Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 16.01.2013.
01:04
N. Jokić - Vesti A

Rak zbrisao cele porodice

"Kvira" na jugoistoku Sardinije najveći je poligon NATO-a u Evropi. Od 1956. godine služi kako za vežbe vojnih snaga Alijanse tako i za testiranje i uništavanje oružja uključujući i rakete sa torijumom i projektile sa osiromašenim uranijumom. Žitelji okolnih sela decenijama umiru u tišini. Oboljevaju od istih bolesti od kojih i italijanski veterani sa Balkana - kancera limfnih žlezda, leukemije, kancera mozga, a prečesto im se rađa potomstvo sa urođenim teškim deformitetima. Lokalni javni tužilac Domeniko Fiordalizi prvi je javni tužilac koji se usudio da otvori istragu protiv jednog poligona NATO-a, a ovih dana sudu je predstavio optužnicu protiv 20 lica među kojima i deset generala i visokih oficira. Reporter "Vesti" bio je na licu mesta.

Ostala bez sina: Mari-Klod Metis
 

Kvira na jugoistoku Sardinije najveći je poligon NATO-a u Evropi. Od 1956. godine služi kako za vežbe vojnih snaga Alijanse, tako i za testiranje i uništavanje oružja, uključujući i rakete sa torijumom i projektile sa osiromašenim uranijumom. Žitelji okolnih sela decenijama umiru u tišini. Obolevaju od istih bolesti od kojih i italijanski veterani sa Balkana - kancer limfnih žlezda, leukemija, kancer mozga, a često im se rađa potomstvo sa urođenim teškim deformitetima. Lokalni javni tužilac Domeniko Fiordalizi prvi je javni tužilac koji se usudio da otvori istragu protiv jednog poligona NATO-a, a ovih dana sudu je predstavio optužnicu protiv 20 osoba, među kojima i deset generala i visokih oficira. Reporter "Vesti" bio je na licu mesta.

U prepunoj sali okružnog suda u gradu Lanuzei, na jugoistoku Sardinije, tužilac Domeniko Fiordalizi govorio je punih pet sati. Konačno je srušen zid ćutanja o bolestima i umiranju u okolini poligona Kvira, najvećeg kojim NATO raspolaže u Evropi. Atmosfera u sudnici je teška. Zbog pretnji, Fiordalizi i njegova porodica žive odvojeno, pod strogim merama obezbeđenja. Tužilac preko nedelje spava u kasarni, a žena i deca negde u Italiji. Lokalni mediji preneli su prethodnih dana da je ispod automobila sudije iz Lanuzeija dezaktivirana bomba.

Merenje radioaaktivnosti: Veštak tužilaštva na Kviri

Prvih pet redova zauzelo je četrdesetak advokata dvadesetorice optuženih. U dnu sale je grupa stanovnika obližnjeg sela Perdazdefogu, dve bolesne žene iz sela Vilapucu, nekoliko pastira, penzionisana profesorka francuskog Marijela Kao, opštepoznata kao lider komiteta Dejtijamo bazi (Izbacimo baze), Mari-Klod Melis, majka vojnika Valerija, umrlog od kancera žlezda posle služenja na Kosovu i - novinari...


Fiordalizi čita listu imena petnaestoro dece rođene sa užasnim deformitetima u periodu od 1988. do 1992. godine u selu Eskalaplano, u neposrednoj blizini poligona. Među njima je i Marija Gracija, koja sa više od 20 godina ima telo petogodišnjeg deteta, deformisanu lobanju... Nikada nije progovorila, ni prohodala, niti se pomerila. Marija Gracija rođena je 1988. godine kada i većina dece sa teškim deformitetima u Eskalaplanu.


- Ovo nisu bajke već svedočenja...Član 32 italijanskog ustava garantuje svim građanima osnovno pravo na zdravlje - grmeo je tužilac Fiordalizi, a zatim izneo zastrašujuće statističke podatke.

Snimak koji je pred vama 30 novembra 1988. godine napravio je tehnički operator na poligonu, kapetan Đankarlo Karuši


U zoni koja neposredno okružuje poligon stanovništvo mu je prijavilo 167 slučajeva kancerogenih oboljenja od čega je njih 100 već umrlo. U Kviri, zaseoku Perdazdefogu, od 150 stanovnika čak 21 boluje od kancera limfnih žlezda.


- Tumori su desetkovali porodicu Vaka - podsetio je tužilac.


U kosi dece iz Perdazdefogu nađeni su tragovi uranijuma. U prostoru koji okružuje poligon, nezavisni italijanski stručnjaci, koji su veštačili za tužilaštvo, našli su visoko radioaktivni torijum u kostima 18 pastira umrlih u protekloj deceniji kao i u kostima ovaca. Prevedeno u procente 65 odsto pastira je umrlo od kancera i leukemije.
 

Oficiri morali da ćute

- Torijum je nađen u medu, mesu i mleku. Visoki oficiri i bivši komandanti poligona Kvira - generali Molteni, Ćeketi i Kvatroćioći - znali su da treba da ne znaju da je od 1986. do 2003. godine ispaljeno 1.187 raketa milan punjenih radioaktivnim torijumom i protivtenkovskih projektila tov sa azbestom - rekao je tužilac Fiordalizi pozivajući se na dokumenta zaplenjena u vojnim arhivama.


Poligon nije ni ograđen

- Komandanti vojnog poligona Kvira su ćutali, a zadatak im je bio da upozore građane da su izloženi radioaktivnoj opasnosti dok napasaju stoku, dok beru pečurke ili se šetaju po poligonu koji je bar trebalo da bude ograđen - naveo je tužilac Domeniko Fiordalizi.

Sutra: Užas sa Kvire otkrio student

POVEZANE VESTI

Sreda 16.01.2013. 06:31
e sad zamisli Srbine da ti dete jede meso sir ili mleko od takve ovce koja je isla na ispasu gde je sve ozraceno ili da jede med od pcela koje su ga kupile po nato ozracenim poligonima! jel to blagostanje i demokratija koju oni hoce da prodaju celom svetu a ubijaju sopstvenu decu!! pa sta bih onda mojoj deci uradili? a Srbin hoce u evropu! zinulo mu za pare! a kad ti se dete razboli sve pare ovog sveta bih dao samo da su deca dobro! mi i ne znamo sta imamo ali znacemo kad budemo izgubili...ili cemo se probuditi u zadnji minut napuniti ponovo sela praviti sto vise dece i hraniti ih sopstvenim proizvodima! STOP UVOZU OZRACENE HRANE U SRBIJU I GENETSKI MODIFIKOVANE HRANE!!!
Sreda 16.01.2013. 03:54
Ko sa djavolom tikve sadi,obija im se o glavu. Kolike su posledice od bombi sa uranijumom kojima su bombardovali Srbiju, posebno KiM,tek po malo se o tome pise i istrazuje... kriju...
Sreda 16.01.2013. 04:09
glupi siptari nisu svesni da kvzi drzavu koi su dobili je ozracena!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online