Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 28.11.2014.
09:11 >> 12:07h
blic.rs/S. T. A

"Častiš" doktora, ideš u zatvor s njim

Zakon je jasan. Davanje poklona lekaru, pa čak i bombonjere ili viskija, krivično je delo zbog koga se ide u zatvor. Robiju od tri godine, po Krivičnom zakoniku, mogu da očekuju pacijenti - koji poklone daju, i lekari koji ih primaju. Međutim, u Srbiji vlada tradicija da se lekarima kupuju prigodni pokloni kao zahvalnosti nakon dobro urađene intervencije.

Davanje "poklona" doktoru u znak zahvalnosti je masovna pojava u Srbiji
 

Da je pojava čašćavanja lekara masovna i problematična pojava pokazuje i odluka stranih farmaceutskih kompanija da lekarima ubuduće neće smeti da poklone olovku, kalendar ili rokovnik, i da će morati da objavljuju ime i prezime svakog lekara kojem su platili odlazak na kongres.

Milan Škulić, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu, objašnjava za “Blic” da formalno pravno kao mito se tretira i davanje sitnih poklona lekarima.

- Čokolade, bombonjere, parfemi koji se poklanjaju lekarima kao znak zahvalnosti bi trebalo da budu mito, ali ih mi tumačimo na fleksibilan način. Kod nas je mito kada nekome ponudite novac - ističe prof. Škulić.

ANKETA
Da li ćete dati "poklon" doktoru?

On kaže da je krivična odgovornost na onima koji daju, ali i na onima koji primaju poklon.


Za dr Milenu Jauković, nekadašnju sekretarku Etičkog komiteta, mito je iznuđivanje usluge, ali ako se neko na kraju lečenja zadovoljan i srećan zahvali lekaru čokoladom i kafom ne smatra to mitom već poklon.


- Mito je iznuđivanje usluge, a davanje poklona je paganski običaj zahvalnosti za nešto što se dobro završilo. Iskustvo drugih koji nisu dobro prošli u bolnici jer nisu platili uslugu navodi ih da i sami nude novac, što je nešto drugo od poklona. Ali, lekar ne sme da uzme takav poklon, već treba da se bori da bude odgovarajuće plaćen prema - kaže dr Jauković.

Kodeks profesionalne etike

U našoj zemlji primanje i davanje mita reguliše Krivični zakonik i to ne samo za primanje mita u lekarskoj profesiji, već važi za sva službena lica. U Ministarstvu zdravlja kažu da po kodeksu profesionalne etike Lekarske komore Srbije osim plate ili honorara, pribavljanje druge materijalne i nematerijalne koristi od rada lekara nije u skladu sa Etičkim kodeksom.

POVEZANE VESTI

Petak 28.11.2014. 09:42
AKO NEKO SAVESNO URADI SVOJ POSAO , STO JE U OVOJ ZEMLJI RETKOST. MOJA JE DOBRA VOLJA DA CASTIM, TO NEMOZE NIKAKO BITI KORUPCIJA. A STO SE TICE PRAVNIKA KOD NJIH JE KORUPCIJA NAJOCITIJA. NEVIDIM SVRHU POSTOJANJA PRAVNOG FAKULTETA U SRBIJI , PRAVO JE NAJLOSIJA KARIKA NASEG DRUSTVA.
Petak 28.11.2014. 10:24
Једино се за давање поклона политичарима не иде у затвор.
Petak 28.11.2014. 12:29
Nasi doktori zaboravili su na Hipokratovu zakletvu i ako nedate mito mozete da umrete o nsvom trosku.U 99% uzimaju mito i bogate se na tudjoj nesreci,ima primera da uzmu od muza sretnu decu pa i od njih uzmu SRAMOTA sta se radi u nasem ZDRAVSTVU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online