Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.02.2013.
12:03
J. Arsenović - Vesti A

Milioni za pozorišnu predstavu

Za kulturu je u ovogodišnjem budžetu Republike Srbije izdvojeno rekordnih malo 0,6 odsto ali će se ipak neki kulturni poslanici dobro opariti. Prema pisanju lokalnih medija u Nišu, samo predstava "Konstantin-znamenje anđela" koja se priprema u čast obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, koštaće 19 miliona dinara (oko 180.000 evra), što je budžet koji nije uspeo da dobije nijedan filmski projekat u Srbiji za ovu godinu!

Proslava prazni budžet: Obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta mnogi vide kao priliku za laku zaradu
 



Od tog novca 17.000 evra odlazi za honorar reditelju Jugu Radivojeviću, 15.000 piscu drame Dejanu Stojiljkoviću, a 10.000 scenaristi!


Do reditelja juče nismo uspeli da dođemo, ali se u pozorišnim krugovima govori da mu na honoraru mogu pozavideti i neki svetski pozorišni stvaraoci koji prave predstave u mnogo bogatijem okruženju i u državama u kojima se za kulturu izdvaja neuporedivo više nego što je to slučaj u Srbiji.

Patrijarh Irinej sa Ivicom Dačićem i Tomislavom Nikolićem
 


Niška javnost se pogotovu uskomešala jer se brojke prikrivaju, odnosno do poslednjeg momenta se nije znalo da će pored milion dinara koliko će izdvojiti tamošnje pozorište i sedam miliona koliko će dati Grad Niš iz kase resornog ministarstva biti potrošeno još 11 miliona dinara, odnosno oko 100.000 evra za pomenutu predstavu, koja je tako i pre svog premijernog izvođenja 27. februara postala sporna.

Zbog cele buke koja je nastala, a nakon što je i niški pisac Zoran Ćirić u znak protesta podneo ostavku na članstvo u Upravnom odboru niškog Narodnog pozorišta, Nadzorni odbor ove kulturne ustanove će u ponedeljak razmatrati sporni troškovnik, dok je odbornička grupa Niška priča zatražila od gradskih oca da se objavi troškovnik, kao i podatak koliko puta će predstava biti na repertoaru za tu, za srpske uslove, enormnu cifru.

Podneo ostavku: Zoran Ćirić

Direktor Kancelarije za obeležavanje Milanskog edikta Petar Bojović tvrdi da nisu tačni natpisi da će se predstava svega četiri puta izvesti na sceni.


- Ona će biti premijerno izvedena 27. februara u Niškom pozorištu, kada će biti prisutan ministar kulture i druge zvanice iz Republike i Grada, a sutradan će biti izvedena za publiku koja će kupiti kartu. Za najviše državne zvanice i diplomatski kor predstava će biti prikazana u Narodnom pozorištu u Beogradu 4. marta, a biće izvođena sigurno više puta, tako da ne može da se kaže da će novac biti potrošen na predstavu koja će se izvesti samo nekoliko puta - tvrdi za "Vesti" Bojović.


Javnosti i dalje nije poznat troškovnik svih manifestacija kojima će se ove godine, proglašene godinom Milanskog edikta, obeležiti veliki jubilej kada je rimski car Konstantin hrišćanima omogućio slobodu veroispovedanja.


- Nemamo podatke o troškovima u celini, jer idemo sukcesivno, trudeći se da putem sponzora i donacija stranih ambasada što manje opteretimo državni budžet - kaže za "Vesti" Ivana Janjić iz Ministarstva kulture.

Vatikan prestao da pomaže

Prvobitno je i Rimokatolička crkva učestvovala i finansijski pomagala projekat koje su država Srbija i Srpska pravoslavna crkva preuzele na sebe baštineći činjenicu da je rimski car Konstantin, potpisnik Milanskog edikta, rođen u Nišu, tadašnjem Naissusu. Kada je SPC obelodanila da na centralnu svečanost neće biti pozvan rimski papa, Vatikan je prestao da finansijski pomaže.


Svako svoje plaća

Obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta počelo je 16. januara izvođenjem duhovne muzike hora ruskog Sretenjskog manastira u niškom Narodnom pozorištu i dobar deo je sponzorisala Ruska federacija. Troškove manifestacija u kojoj će učestvovati Rimokatolička crkva snosiće Vatikan.
- Prvo će 14. septembra biti osvećenje katoličke crkve u Nišu koja je obnovljena i tada će biti izložena relikvija čestice časnog krsta, a potom će milanski nadbiskup održati evharistiju kojoj će prisustvovati, kako se očekuje, oko 50.000 hodočasnika - navodi Petar Bojović.


Bez konkursa

Autor drame "Konstantin- znamenje anđela" Dejan Stojiljković demantuje da između njega i Zorana Ćirića, inače obojice Nišlija, postoji lični sukob.
Kritičari, međutim, zameraju što nije raspisan javni konkurs kako bi i drugi autori mogli da se kandiduju tekstovima o caru Konstantinu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.02.2013. 10:45
Kada je SPC obelodanila da na centralnu svečanost neće biti pozvan rimski papa, Vatikan je prestao da finansijski pomaže. Ко би рек'о!? Папа стис'о кесу и неће да помогне!? Мора да сте га смртно увредили! Требали сте да му објасните да моооже да дође! Али као туриста! А оно: он први, најважнији, на врху врхова....е, то не може, па макар стискао своје пенезе до судњега дана!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online