Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 12.12.2012.
12:01
D. Đorđević - Vesti A

Metastaza srpskog zdravstva (4): Bugarski lek za srpski bol

Andol, midol, raniton, baralgetas imaju svoje stalne kupce na vranjskoj pijaci jer su puno jeftiniji nego u apotekama. Bugari iz Trna i Pernika preprodaju sve i svašta, a imaju dobar izrbor lekova. I Makedonci imaju svoju ponudu. Najpoznatiji po jeftinoći su oni za smiranje, kao i za lečenje visokog pritiska.

Tajna ponuda lekova: Bugari iz Pernika
 

Stanko Lj. ima tezgu još od 1993. godine kada je u Srbiji već počela kriza. Na njoj razna roba baterije za satove, sijalice, štipaljke za veš, lastiš na metar, grickalice za nokte, cucle za bebe, selotejp, lepak, gumice za tegle, celofan i u dnu tezge - lekove.


- Nisu to opasni lekovi, običan analgin protiv bolova, raniton ti je za želudac, baralgetas za stomak. Imam i zavoje, razne gaze, masti za reumu, za otoke... Imam i za bolove, nešto kao naš diklofenak, samo duplo jači i efikasniji. Kupuju ljudi, mnogo je jeftinije, a valjda im je i muka da čekaju red kod lekara da bi ih dobili na recept - kaže Stanko, koji se izučio za pijačnog farmaceuta.


Ljudi kupuju, a Stanko im u detalje objašnjava kako koji lek deluje pošto nijedan od njih nije u originalnom pakovanju, niti ima uputstvo. Ne zna ni da li je leku istekao rok, ali, za to malo ko mari. Prilazi mu jedna starica, s praznim kofama u kojima je bio sir. Hoće da kupi razne lekove, da se nađu u kući, ako zatreba.


- Uzmi si, nano, ovaj aminalon, ima da imaš pamćenje kao devojče. A za dedu raniton, kad ga želudac zaboli od tebe - objašnjava joj Stanko znalački. Starica traži da zavije lek u hartiju i napiše za šta pomaže. Uzmima na komad i plaća đuture.
 

Sutra: Metastaza srpskog zdravstva (5): Apoteka ili božja ili privatna

POVEZANE VESTI

Sreda 12.12.2012. 12:34
Sve je to zbog jednog opšteg nereda ne samo u zdravstvu, nego usvim oblastima života. Najsvežiji primer, ode čovek sa gripom i obolelim grlom, kod lekara, zatraži neki lek na recept, doktorka odgovori - ne mogu ja da vam ništa ispišem, idite u privatnu apoteku i kupite nešto. Na pitanje - šta, odgovor je bio: šta vam preporući apotekarka.
Sreda 12.12.2012. 12:46
какви бре бугарски и запани лекови , нема боље од србског лека - примицел и топалгол лече скоро све ...
Sreda 12.12.2012. 13:14
какви бре бугарски и запани лекови , нема боље од србског лека - примицел и топалгол лече скоро све ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online