Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 06.04.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Darko Mladić: Mog oca ubijaju u Hagu

Recikliranjem lažnih priča o mestima gde se skrivao, ali i tragičnoj sudbini kćerke, Haški tribunal zapravo želi da prikrije kako čini sve da se suđenje mom ocu nikada ne završi i da on skonča u Hagu jer se već u dosadašnjem toku postupka pokazalo da je optužnica protiv njega pala. Zato postavljam pitanje domaćoj i svetskoj javnosti, ko će biti kriv ukoliko general Ratko Mladić ne doživi kraj suđenja? Ovo u ekskluzivnom razgovoru za "Vesti" kaže sin generala Ratka Mladića, Darko.

Ratku sude preko medija: Darko Mladić

Londonski "Gardijan" je još jednom otvorio priču o godinama u kojima je njegov otac bio nedostupan haškom sudu, a Darko Mladić, zamoljen da prokomentariše te tekstove, kaže da nije nimalo slučajno što su se toj hajci i dehumanizaciji bivšeg komandanta Vojske RS odmah priključili i neki mediji iz Srbije i regiona.


- Odbrana mog oca je učinila sve da spreči moguću tragediju, ali sud ignoriše notorne činjenice o njegovom zdravlju, pa se postavlja otvoreno pitanje da li Haškom tribunalu zaista odgovara da se proces protiv Ratka Mladića okonča ili to ne želi. Nakon poslednje odluke Tribunala kojom je odbijen predlog da se smanji broj radnih sati u sudnici, postavlja se krajnje jednostavno pitanje: šta je zapravo cilj suđenja mom ocu?

Da li je cilj da što pre završi proces ili da se što pre završi život mog oca? Da li Haški tribunal zaista zanima da se utvrdi prava istina o događajima tokom rata u Bosni ili im je cilj da se ta istina još više zamagli, jer već je postao smešan taj recept zamagljivanja stvarnosti - pita Darko Mladić i dodaje da su napisi u zapadnoj i domaćoj štampi "tempirani" pred nastavak suđenja u ponedeljak, ali i posle čudne odluke Pretresnog veća koje je pre nekoliko dana i definitivno odbilo preporuku lekara - veštaka da se smanji broj radnih sati u procesu protiv Ratka Mladića.

Objektivno i korektno: Darko Mladić, Aleksandar i Dušan Vidaković
 

- Niko ništa ne izmišlja i reč je o mišljenju vrhunskih stručnjaka koji su nesporno utvrdili da general Mladić nije sposoban da u ovoj meri prati suđenja i da bi to moglo da proizvede ozbiljne, čak tragične posledice po njegovo zdravlje i život. E sad, umesto da glavna vest bude to što Tribunal ne poštuje mišljenje stručnjaka koje je angažovao, što se očigledno ide na ubistvo mog oca, javnosti se plasiraju reciklirane priče o tome gde se skrivao, bljuvotine da je uživao u bazenima, teretanama, ali i najmonstruoznije od svega - da je kriv za smrt i svoje kćerke, ali i gardista u Topčideru - kaže ogorčeno Darko Mladić. On dodaje da mu je potpuno jasno ko je naručilac tih tekstova.

Preživeo tri moždana udara: Ratko Mladić

- Potpuno je jasno da je haško tužilaštvo shvatilo da u sudnici ne može da podupre optužnicu protiv mog oca, to pokušava da učini sudeći mu preko medija. Pa da tužilaštvo zaista ima valjane dokaze, ne bi mu palo na pamet da se na ovakav način potpomaže medijima. No, sva je suština da se moj otac osudi i pre završetka suđenja, a onda, za svaki slučaj, i da se učini sve da se to suđenje zapravo nikada ne završi - kaže Darko Mladić. On sumnja da će zakazana rasprava o radu Tribunala u Ujedinjenim nacijama doneti nešto novo.


- Indikativno je što su sve one zemlje koje su se utrkivale u finansiranju Tribunala najavile da neće učestvovati u raspravi. Malo mi je smešno da oni koji su bili spremni da u Beogradu potroše silne pare na konferenciju o radu Tribunala sada odbijaju da se pojave na mestu gde je jedino relevantno raspravljati o radu i efektima tog suda - zaključuje Darko Mladić.
 

Zahvalnost "Vestima"

Darko Mladić posetio je dopisništvo "Vesti" u Beogradu. U ime svoje porodice se zahvalio predsedniku Kompanije Nida Verlag i glavnom i odgovornom uredniku "Vesti" Dušku Vidakoviću i direktoru Kompanije Aleksandru Vidakoviću na objektivnom izveštavanju "Vesti" i pravovremenim informacijama.


Zloupotreba tragedije

Sina generala Mladića najviše boli vraćanje na priču o smrti njegove sestre Ane.
- Ceo državni vrh Srbije odlično zna da je moja sestra ubijena, ali i dalje se plasira gnusna priča da se ona ubila zbog navodnih zločina našeg oca. Tu laž su smislili upravo oni koji su je i ubili. Na isti način se zloupotrebljava i nesrećna sudbina dvojice gardista kasarne u Topčideru. Svi znaju da moj otac nikada nije bio u toj kasarni, ali se porodice tih nesrećnih vojnika namerno podstiču da misle drugačije. Sve je to toliko užasno da nemam reči. To je zloupotreba smrti na najodvratniji način - kaže Darko Mladić.

 

Bazeni, teretane

Tekst u "Gardijanu" je izgleda pisao neki trećerazredni novinar koji nije uspeo čak ni da sazna da li je moj otac bio artiljerijski ili pešadijski oficir. Pri tom, smešno je uopšte i komentarisati detalje te priče. Zamislite da se navodi da je moj otac imao teretanu, a reč je o jednoj šipki sa dve konzerve u koje je izliven beton. Pa postoje video-zapisi o tome - ogorčen je Mladićev sin.

 

Prestali pritisci

Sin Ratka Mladića kaže da su napokon prestali pritisci na njegovu porodicu.
- Supruga je vraćena na posao, a meni je napokon omogućeno da radim. Pozdravljam napore novih vlasti u Srbiji koje su očigledno promenile tretman prema svojim građanima u Haškom tribunalu, ali nadam se da se neće na tome i završiti - kaže Darko Mladić.

 

Pravo na fer odbranu

Ratku Mladiću se krši elementarno pravo na fer i pravično suđenje činjenicom da mu sudije zabranjuju da tokom suđenja komunicira sa svojim advokatima.
- Ako neko misli da čovek koji je preživeo tri moždana udara može posle osam sati u sudnici da još tri sata provede sa svojim advokatima, onda nemamo o čemu da razgovaramo. Onda je jasna prava suština ovog procesa - ističe Darko Mladić.

POVEZANE VESTI

Subota 06.04.2013. 12:34
Stvarno nam je Zapad napravio citave gomile zala u raznim oblicima. Nastoje na svaki nacin da unize casnog covjeka i naseg Generala. Nemilosrdni su.
Subota 06.04.2013. 12:57
Наравно да га убијају а држава Србија помаже у томе из све снаге
Subota 06.04.2013. 12:39
Cim sam procitao text "Gardiana" znao sam da je laz! General Mladic je disciplinovan "vojnik" koji nikada (kao i ostali generali, pukovnici ili bilo koji cin da imaju) ne dozvoljavaju da se njihovom vojniku nesto desi. Ko je bio u vojsci, to mora da zna! A sada bih zamolio redakciju "Vesti" da malo detaljnije pisu o ovome o cemu generalov sin govori, da se pobiju te lazi o generalu. Hvala
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online