Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 06.07.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Gračanica postaje albanska (1): Albanske vile na srpskim njivama

Naselje Marigona, koje se nalazi na obodu opštine Gračanica, između sela Preoce i Lepina, gde je usred njiva sagrađeno oko 200 dvospratnih vila, a planirano je još toliko, kao i škola i obdanište, primer je vežbanja mišića nad Srbima.

Vila vilu stiže: Naselje Marigona
 


Tu Albanci bez dozvole grade nekoliko stotina objekata i prodaju po ceni od 100.000 do 500.000 evra, čak i na delu zemlje koju pravi vlasnici potražuju na sudu. Dok Srbi koji žive u okolini strahuju da bi to instant naselje koje buja poslednje tri godine moglo da promeni etničku strukturu opštine, dve kosovske opštine - Priština i Gračanica, međusobno prebacuju odgovornost.

Nelogičnosti ima mnogo, počevši od činjenice da se Marigona gradi na zemljištu koje je 2006. kupljeno na privatizaciji po neverovatno niskoj ceni od 43 evra po aru. Nije jasno ni da li je zemljište preimenovano u građevinsko, a ipak neko ulaže oko 50 miliona evra u izgradnju vila a da istovremeno deo te zemlje potražuju Srbi. Koliko za srpsku zajednicu nema pravde na Kosovu u slučaju uzurpirane imovine, svedoči primer Dejana Jovanovića iz sela Preoce koji godinama zahteva da se obustavi gradnja na njegovoj parceli u okviru naselja Marigona, a procesu nikad kraja.

Oteta zemlja: Dejan Jovanović

- Cilj je oteti srpsku imovinu i promeniti etničku strukturu! Da opština Gračanica ne bude više srpska nego albanska. Zamislite ako niknu svi ti objekti koliko će se Albanaca naseliti. Drugo, ta zemlja je na privatizaciji kupljena budzašto, iako je tržišna vrednost nekoliko hiljada evra po aru - kaže Jovanović.

Njegovom dedi je ta parcela oduzeta 1953. za kombinat PIK Gornje Dobrevo, pa vraćena 90-ih godina. Međutim, Jovanovići nisu pristali na zamenu parcela, već su insistirali na svojoj.


- Godine 2008. podneli smo tužbu posebnoj komori Vrhovnog suda Kosova i pokrenuli sudski postupak za povraćaj imovine. Ispostavilo se da je PIK pre toga privatizovan, iako po zakonu ta zemlja nije mogla da bude predmet prodaje. Od tog dana do danas mi ne znamo u kojoj je fazi naš postupak. Odgovori koje dobijamo iz komore su primer lakrdije kosovskog i međunarodnog pravosuđa pod okriljem Euleksa - smatra Jovanović, koji za sve svoje navode prilaže dokumente. On kaže da su jedno vreme obrađivali zemlju sve dok "nepoznata lica nisu ogradila" na delu parcele od tri hektara 60 ari placa.


- Kasnije se dokazalo da su nas proterali s parcele ti iz Marigone, ogradili i počeli da pripremaju teren za gradnju. Odmah smo obavestili sud i zahtevali da se izgradnja stopira. Međutim, sud nam je odgovorio da je već šteta nanesena i da nema potrebe za donošenjem preliminarne zabrane, bez obzira što se na zemljištu gradi. Znači, sud svesno stoji iza manipulacije i ne preduzima ništa. U ovom slučaju ima toliko elemenata za krivična dela, počevši od građevinskih dozvola, ali svi o tome ćute - zaključuje Jovanović.


On nije jedini privatni vlasnik s istim problemom i zemljištem na kome niče Marigona.


- To je sve bila srpska zemlja i postoji mnogo sporova za povraćaj imovine. Ali, kosovske vlasti ne priznaju ta rešenja, pokreću neke postupke pred posebnom komorom Vrhovnog suda Kosova, koja je za sedam godina do danas donela samo dve presude i obe u slučaju manastira Dečani, zato što je izvršen politički pritisak. Ako nama nisu osam godina rešili problem, neće ni narednih 88 - zaključuje Jovanović.
 

Koga to zanima

Dejan Jovanović je zbog ovog problema tražio pomoć i od predstavnika Srba, ali oni nisu marili za to.
- Obraćao sam se direktno bivšem državnom sekretaru za KiM Zvonku Steviću tražeći da moju dokumentaciju dostavi bivšem pregovaraču Borku Stefanoviću. Odgovorio mi je: "Pusti, rođo, to, nije bitno, sad će izbori..." Od tada mu ne kažem ni dobro jutro - priča Jovanović.


Zatvorena vrata

Jovanović je u potrazi za pravdom uglavnom nailazio na zatvorena vrata.
- Jedino su nam iz kosovske opštine Priština izašli u susret. Bukvalno ispod stola dobio sam dokument da su izdate građevinske dozvole. Imamo informaciju da nikada nije promenjena namena zemljišta iz poljoprivrednog u gradsko-građevinsko. Kako neko ulaže milione i na zemljištu koje je uzeto pod zakup kao poljoprivredno, gradi luksuzne vile - pita Jovanović.

Sutra - Gračanica postaje albanska (2): Lokalni moćnici ne preduzimaju ništa!

POVEZANE VESTI

Subota 06.07.2013. 16:28
Naselje sasvim legalno napravljeno, zemlja je legalno kupljena od srpskih seljaka i legalno registrovano u Opstini Gracanica, Republike Kosovo. Predsednik Bojan Stojanovic je iz SLS partije, koja je koalicioni partner u Vladi Kosova i koji je legalno potpisao i overio izgradnju oblekata, tako da tu nema nista sporno. SLS partija je znala da ce doci do normalizacije dobrosusetskih odnosa Sbije i Kosova te su na vreme krenuli u realizaciju velikoalbanskih ciljeva.
Subota 06.07.2013. 22:44
Strpi se jos malo Jovanovicu, dobices ti tvoju zemlju nazad i vile na njoj ako Boga ima ! A Albanci ce biti sretni ako izvuku zivu glavu kao i ovi nasi izdajnici...!
Subota 06.07.2013. 21:16
Ovog tipa sa slike sam licno upoznao. Na imanju njegovog dede, sto su mu rodjaci i komsije oduzeli uz pomoc komunista, negde oko 1953 god. sada je izgradjena MARIGONA2. Znam i povrsinu, no nije znacajno. Zmacajno je to sto je neko, kupovao i odricao se svega i svacega, pa je doziveo d mu bratanci i kao dobre komsije, uz pomoc komunista iz sela oduzimaju, pa je ovaj covek kao njegov unuk, doziveo isto, da mu stricevi prodavaju"NA ORIGINAL FALCIFIKAT" UZ POMOC DIREKTORA POLJOPRIVREDNIH IMANJA, TZV. ZADRUGA. KOJE SU FORMIRANE OD SILOM ODUZETE ZEMLJE BILE FORMIRANE DA LOPOVI PREZIVE I ZIVE. Takvih je imanja bilo u opstini Kosovo POlje, Lipljan, Gornje Dobrevo,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online