Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 04.05.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

"Beograd poklanja Kosovo vlastima u Prištini"

Predstavnici srpskih opština južno od Ibra očekuju od Vlade Srbije da sasluša argumente za njihovo nezadovoljstvo, ali ne očekuju i razumevanje.

Radovan Ničić, predsednik Skupštine Zajednice opština KiM
 

- Srbi južno od Ibra, kako nas odvajaju i kako nas zovu, nisu priznali nikakve dogovore Prištine i Beograda. Želimo da živimo u državi Srbiji. Nije tačno da mi prihvatamo briselske dogovore, kako to izjavljuju pojedinci iz SNS-a i SPS-a, kaže Radovan Ničić, predsednik SO Priština.

Kasni plata

Već se počelo sa pritiskom na nas. Dačićeve pretnje nisu prazne, evo plata nam uveliko kasni iako su po ostatku Srbije lokalnim samoupravama već i plaćene. A, taj mit o ne znam kako visokim platama koje dobijamo, može svako da proveri. Uvidom u platni spisak.

Ti pojedinci su nedavno imenovani predsednici i članovi privremenih veća i predstavljaju neke srpske opštine na jugu KiM.


- To su uglavnom članovi SNS, postavljena lica, odnosno postavljeni poslušnici koji moraju da slušaju Vladu. Oni nisu izabrana lica, nemaju legitimitet, za njih građani nisu glasali. Ne mogu da poverujem u tako veliku bezočnost Vlade Srbije, da joj je bila namera da nas ovako nasamari da mi prihavatamo nešto što je neprihvatljivo.

Kakav odgovor očekujete od predstavnika vlasti?
- Po dosadašnjem ponašanju Dačića i Vučića ne očekujemo pozitivan odgovor. Oni već najavljuju da neće da razgovarauju o sporazumu već samo o njegovoj realizaciji. A mi tražimo poništavanje sporazuma jer se KiM predaje Albancima u trajno vlasništvo. Tražimo poštovanje Ustava Srbije i vođenje dijaloga samo ako je u korist Srba i Srbije, a oni nisu u stanju ni da nas prime. Istina, kada smo nedavno bili pred Vladom nismo tražili zvaničan prijem, ali nismo očekivali ni da će nas ostaviti pet sati na suncu, bez da nam se iko obrati.

Slaba vajda

U Gračanici se već primenjuje sistem sa srpskim komandirom policije i gradonačelnikom?
- Šta znači to biti Srbin? Da je komandir Srbin to je manje važno. I ministri u Vladi Srbije su skoro svi Srbi, pa nemamo nikakve vajde od toga. Suština je po kom zakonu će one da funkcionišu, čije će zakone da primenjuju i čije će diplome da nose, ko će da nas školuje, a ko da nas leči. Verujte, mnogo dece će roditelji posle školskog raspusta da upišu u škole po centralnoj Srbiji.

Od početka ste protiv referenduma?
- Referendum o ovom pitanju je protivustavan. Osim toga praksa je pokazala da ko raspiše referendum, taj ga i dobije. To je samo farsa za građane. A naša vlada je već pokazala da je spremna da manipuliše oko sporazuma ne bi li bio prihvaćen. Eto, kao Srbi južno od reke Ibra su zadovoljni i spremni da se odreknu Srbije zarad takozvane republike Kosovo.

Kakva je perspektiva srpske opštine Priština? Na istom terenu i postoji i opština Gračanica, po Ahtisarijevom planu, a u kosovskom sistemu.
- Problem dve opštine napravljen je pre nekoliko godina, kada je Vlada u Beogradu mlako reagovala na formiranje opštine Gračanica u albanskom sistemu. Sve sada ide ka tome da se ugasi srpska opština i da ostane samo opština pod kontrolom vlade u Prištini.

POVEZANE VESTI

Subota 04.05.2013. 12:08
ГЕНЕРАЦИЈЕ ИМА ДА ПАТЕ ЗА ''ДОБРОБИТ'' РЕЖИМА !!!
Subota 04.05.2013. 15:12
Ovo je strasno.Da li je moguce da se ovo radi svom narodu.Da li je moguce da ovako bezocno lazu,kao Srbi sa juga prihvataju sporazum .Medijima u Srbiji nista ne treba verovati.U zivot se kladim da je navodna podrska SNS-u od 38% LAZ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online