Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 16.02.2013.
12:01
M. LJ - Vesti A

Keri nastavlja Holbrukovo nedelo

Američka administracija na čelu sa novim državnim sekretarom Džonom Kerijem u mnogo čemu će i dalje odlučivati o suštini "normalizacije" i budućih odnosa Beograda i Prištine. Srpski premijer Ivica Dačić je na Molitvenom doručku u Vašingtonu pozvao Kerija da poseti Srbiju. Ako do takve posete dođe, izvesno je da će ona biti u "paketu" sa njegovim dolaskom u Prištinu i Tiranu.

Novi državni sekretar - stara politika SAD prema Srbiji: Džon Keri
 

Keri, naime, odavno uživa veliku podršku albanske zajednice u SAD koja ga je novčanim prilozima i glasovima podržala i kao predsedničkog kandidata 2004. Američki Srbi su tada glasali za Džordža Buša.

Pogled u "susedstvo Evrope"

Iako je generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen prošle nedelje upozorio evropske saveznike da će oslabiti američki interes da vojno-bezbednosno jamči za Evropu, kao i da se težište američke strategije preusmerava na azijsko-pacifički region, on je ipak poručio da će "američka administracija svakako nastaviti da se interesuje za sve što se događa u susedstvu Evrope". A to su, pre svega istok Evrope i Balkan.

Kerijevo proalbansko opredeljenje trasirao je i predočio na zatvorenom sastanku sa prvacima američkih Albanaca sad već pokojni Ričard Holbruk. On je, prema zapisu s tog skupa čiju kopiju su dobile "Vesti", rekao da će "Kosovo biti nezavisno sa ili bez saglasnosti Srbije". Prema ovom zapisu, "privatni sastanak održan je u kući Dejvida Filipsa, zamenika direktora Centra za preventivno delovanje u Savetu za međunarodne odnose. Sa Holbrukom i Filipsom je bio i Rand Birs, spoljnopolitički savetnik u predsedničkoj kampanji Džona Kerija.


Holbruk je tada rekao da je "nezavisnost Kosova samo pitanje vremena, ne da li, već kad i kako će postati nezavisno" a za državnu zajednicu SCG da "neće proći mnogo vremena pre nego što Crna Gora postane nezavisna".


Holbruk je stavio do znanja da "Srbija mora da se opredeli za Kosovo ili Evropsku uniju". Dodao je i da "ako se Srbija opredeli za Kosovo, a ne EU, ostaće i bez jednog i drugog".

Kopija zapisa sa sastanka u Kerijevom štabu

Tadašnji Holbrukovi stavovi, koje je preuzeo aktuelni američki šef diplomatije, mogli bi da budu okosnica Kerijeve diplomatije na Balkanu.


To je nedavno potvrdio i visoki funkcioner Stejt departmenta Filip Riker koji je u Briselu rekao da će američka diplomatija na čelu s Kerijem u potpunosti nastaviti istu politiku prema Zapadnom Balkanu kakvu je vodila Hilari Klinton. Potpredsednik SAD Džo Bajden, takođe zagovornik albanske države na Kosovu, na Svetskom bezbednosnom forumu u Minhenu rekao je da Vašington treba da nastavi "nedovršeni posao u Gruziji i na Zapadnom Balkanu". Bajden je prethodno "Fajnenšenel tajmsu" izjavio i da "moraju biti zaustavljeni svi koji se odupiru nezavisnom Kosovu".
 

Briselski razgovori

Neposredno pre susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Atifete Jahjaga je u Briselu razgovarala sa pomoćnikom zamenika američkog državnog sekretara Rikerom. Posle je uporno ponavljala da je njen sastanak s Nikolićem susret predsednika "dve suverene i nezavisne države", kao i da je "nezavisnost Kosova nepovratan proces".
Ako je suditi po njenim izjavama, ona tvrdi Holbrukov stav da Srbija mora da bira ili Kosovo ili EU, je još na snazi.

POVEZANE VESTI

Subota 16.02.2013. 13:06
Kosovo je Srbija bilo i ostace. Ne damo ga! Neka misle da su ga uzeli i da je nezavisno. Pravda ce kad tad doci po svoje. Vidite da nas svuda podarzavaju. Tako da lazna drzava nemoze i nece postojati.
Subota 16.02.2013. 17:16
Јел ово онај који се руковао са Ливајем, оснивачем сатанске цркве? Онда је све јасно!
Subota 16.02.2013. 18:48
Јел то исти онај Кери што је изгубио од Буша на изборима? Стварно незнам колики мораш бити магарац да изгубиш од Буша.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online