Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.02.2013.
12:01
M. Todorović - Vesti A

Srbija i jubilej Milanskog edikta (2): Medijana pod katancem

Sve ono što su Rimljani ostavili njihovom gradu Nišlije će moći da pogledaju na video-projekciji i to tek u oktobru, a oni uporniji mogu da otputuju do Viminacijuma, koji je udaljen 200 km.

Milanski edikt

U vreme kada se više ne govori o priprema, već o trajanju najveće hrišćanske proslave, u gradu domaćinu centralne proslave, zakazane za oktobar ove godine, pravi je haos. Jedno od najvećih i najvrednijih arheoloških nalazišta na Balkanu, niška Medijana, za koju se očekivalo da će biti kruna turističke posete i centar svih zbivanja, neshvatljivom odlukom biće tokom cele godine zatvorena?! Zanimljivo je da niko nema pravo objašnjenje zašto je tako odlučeno.


Prema informacijama iz kabineta gradonačelnika Niša nema novca za dekonzerviranje Medijane, a u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu tvrde da su u sukobu dva projekta - jedan domaći, niški, i drugi koji je bio zamisao Ministarstva kulture u Beogradu. Da li stvarno, ako je spor oko projekata u pitanju, nije moglo da bude dogovora niko nije želeo da govori.
 

Dva miliona laži

Zagovornici megalomanskog spomenika caru Konstantinu obećavali su sigurna dva miliona evra za izgradnju kompleksa (najviše preduzetnici i privrednici), a kad je stvarno trebalo da započne izgradnja, nestali su i mesecima se nigde nisu pojavljivali. Ali, zato su ostali na spisku lokalnog organizacionog odbora.

Bilo kako bilo, Medijana, na kojoj je bila rezidencija cara Konstantina Velikog neće biti dostupna turistima sve do same proslave. Neće moći da se vide carska palata i vila sa peristilom, terme (banjska kupatila), horeum (žitnica), dve vile rustike, rezervoar za vodosnabdevanje, zanatski centar i delovi antičke i srednjovekovne nekropole.
On što će Niš moći da ponudi pre centralnu proslavu biće zgrada za prijem gostiju na ulazu u Medijanu, gde će se prodavati suveniri, a u salonu će moći da se vidi video-projekcija snimljenog materijala o arheološkom blagu Niša! Nadležni tvrde da će samom ulazu u arheološko nalazište biti sagrađena Konstantinova vrata.

Mozaik "Glava meduze" u Medijani
 

Definitivno je otpala godinama zagovarana ideja da se na brdu Vinik sagradi spomenički kompleks s amfiteatrom, muzejom i hotelom, u centru koga bi bio spomenik, a takođe i ogroman krst, koji bi se video iz pola Srbije, kako je najavljivano. Nije sagrađen ni put do Vinika, a kamoli da je nikla neka građevina. Gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić nedavno je obećao da će, ipak, podići spomenik caru Konstantinu u centru grada.


Nažalost, Nišlije i njihovi gosti neće biti u prilici da povodom obeležavanja Milanskog edikta vide ni na sva zvona i godinama unazad najavljivanu kao najveći događaj u kulturi, najavljivanu veliku izložbu o Medijani i istorijskoj i kulturnoj baštini svog i Konstantinovog grada. Zbog toga što u Nišu ne postoje uslovi da se u jednoj muzejskoj i izložbenoj postavci na odgovarajući način čuvaju takve vrednosti poput mermerne glave Konstantina, pronađene 1901. godine na obali Nišave, ili Licinijevih tanjira, izložba će iz Narodnog muzeja u Beogradu, gde su stalno, umesto u Niš biti prebačena u Viminacijum, 200 km daleko?!

Sutra: Srbija i jubilej Milanskog edikta (3): Antika prekrivena peskom

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online