Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.07.2013.
12:01
B. Božin - Vesti A

Svet kao elektronski logor (2): Kompanije špijuniraju zakone

Afera prisluškivanja američke tajne službe NSA bilo je glavna tema i na redovnom susretu hakera u Medija parku u Kelnu, a poruka s tog mesta je glasila: "Mi smo to znali i upozoravali, ali niko nije hteo da nas sluša, jer ste mislili da smo paranoični!"

Zahvaljujući Edvardu Snoudenu svet saznao razmere špijuniranja
 

Pokazalo se da zemlje Zapada, iako to ne žele da priznaju, masovno prisluškuju internet i koriste metode protiv kojih se u zvaničnoj politici ogorčeno bore. Stoga Snouden podseća na dečaka iz bajke koji je uzviknuo da je car go, ukazavši na ono što su manje ili više svi znali - sve što teče kanalima elektronske pošte može da se špijunira, pa se otuda i špijunira.

Računski centar

Američka hakerka Meredit L. Paterson, inače autor priča naučne fantastike, izjavila je: "Još kad je počela izgradnja računskog centra NSA u Juti bilo je jasno šta se dešava... Jer za šta drugo bi inače takvo postrojenje bilo potrebno?"

Kada su postale javne razmere skandala sa prisluškivanjem američkih i britanskih tajnih službi, nemački političari su reagovali po principu "bolje da se pravimo da ništa ne znamo". Međutim, u međuvremenu je postalo jasno da su i te kako imali pojma, jer su, primera radi, od Amerikanaca dobili podatke o terorističkoj grupi Zauerland, i to mnogo pre nego što je pod tim imenom postala poznata u nemačkoj javnosti.


Na svetlost dana sada je isplivalo da je nemačka tajna služba od američkih kolega dobila isti softver za analizu podataka, koji Snouden pominje kao glavno sredstvo koje agencija NSA koristi u svom radu. Nemci su prisluškivali uglavnom komunikacije koje se vode iz Avganistana i Pakistana prema arapskim zemljama na Bliskom istoku, ali ko može da garantuje da nije praćen i unutrašnji saobraćaj? Engleska je otvoreno priznala da iz centara za prisluškivanje na njenoj teritoriji može da se prati kompletan telefonski saobraćaj u Evropi.


Nedavno je obelodanjeno da je američki projekat Prizma imao svoj francuski pandan, koji je takođe uspešan u špijunaži interneta, piše dnevnik "Mond". Tajna služba DSGE i njeno specijalno odeljenje pod imenom Glavna direkcija inostrane bezbednosti u ovoj zemlji su imali ulogu Velikog brata, koji sistematski sakuplja podatke razmenjene između kompjutera i telefona, mejlove, SMS poruke i pristupe Fejsbuku.

Prisluškivani su i telefonski razgovori unutar Francuske, a podaci su skladišteni da bi mogli godinama kasnije da se koriste. Na ovaj način se utvrđuje ko sa kim ima kontakt, tako da u slučaju sumnje službe mogu da razotkriju čitave grupe koje se kasnije prisluškuju tradicionalnim metodama.

Azil za istinu

Sudbina Edvara Snoudena još je neizvesna. Državni sekretar SAD Džon Keri razgovarao je telefonom sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i tražio da Rusija izruči Snoudena kako bi odgovarao na sudu. Poslednja vest koju su objavili ruski mediji jeste da je Snouden od ruskih vlasti dobio jednogodišnji azil u Rusiji.

"Mond" navodi da su Francuzi posebno razvili satelitsku tehnologiju koja svu komunikaciju prikuplja direktno iz svemira, a postoji i više zemaljskih stanica preko okeana - u Francuskoj Gvajani i Polineziji. Očigledno je da je korišćena i tehnologija "premošćavanja" podmorskih komunikacionih kablova. Francuske službe sada imaju problem jer je, za razliku od onoga što rade njihove američke kolege, njihov posao očigledno nelegalan i protivzakonit. Zvanično ovakvi programi uopšte ne postoje.

Nezvanično su, međutim, bivši i sadašnji šefovi tajnih službi potvrdili njihovo postojanje, i to da su "političari bili upućeni". Predsednik Francuske Fransoa Oland, koji je Americi pretio prekidom pregovora o slobodnoj trgovini zbog toga što špijunira svoje evropske saveznike, još se nije oglasio povodom skandala u svom dvorištu.


Političari se po pravilu oglašavaju tek kada su lično pogođeni. Tako je u Nemačkoj krajem prošle godine Ministarstvo zdravlja podnelo krivičnu prijavu protiv radnika jedne eksterne firme koja je imala pristup računarskim sistemima. Ovaj radnik je uzimao tajne podatke Ministarstva, mejlove, nacrte novih zakona i druga dokumenta i prodavao ih farmaceutskim koncernima kako bi se pre ostalih pripremili za nove zakonske uredbe.

Ministar zdravlja Egon Bar je izjavio da su koncerni znali sve o novim zakonima još pre nego što ih je lično video. Isto je važilo i za njegovog prethodnika Reslera i državne sekretare. Minhenski dnevnik "Zidojče cajtung" tvrdi da je špijunirana i komunikacija koju su vodili sami ministri.


Kako je na pomenutom skupu hakera u Kelnu u šali rekao jedan od članova Haos kompjuter kluba i stručnjak za bezbednost Feliks FX Lindner, objašnjenje za skandal je potpuno jednostavno: "Vojska je naručila internet i za njega platila, pa je normalno da ga sad žele natrag. Zašto to nekog treba da iznenađuje?"


Ovi eksperti za internet su skeptični po pitanju toga da će se bilo šta promeniti, jer nema ni trunke političke volje da se to desi, a ni javnost nije previše uznemirena. "Ako Nemcima toliko smeta nadgledanje, zašto nema nikoga pred kancelarijom Merkelove?

A red bi trebalo da bude dug od Berlina do Kelna!" Jedan od učesnika je, međutim, čitavu stvar okrenuo na šalu i rekao kako mu je trenutno najveća želja da nabavi majicu sa natpisom "A lepo sam vam govorio!"

Sutra - Svet kao elektronski logor (3): Brzo hoda samo terorista

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online