Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 20.01.2013.
12:01
N. S. Preradović - Vesti A

Region u dužničkom ropstvu (1): Ceo Balkan u minusu

Stara poslovica kaže da je dug zao drug, a sudeći po spoljnom dugu Srbije od 25,54 milijarde evra, naša zemlja je u lošem društvu. Samo u prošloj godini Srbija je pozajmila četiri milijarde evra kredita da bi plaćala dug, a ove godine moraće da uzme još više da bi vraćala pozajmljeno. Samo za kamate koje nam sledeće godine dospevaju svakog dana treba da plaćamo po dva miliona evra. Za te pare mogli bismo da izgradimo jednu bolnicu ili dve škole.

Prazni džepovi građana: Kriza drma Balkan
 

* Ekonomisti savetuju oprez i upozoravaju političare da prikoče jer bi dalje zaduživanje Srbiju ponovo dovelo na korak od bankrota.
- Stvaramo situaciju u kojoj svake godine sve više moramo da izdvajamo za plaćanje obaveza prema onima kojima dugujemo, a to ima svoje granice i vrlo visoku cenu. Novo zaduživanje je opasno jer time samo formalno izbegavamo bankrot države - izjavio je Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner NBS.

Javni dug regiona u 2012.

* Srbija 51% BDP-a
* Crna Gora sa 48% BDP-a
* Slovenija 47% BDP-a
* Hrvatska 44% BDP-a
* BiH 34 % BDP-a
* Makedonija 33% BDP-a

* Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da u vraćanju dugova dobrim delom učestvuje i naša dijaspora, koja šalje devize u maticu.


- Rođaci koji dobiju novac troše ga i menjaju u menjačnicama, a korist ima država koja na taj način dobija preko potrebne devize kojima vraća dugove - kaže Kovačević. - Za finansiranje kamata Srbija mora da izdvoji oko 2,5 odsto BDP-a. Ako sledeće godine Srbija i zabeleži planirani rast proizvodnje od dva odsto, sve će otići samo na isplatu kamate.

Zaduženost sve veća
 

Bez obzira na ogroman javni dug, Vlada Srbija i dalje se zadužuje. Ovih dana uzeli smo od Moskve 800 miliona evra za Železnice Srbije, a od Rusije nameravamo da tražimo milijardu dolara kredita. Zbog pogrešnog modela reformi od 2001. do 2012. Srbija je dopala u položaj strašne zavisnosti od priliva stranog kapitala. Danak će plaćati naša deca i unuci - kaže dr Kovačević.

Mlađen Kovačević

* Analitičar Milan Ćulibrk kaže da je javni dug već sada premašio 60 odsto BDP, a do kraja 2013. mogao bi dostići i 65 odsto. To nas približava dužničkom ropstvu.
- Pre dve godine zakonom smo se obavezali da nećemo preći zaduživanje od 45 odsto BDP-a. Nažalost, nismo ispoštovali zakon - kaže Ćulibrk.


* Svaki Srbin krajem 2011. bio je dužan bankama 818 evra ili 2,2 prosečne plate, a u septembru prošle godine taj dug je porastao na 1.225 evra po raznim osnovama, što je iznosilo 3,5 prosečne plate. Prosečan Srbin zadužen je kod banaka, kupuje u prodavnici na crtu, kupuje od preprodavaca robu na rate, ne plaća redovno račune i stalno pozajmljuje novac od prijatelja i rodbine. Banci duguje 700 evra za kreditne kartice i dozvoljeni minus, a da bi to redovno izmirivao pozajmljuje od rodbine i prijatelja oko 150 evra mesečno.

Zaduženost zemalja

* Hrvatska 46,5
* Srbija 25,54
* BiH 3,5
* Makedonija 2,1
* Crna Gora 1,6
                (u milijardama evra)

Dug domaćinstava za struju je 46 milijardi dinara, što znači da svaki stanovnik prosečno duguje oko 18.000 dinara, a za ostale komunalije oko 7.000. Mnogi se zadužuju samo da bi platili hranu i račune. Stručnjaci objašnjavaju da je dozvoljeni minus najčešći jer ko ga jednom uzme, iz njega se teško izvlači. Prosečno domaćinstvo u Srbiji troši više od 40 odsto kućnog budžeta na hranu, što je tri puta više nego u zemljama EU.


* I komšije muče sličnu muku s dugovima. Prosečna četvoročlana porodica u BiH duguje 13.107 maraka, polovinu domaćim bankama za uzete kredite, a drugu polovinu stranim poveriocima za kredite odobrene državi jer, na kraju, dug države otplaćuju građani koji svojim novcem pune budžet. Spoljni dug BiH je na kraju prošle godine iznosio 6,6 milijardi maraka. Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić kaže da se spoljni dug BiH približio iznosu od sedam milijardi maraka i da će BiH, ukoliko nastavi da se zadužuje ovakvim tempom, zapasti u dužničko ropstvo.

Najzaduženiji čovek

Nakon što mu je odbijena i poslednja žalba na presudu, bivši broker Sosijete ženeral banke Žerom Kervil i zvanično je postao - najzaduženiji čovek na svetu. Bivši broker francuske banke zbog prevare mora da vrati vrtoglavih šest milijardi dolara, odnosno 4,9 milijardi evra, a taj iznos mora da plati nakon što odsluži trogodišnju zatvorsku kaznu.


* Spoljni dug Hrvatske na kraju juna dostigao je 46,5 milijardi evra, što je 780 miliona evra više nego na kraju prošle godine. Dug po stanovniku u Hrvatskoj je 3.888 evra ili četiri prosečne plate. Državni dug Crne Gore prošle godine iznosio je 1,64 milijardi evra, a svaki Crnogorac duguje 2.642,3 evra. Državni dug Makedonije je dve milijarde evra, a svaki građanin duguje oko 750 evra.


Sutra: Region u dužničkom ropstvu (2): Računi lete u đubre

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.01.2013. 12:19
Drzava je najveci "trosadzija" -npr..... jos uvek imamo 150 agencija ,dok sve zemlje EU i van nje imaju do 15 ..... ... ostali ulazu u proizvodnju i vracaju dugove ,a mi u trgovine - kladionice i lopove...!
Nedelja 20.01.2013. 13:46
PROBLEM JE U SVETSKOM NOVČANOM SISTEMU! sve pare sto kruze svetem je neko jedno zaduzio!!! Kad cemo da shvatimo da nisu problem pare! Problem je da zivimo u KREDITNOM sistemu. Nemoguce je da se ijedna drzava izvice iz dugova!!!!!!!!!! A taj sistem drzi saka ljudi u rukama zato se nikad nece ni promeniti. Zapitajmo se zasto se u skolama NE uci kako funktionise sistem novca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online