Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.02.2010.
11:59
Ekipa "VESTI" A

"Rade neimar" Bog i batina na Kosmetu

Policija je uhapsila Predraga Subotičkog, direktora Građevinskog centra Eparhije raško-prizrenske "Rade neimar" u Beogradu i saradnika privremeno razrešenog vladike raško-prizrenskog Artemija. Subotički je, kako se navodi, uhapšen zbog sumnje da je protivpravno prisvojio oko 300.000 evra koje su mu date na ruke, bez priznanice, za rekonstrukciju manastira.

Vernici u manastiru Dečani na Kosmetu
 

Firma "Rade neimar" bila je angažovana na rekonstrukciji i obnovi manastira na Kosmetu u periodu od 2004. do 2009. godine. Uhapšeni je kum rođenog brata Simeona Vilovskog, Artemijevog sekretara, za koga se tvrdi da je u bekstvu.
 

I ranijih godina su se pojavljivale raznorazne informacije, vezane za ovu firmu, kojima se, doduše, niko dosad nije bavio. Iza "Radeta neimara" d.o.o, kako je utvrdila SPC, stoji Artemije, a osnovana je bez znanja Crkve i u poslovima obnove svetinja na Kosmetu navodno je poslovala nezakonito.

U Izveštaju o finansijskom poslovanju preduzeća, do kojeg su došli mediji, navodi se da je 18. novembra 2005. Artemije ponudio tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici da za 100 miliona dinara ova kompanija radi na obnovi crkava na Kosovu. On je pre dve godine ponudio i bivšem ministru za kapitalne investicije Velimiru Iliću poslovnu saradnju u izgradnji montažnih kućica na Kosovu, što je Ilić i potvrdio. Međutim, Artemije je želeo da posluje i sa državnim firmama, pa je tako "Telekom Srbija" angažovala ovu firmu za postavljanje optičkih kablova.
 

Prilozi iz inostranstva

U dokumentu se naglašava da postoji sumnja da je zloupotrebljen i Fond dobrovoljnih priloga iz inostranstva za potrebe Eparhije raško-prizrenske i Kosmet. U krivičnoj prijavi se navodi da su plaćeni građevinski radovi u drugoj eparhiji - objekti na Pločniku, kao i da je od tog novca kupljen automobil za manastir Banjska. Dodaje se da je za obe ove stavke novac isplaćen na ruke, bez prateće dokumentacije, i to Subotičkom - 24.255 evra. Iz ovog Fonda je, takođe, isplaćeno 17.000 evra za kupovinu zemljišta u Vrnjačkoj Banji, bez prateće dokumentacije.

U dokumentaciji stoji da je Eparhijski centar "Rade neimar" d.o.o. registrovan u Beogradu na ime Predraga Subotičkog, koji je sa vladikom povezan preko Simeona Vilovskog. Subotički je kum Simeonovog brata Vladimira Vilovskog, koji se takođe nalazi na platnom spisku eparhije.
 

"Rade neimar" je osnovan 2003. kao preduzeće za građevinarstvo, trgovinu i usluge. Iste godine Eparhija, na čijem je čelu Artemije, bez znanja Crkve sklapa ugovor s Predragom Subotičkim, kome odobrava da u svim poslovima zastupa Eparhiju i, kako piše u dokumentu, firma godinama Crkvi ne uplaćuje dažbine. Naime, "Rade neimar" ne uplaćuje eparhijski doprinos, ne taksira račune sa četiri odsto takse, niti daje jedan odsto za centralnu patrijaršijsku kasu.
 

U krivičnoj prijavi Sinoda protiv Artemijevih saradnika navodi se da je iz Fonda za obnovu porušenih crkava i manastira na Kosmetu bilo više isplata na ruke Subotičkom. Sumnja se da su Subotički i Vilovski, koji je pobegao u Grčku, neovlašćeno i nenamenski isplaćivali novac sa bankarskih računa Eparhije. Milivoje Marković, blagajnik te eparhije, dao je pisanu izjavu kako je nalogodavac isplata bio upravo Vilovski.
 

Iz Fonda za obnovu Subotičkom je isplaćeno najmanje 412.000 evra. U krivičnoj prijavi se navodi da je od novca iz istog Fonda kupljena kuća u Sremčici za 65.000 evra - bez ugovora.
 

"Advokatu Malkomu Šou, bez ugovora i dokumentacije isplaćeno je 107.700 evra, dok je advokatskoj kući 'Veneable' plaćeno 46.000 evra. Toj advokatskoj kući isplaćeno je i 59.000 evra, kao i iznos od 2.040 evra za zakup stana u Solunu, ali iz Fonda za Kosmet", ističe se u krivičnoj prijavi.
 

Inače, Sinod SPC je 2006. godine doneo odluku o gašenju firme "Rade neimar", ali je vladika Artemije ovu odluku ignorisao poput mnogih drugih, a isplate ovom preduzeću su vršene i u 2009. i 2010. godini sa računa eparhije u "Komercijalnoj banci".

Ojadili narodne kuhinje?

U krivičnoj prijavi se konstatuje da je u Eparhija osnovala Kancelariju za kulturnu baštinu sa sedištem u Beogradu, što je van teritorijalne ingerencije Eparhije. Kao sumnjive isplate navodi se to da je plaćan zakup prostora 900 evra mesečno na Vračaru i to od novca namenjenog narodnim kuhinjama.
Za potrebe Kancelarije u Beogradu potrošeno je 1.845.349 dinara, piše u prijavi, a za Info službu 245.432 dinara, kao i da je za "lične prinadležnosti" Gordani Marković koja je bila konsultant u kancelariji, isplaćeno 542.432 dinara sa bankarskih računa uz redovnu platu od 1.400 evra mesečno.
"Simeon Vilovski je uplatio doprinos za PIO u iznosu od 713.670 dinara za povezivanje radnog staža od 1992. do 2008.", piše u krivičnoj prijavi.

POVEZANE VESTI

Petak 19.02.2010. 13:18
neka jos malo pritegnu gos. Markovica ipak je on vodio blagajnu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online