije, ukidanje ropstva. Inače, Tito se rado viđao sa državnicima i posećivao je sve kraljeve sveta. Tako je i dobio ogroman broj predmeta.

Tu je i maketa carskih dvokolica koju je na poklon dobio od princa Kambodže Norodoma Ihanuka, kao i maketa prestola Selasija, kutija norveškog kralja Olafa Petog, zlatna kutija sa brilijantima od marokanskog vladara Hasana Drugog, ris od porcelana, dar danske kraljice Margarete Druge i princa Henriha, ali i kutija za nakit koja datira sa kraja 19. veka i početka 20. veka, poklon japanskog princa Akihita i princeze Mičiko.
 

Olafov orden

Norveški orden za Broza

- Poklanjanje ordenja zajedničko je svim državama, ali samo Danska, Norveška i Engleska tražile su da se nakon smrti nosioca ordena, priznanje vrati u zemlju.

 

Norveški orden Titu je ostao u Beogradu i nakon njegove smrti, iako je Muzej istorije Jugoslavije obavestio tadašnjeg kralja Olafa tokom njegove posete jugoslovenskoj prestonici, da je odličje spakovano za povratak. Brigu o poklonima je, dok je Tito bio živ, vodila služba Protokola pri Kabinetu predsednika Republike, koja je uglavnom dokumentovala državničke primopredaje.

Cvijović kaže da su američki zvaničnici tražili da se poklon uruči u privatnoj atmosferi, daleko od očiju javnosti, dok su Kinezi voleli da od celog tog događaja prirede spektakl o kom bi se dugo pisalo.


I Tito je poklanjao, ali, kako kaže Cvijović, nije bio baš tako široke ruke.
- Najvrednije poklone dobijali su njegovi prijatelji Naser, Nehru, Hruščov i Brežnjev. Kada je britanski princ Čarls bio kod Tita 1978, protokol je obavestio Tita da je princ pasionirani sakupljač jedrenjaka i predložio da mu se napravi maketa dubrovačkog trgovačkog jedrenjaka iz 17. veka, što je Tito prihvatio, a princ Čarls bio je oduševljen - kaže Cvijović.


Tito je američkoj glumici Elizabet Tejlor poklonio veliku lutku u narodnoj šumadijskoj nošnji, Širli Templ i Kirk Daglas dobili su njegovu fotografiju u srebrnom ramu, a Daglasova supruga uramljenu fotografiju Jovanke Broz. Sofija Loren dobila je staklene čaše u obliku čizme, američki predsednik Džon Kenedi skulpturu vajara Frane Kršinića, dok je Titov prijatelj rumunski predsednik Nikolae Čaušesku na poklon dobio kino-projektor i više sanduka alkoholnog pića.

Zanimljivo je da je Tito 1971. godine El Sadatu poslao 150 kilograma jabuka, 50 kilograma suvih šljiva, 48 litara soka od borovnice i isto toliko ribizle, jer mu je jedan prijatelj rekao da su suve šljive i jabuke u Africi veoma skupe, jer važe za afrodizijak. Tako je Tito Naserovim sinovima poslao dečje bicikle sarajevske fabrike Pretis, gumenu žabu za kupanje, mali čamac, gumenu loptu, zlatni sat i dve Krašove bombonjere. Vinston Čerčil je dobio 10 litara najbolje šljivovice, a tunišanskom predsedniku Habibu Burgibi Tito je poklonio fijat 1.100.

Sutra - Pokloni kojima se daruju političari (3): Švaleracija pod kamerama

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online