Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.04.2013.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Nevidljivi roditelji (3): Očeve na prinudni rad

Neka deca u Srbiji čitavu deceniju čekaju da dobiju zakonsko izdržavanje od roditelja sa kojim više ne žive. Oko 85 odsto dece koja žive sa jednim roditeljem mesečno ne dobijaju ni dinar. Neodgovorni roditelji, najčešće očevi, ne ispunjavaju svoju obavezu prema detetu, čak i kada postoji sudska presuda kojom se to nalaže.

Predlog zvaničnika: U Građanski zakonik uvesti odredba da se neodgovorni roditelji opamete tako što će biti upućeni na društveno-korisni rad u sirotišta da bi videli kako žive nezbrinuta deca
 

Željko Ivanji, savetnik potpredsednice Vlade za evrointegracije, kaže da postoje različiti načini da prava dece budu ostvarena, a kao jednu od mera predlaže da se u Građanski zakonik uvede odredba da se neodgovorni roditelji opamete tako što će biti upućeni na društveno-korisni rad u sirotišta da bi videli kako žive nezbrinuta deca. On je kazao da Građanski zakonik, koji doduše čekamo više od tri godine, predviđa i osnivanje alimentacionog fonda, što je rešenje koje se već primenjuje u Sloveniji.

Rad na crno

Suđenje za neplaćanje alimentacije najčešće se razvuče na najmanje godinu dana, kaže Vera Totić, predednica Udruženja samohranih roditelja.
Prema njenim rečima, dva meseca se čeka poziv da bi se zakazalo prvo ročište, pa sledi drugo i na kraju treće viđenje. Posle toga se uglavnom čeka još dva meseca do donošenja odluke.
- Čak i kad sud donese presudu, trka ne prestaje. Ukoliko se stranka žali, onda ti predmeti idu na Viši sud gde prvo stoje od četiri do šest meseci do donošenja odluke i eventualnog vraćanja na ponovno suđenje. Situaciju otežava što su takvi roditelji spremni na sve. Odriču se imovine, menjaju mesto boravka, pristaju da rade za minimalac, a ostatak plate uzimaju na ruke, ne odazivaju se na sudske pozive.

Kad ne postoji mogućnost da se alimentacija naplati od roditelja, država deci isplaćuje jedan zakonom utvrđen iznos. Za decu do sedam godina on u Sloveniji trenutno iznosi 80 evra mesečno, dok deca starija od sedam godina primaju 120 evra. Ivanji je objasnio da postojanje ovakvog fonda ne oslobađa neodgovorne očeve plaćanja alimentacije, samo što bi ubuduće umesto bivše supruge trebalo da ih juri država.


- Alimentacioni fond nalazi načine kako će taj novac da obezbedi od onih koji nisu platili alimentaciju. U krajnjoj instanci, dolazi do prinudne naplate, čak i zaplenom imovine. Ceo sistem, što uključuje i centre za socijalni rad i sudove koji moraju da imaju aktivniju ulogu u utvrđivanju činjenica i visine alimentacije potrebne za normalan život deteta mora da se razmrda. Postupci ne smeju da traju dugo - kaže Ivanji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online