Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.08.2013.
12:04
M. R. - Vesti A

Zašto Hrvatska proslavlja "Oluju" (4): Dobro došao - u bolnicu

Po zvaničnim podacima, prošle godine se u Hrvatsku vratilo 28 Srba, ove godine samo jedan, a bilo bi i za njega i za Hrvatsku bolje da ni on nije došao. Naime, njemu su polomljena rebra i smešten je u bolnicu i, kako se čini, pokvario je inače idiličnu sliku međuetničkih odnosa u Hrvatskoj.

Začuđen i iznenađen: Milorad Pupovac
 


Dogodilo se to pre desetak dana u Rijencima kod Voćina, kad su u dvorište 58-godišnjeg Milenka Obradovića došla četvorica Hrvata i brutalno ga pretukla, samo zato što je čovek hteo da obrađuje svoju zemlju. Zbog takvog "bezobrazluka" završio je u virovitičkoj bolnici s teškim povredama.

Možda za Milenkova slomljena rebra niko ne bi ni čuo da Srbi povratnici nemaju u Hrvatskoj "svoje" visokopozicionirane predstavnike koji su spremni da takve svinjarije gurnu pod tepih. Tako će i njegove rane brže zaceliti posle istupa Milorada Pupovca, predsednika Srpskog narodnog veća, koji je već sledeći dan sazvao konferenciju za štampu na kojoj je osudio tabadžije.


- Da ne bi trpela naseljenička zajednica, da ne bi trpeli Hrvati koji su naseljeni iz Letnice s Kosova, a sve zbog nasilnosti nekoliko porodica, potrebno je da oni sami dignu svoj glas, da državne institucije naprave svoje. Osuđujem ovu vrstu napada neuobičajenu za hrvatske prilike, a koji je motivisan kako bi se uzurpiralo tuđe zemljište te onemogućilo ljude da žive. Ovakvi napadi bacaju ljagu na međuetničke odnose - rekao je Pupovac.

Vlast samo većini

U vladinom izveštaju stoji da pripadnika manjina u državnoj upravi ima tek 3,5 odsto, odnosno duplo manje nego što je njihova zastupljenost u ukupnom stanovništvu. I, drugo, još nema vidljivog napretka u korišćenju manjinskog jezika i pisma.

Više eufemizama u samo nekoliko rečenica na sličnu temu može izreći još samo hrvatska vlada. I učinila je to na sednici održanoj, gle slučaja, isti dan kada je Obradović pretučen, raspravljajući o izveštaju o primeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.


U njemu, crno na belo, stoji da je u prošloj godini hrvatska vlada izdvojila 133,5 miliona kuna (nepunih 20 miliona evra) za pripadnike nacionalnih manjina, najviše za srpsku, ali da još postoje slučajevi diskriminacije tog dela stanovništva.


Uprkos tolikim milionima, u vladi su samokritično zaključili da postoje još neki "sitniji" problemi na tom području. Pomešani s ostalim manjinama, Srbi su tu još i dobro prošli, a Obradovićevo premlaćivanje ne spada u ovakve zbirne analize, a i dogodilo se "prekasno" da bi ušlo u spomenuti izveštaj.


U njemu je tek navedena, kao pozitivna činjenica, da je prošle godine zabeleženo samo 28 nasilnih napada na pripadnike nacionalnih manjina (čitaj srpske) što, prema obrazloženju hrvatskog MUP-a, pokazuje da nema većih opasnosti od eskalacije međunacionalnih sukoba, a i pravosuđe pokazuje više suptilnosti u kažnjavanju šovinizma.


Eto, Milenko Obradović može biti miran. Ni kriv ni dužan, pokvario je međunacionalnu idilu u Hrvatskoj, koja ulaže silan novac kako bi ta slika izgledala bolje. Pupovac i društvo to najbolje znaju, a i Milenko će kada mu zacele rane moći da se vrati odakle je i došao - ponovo u izbeglištvo, osim ako bude lud i ustraje u kvarenju međuetničkih odnosa u Hrvatskoj.

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online