Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.05.2013.
12:01
Ekipa "Vesti" A

Francuzi lažirali trgovinu oružjem

Nekoliko nesavesnih novinara, par kriminalaca i zacrtana tema koju je trebalo učiniti što autentičnijom, bili su dovoljni da gledaoci francuskog nacionalnog kanala Frans 2 potvrde već odavno ukorenjene predrasude o Srbiji kao zemlji mraka u kojoj se izvoze samo oružje i imidž loših momaka.

"Srpski trgovci oružjem": Ogorčenje zbog emisije na francuskoj televiziji
 

Reportaža emitovana na francuskoj televiziji Frans 2 u martu počinje kadrovima pljačke u jednom francuskom kazinu dok novinar sugeriše da se oružje iz pljačke nalazi na dva sata letom iz Pariza, u Srbiji. U narednom kadru, u pozadini se vidi majica u bojama srpske zastave, a lažni trgovci oružjem govore o cenama kalašnjikova.

Za novac prodaju laž

Protiv "glumaca" Mirkovića i Blagojevića srpska policija je podnela krivične prijave zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materijala, dok tužilaštvo još nije odlučilo da li će i protiv novinara Aleksandra M. biti podneta krivična prijava. On je svoje usluge posrednika francuskim kolegama naplatio 300 evra.

Potom ekipa odlazi u šumu gde jedan od "trgovaca" puca, prvo pojedinačno iz automatske puške, a zatim rafalno. Reportaža se završava snimcima beogradske autobuske stanice gde novinar opisuje da se oružje skriva u autobusima ili automobilima.

Na reportažu je prvo reagovala Ambasada Srbije u Parizu, da bi potom srpska policija istragom utvrdila da je reč o izmišljotini. Policija je otkrila da su francuski novinari Frank Ženzoa i Reži Mate kontaktirali kolege u Beogradu sa kojima su i ranije sarađivali i ponudili im novac da nađu nekog ko je spreman da pred kamerama govori o trgovini oružjem.

Kako je policija otkrila, novinar iz Srbije Aleksandar M. se za pomoć obratio bratu od tetke Nenadu Mirkoviću, koji je za 800 evra pristao da se pojavi u reportaži i za drugog "učesnika" pozvao svog kuma Žarka Blagojevića, koji je trebalo da nabavi oružje.

Osim dva pištolja - zastava od 9 mm koju je Blagojević uzeo od tasta, i zastavu 7,65 mm koju je nabavio od oca, kupio je i pušku od Milorada Novakovića iz Umke. Novac za pušku su uzeli od francuskih novinara, a kako navodi beogradski dnevnik "Blic", nema sumnje da su reporteri znali da su njihovi sagovornici lažni.

Demonstracija na filmu: Kalašnjikovi iz Srbije za francusko tržište
 

"Vesti" su juče pokušale da dobiju informaciju kakvo je objašnjenje srpsko Ministarstvo spoljnih poslova dobilo od francuskih kolega za ovu izrežiranu priču, ali odgovore nismo dobili do zatvaranja jučerašnjeg izdanja. Ministar Ivan Mrkić je prethodno najavio da će Beograd tražiti objašnjenje kao bi se sve neistine o navodnom krijumčarenju oružja iz Srbije razjasnile do kraja.

"Objektivan" izveštaj iz Beograda
 

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže da se radi o medijskom spinovanju i da se može postaviti pitanje profesionalnosti francuskih ali i srpskog novinara posrednika.


- Kada se kaže da ilegalno oružje potiče sa Balkana svi gledaju samo Srbiju, a ne recimo Albaniju u kojoj su tokom nemira 1998. opljačkani magacini albanske vojske i kada je na stotine hiljada komada oružja nestalo. U BiH, gde su ratovali mudžahedini, se uveliko ilegalno trgovalo oružjem, a nedavno su i Amerikanci optužili Hrvatsku za ilegalnu prodaju oružja sirijskoj vojsci. Dakle, Balkan je i Hrvatska i BiH i Makedonija i Albanija i Bugarska i u svim ovim državama može da se kupi i trampi oružje na raznorazne načine i po raznim osnovama. Postavlja se pitanje s kojim ciljem je reportaža sa akcentom na Srbiju emitovana - zaključio je Lazanski.

Nije izuzetak

U antisrpskoj propagandi 90-ih godina Francuzi su takođe prednjačili, a uspeli su da Gebelsove metode primene i porukom filma "U kavezu", isfinansiranog albanskim novcem. U njemu su Srbi prikazani kao monstruozne ubice i trgovci organima, a Albanci njihovim žrtvama, upravo obrnuto od onoga što se dešavalo u stvarnosti i o čemu je u svom izveštaju o trgovini organima govorio specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.
- Možemo da kažemo da je to kontinuitet "prijateljstva" francuskih medija prema nama - primećuje Miroslav Lazanski.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.05.2013. 22:33
Kako to da su objavili puna imena svima, osim našem novinaru ! Zašto ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online