Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.01.2013.
12:03
Ž. Marković - Vesti A

Koliko smo naoružani (4): Top u štali

Građani BiH naoružani su do zuba, što i nije začuđujuće u zemlji koja je prošla troipogodišnji rat. Ipak, podatak da u zemlji koja ima četiri miliona stanovnika ima milion komada oružja je zastrašujući.

Zaplenjeno oružje u Sarajevu

Prema podacima nadležnih institucija u BiH, oko 750.000 komada naoružanja građani u svojim domovima drže nelegalno. Ukupna vrednost kompletnog naoružanja koje građani BiH imaju kreće se oko 300 miliona evra. Kraj rata većinu odraslih građana, pre svega muškaraca, zatekao je sa bar jednim ili dva komada oružja.


Iako su posle prestanka sukoba svi vojnici na sve tri strane bili obavezni da vrate oružje vojnim vlastima, do toga nije došlo. Po kućama širom BiH policija je u proteklom periodu pronalazila automatske i poluautomatske puške, bombe kašikare, ručne bacače, tromblone, nagazne mine i druga minsko-eksplozivna sredstva, na hiljade metaka, protivavionsku municiju, a pre nekoliko godina u štali jednog domaćina nedaleko od Tuzle otkriven je dobro očuvan i podmazan bestrzajni top. Još uvek nije zabeleženo da je kod nekoga pronađen tenk, ali nije isključeno da se i to dogodi.

Pljačkaju i vojna skladišta: Gostimir Popović

Najviše je zaostalog lakog naoružanja. Iako su međunarodne mirovne snage u godinama posle rata organizovale akcije prikupljanja oružja, to nikad nije nailazilo na velik odziv građana. Zato, u većini domova, puška je pod krevetom, podmazana i umotana. Može tajno da se upotrebi kad se malo popije ili nešto proslavlja, ali nije retkost da upravo oružje iz proteklog rata bude upotrebljeno u najtežim krivičnim delima poput pljački banaka. Nažalost, oružje se često čuva i u domašaju dece, što je u proteklih 17 godina prouzrokovalo brojne tragedije.


Još se pamti slučaj iz sela Gornji Graci kod Mrkonjić Grada gde je pre godinu i po dana maloletnik D. K. ubio svog prijatelja A. K. koji je imao samo 15 godina. Dečaci su se igrali s puškom koju su pronašli na tavanu. Utvrđeno je da je D. K. izvadio šaržer, ali da je jedan metak ostao u cevi. Opalio je prema A. K. i naneo mu smrtonosne rane. Ova tragedija odjeknula je i u dijaspori jer je A. K. živeo sa roditeljima u Beču.

- U kući je pronađena čaura i puška kojom je ovo krivično delo počinjeno. Reč je o vojnoj pušci M 70, koja je zaostala iz rata i najverovatnije pripada ocu D. K. Koliko je puška ubojita, svedoči i podatak da je zrno posle toga probilo prozor i stolariju na zidu sobe i završilo je daleko od kuće - rekli su policijski izvori.

Kašikara za brata

Bomba zaostala iz rata bila je kobna za braću Mihajla i Milorada Topalovića iz Skugrića kod Modriče. Posle porodične svađe, mlađi brat aktivirao je bombu u automobilu gde su se obojica u tom momentu nalazili. Prilikom uviđaja, kod automobila je pronađena još jedna ručna bomba kašikara koja nije aktivirana.

 

Kazna i 5.000 evra

Nivoi vlasti u BiH različito su uredili oblast kažnjavanja onih koji poseduju oružje. Trenutno je na snazi 12 različitih akata, 10 kantonalnih zakona o oružju i municiji, zakon u RS i i zakon u Brčko distriktu. Posedovanje ileganog oružja se u ovim zakonima tretira kao prekršaj i kazne za fizička lica se kreću od 150 do 5.000 evra, dok je samo u kantonu Sarajevo zakon predvideo i kaznu zatvora od 30 do 60 dana.

Iz policijskih agencija na svim nivoima u BiH stalno pozivaju građane da nelegalno oružje, zaostalo iz rata, odnesu u najbližu stanicu ili predaju pripadnicima civilne zaštite. Ako je oružje legalno, preporučuje se da se čuva van domašaja dece.


Armin Kržalić iz UNDP-a, institucije koja se bavi uništavanjem viškova naoružanja u BiH, nedavno je učestvovao u izradi studije o malom i lakom naoružanju u BiH. On ističe da ogromna količina oružja predstavlja pravi mamac za krijumčare.


- Analiziranjem podataka granične policije utvrdili smo da je u poslednje vreme veoma povećano ilegalno prebacivanja oružja ka Hrvatskoj jer su svesni da će ulaskom Hrvatske u EU biti stroža kontrola granice, a ujedno računaju da će tada oružje prodato u EU dobiti još višu cenu - smatra Kržalić.


Vojni analitičar iz Banjaluke i bivši zvaničnik u nekadašnjem Ministarstvu odbrane Republike Srpske Gostimir Popović procenjuje da zaostalo naoružanje još predstavlja veliku pretnju bezbednosti običnih građana.


- Imali smo proteklih godina nekoliko slučajeva provala u vojna skladišta. Neki od njih poznati su javnosti, ali ima i onih koji su zataškani. Tokovi naoružanja kroz BiH su i dalje aktivni i veoma opasni. Pogledajte samo šta se dogodilo kad je policija upala u Gornju Maoču, vehabijsko utvrđenje pored Brčkog. Tamo su pronašli toliko naoružanja da se može opremiti jedna dobra jedinica - kaže Popović za naš list.
On naglašava da ogroman broj građana i dalje ima oružje isključivo zbog nepoverenja koje u ovoj zemlji postoji, iako je rat završen pre 17 godina.


- Ništa se u BiH nije pomerilo s mrtve tačke kad je u pitanju izgradnja poverenja. I ovde niko ne pokušava da leči uzroke, već se bave posledicama - zaključuje Popović.
 

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

Sreda 16.01.2013. 23:10
Kad nas drzava ne brani od kriminalaca i terorista, onda moramo sami da se organizujemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online