Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 26.07.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Kfor zna ko je pobio Srbe

Posle tačno 14 godina obelodanjeni su tajni dokumenti NATO koji ukazuju da su pripadnici Kfora još u leto 1999. znali ko je ubio 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gacko 23. jula te godine.

Foto - arhiva: Pripadnici Kfora
 

Beogradski list "Politika" došao je do originalnih dokumenata sa oznakom "NATO tajna" u kojima stoji da su odgovorni za ovaj masakr prvo uhapšeni, a onda, usled "nedostatka dokaza" pušteni na slobodu. Od tada se ovim događajem više nije bavio niko.
 

Beg Šaćiri: Ubili 48 ljudi, ranili 17

U drugom, poverljivom dokumentu NATO-a koji obelodanjuje "Politika" je i pismo Šaćirija svojim nadređenima:
"Ja Beg Šaćiri, kao komandant jedinice Fortuna, izjavljujem da sam, nakon što sam prešao iz zone Dukađini u Košare, opština Lipljan, preduzeo akcije potpuno uspešne između 27. juna i 9. avgusta 1999, 9. avgusta je cela naša jedinica uhapšena od Kfora. Akcije koje smo preduzeli su sledeće: čišćenje grada od srpskih kriminalaca, primoravanje zdravstvenih radnika Srba da napuste centar, kontrola srpskih stanova, paljenje oko 30 odsto srpskih kuća, naseljavanje srpskih kuća i stanova Albancima kojima je bio potreban smeštaj. Akcije: ubistvo 48 ljudi, ranjeno 17, prebijanje i maltretiranje."

- Istraga tapka u mestu i kada je reč o ovom, ali i brojnim drugim događajima poput eksplozije autobusa u Livadicama, dece u Goraždevcu ili Popovića u Klini - kaže advokat Živojin Jokanović koji se od 1999. bavi pravnom zaštitom Srba južno od Ibra.
U prvom tajnom spisu NATO koji objavljuje "Politika", stoji da se selo Gracko nalazilo u zoni odgovornosti britanskog kontigenta Kfor, a da su srpski žeteoci pre nego što su se uputili ka svojim njivama pitali vojnike da li bi mogli da ih zaštite, ali su dobili odgovor da za to nema dovoljno ljudstva.


Kada je došlo do pokolja, izveštaj britanskih oficira je decidan: "Područje je zatvoreno oko jedan sat nakon incidenta, ali ubice su uspele da pobegnu". U potrazi za ubicama, naknadno je uhapšena grupa od 56 pripadnika OVK na čelu sa Beg Šaćirijem, komandantom jedinice Fortuna, ali su svi, posle 12 dana provedenih u pritvoru i negiranja umešanosti u zločine nad Srbima - pušteni.


Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin je na parastosu srpskim žeteocima pozvao međunarodnu zajednicu da otvori istragu i privede odgovorne pravdi.


Međutim, za Marka Jakšića, jednog od lidera Srba na Kosmetu, ovaj poziv je "licemerni dokaz srpske tragedije".
 

Lindita zna svedoka

Na spisku osumnjičenih za zločin u Starom Gracku, nalazi se i jedna žena, Lindita Krenazi, OVK borac u zoni Nerodimlja, koja je ratovala i na Paštriku. U svom dnevniku ona se poziva na susret sa izvesnim komandirom Zheleta koji joj je pretio smrću ako progovori, ali i susretu sa drugim akterom zločina u Starom Gackom, samo devet dana od tog događaja.
"Pokušala sam da ga nagovorim da govori i rekao mi je da zna ko je učestvovao u akciji u Starom Gracku". Istražitelji Umnik su ovu rečenicu protumačili na sledeći način:
"Ništa ne navodi na prirodu Linditine povezanosti sa masakrom u Gracku i nema dokaza, ali je jasno da postoji veza."

- Vulin pred crkvom poziva svet da istraži ovaj slučaj, a u Briselu sedi preko puta onih koji su izdavali naređenja za ta ubistva i ne kaže nijedno slovo ni oko rasvetljavanja događaja u Starom Gackom, ali i mnogim drugim uključujući i 17. mart 2003. Ali nije on i jedini. Svima su Vladi Srbije puna usta Evrope, pa zato niko i ne sme da postavi pitanje kako je bilo moguće da su Srbi u kontinuitetu ubijani u prisustvu 50.000 vojnika Kfora i 10.000 policajaca Unmik i da za to još niko nije odgovarao - kaže Jakšić.
Ogorčena je i predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Verica Tomanović.


- Već godinama upozoravamo domaću i svetsku javnost da postoje dokumenta koja značajno mogu da pomognu u otkrivanju zločina na Kosmetu, ali da i dalje svi ćute. Koliko znam, Specijalna komisija Euleks na čelu sa Klintonom Vilijamsonom je preuzela veliki broj istraga koje su tapkale u mestu. On je rekao da će sva saznanja obelodaniti do kraja 2014. Nama su dani kao godine, nemamo više živaca da čekamo - naglašava Tomanović.


I dok u Euleksu kažu da istražuju ovaj slučaj, u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije ističu da se nisu bavili ovim predmetom zato što se odigrao 1999. godine, u periodu kada je kontrolu nad Kosmetom preuzeo Kfor i Unmik.

POVEZANE VESTI

Petak 26.07.2013. 12:32
Kfor zna ....pa to su oni isti koji su im i naredili NATO zlikovci...(ako nisu što skrivaju kao i trgovce ljudskim organima). Da ne bude zabune trgovina ljudskim organima nije pijaca već se radi po narudžbini.Tako tipa pitanje da nisu znali ili ....ma nije bitno. Bitno je da je to skupo i da to nije mogla sirotinja da plati već neko ko debelo plaća da mu se dostavi odgovarajući organ ljudskog tela. To mu dođe ko ja naručio ubistvo a nisam kriv već samo ubica što je ubio.....ŠIO MI GA ĐURA PA SAŠIO TESNO. E zato se skriva jer bi se došlo do krajnjeg korisnika ...taj je naručilac ubistva...KO LI JE?????...Kao ne zna se. PSI IM SE MESA NAJELI,SEME POKVARENO.
Petak 26.07.2013. 15:05
Отпаднички запад који је себи додао тако јаку ријеч у свом биографском опису...цивилизација...је толико зла учинио гдје год се налазио да ће погром над њима бити тако велик и жесток да неће знати шта их је задесило.Уз њихово име се може везивати само геноцид и ништа више.Избрисали су читаве културе и нације са лица земље у име њихове колонијалне демократије.Све попрате са својим патрнерима у злочину...телевизија..као оправдану борбу против терориста,јер ипак како није срамота домицила било које земље да се супростави западњацима у отимању њихове имовине и богастава..па то је за наше добро...ваљда??
Petak 26.07.2013. 17:25
hebo nas i vas : nato, kfor , umnik i eulex .... tako nam i treba kada mi MI kao narod NE postujemo NASE ZRTVE !!! i olako prelazimo preko NJIH !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online