Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.11.2012.
12:04
M. Ljubičić - Vesti A

Izbeglice samo hoće čiste račune

Izbegli Krajišnici su pokazali da su faktor pomirenja u regionu, Tomislav Nikolić ima punu podršku Koalicije udruženja izbeglica za stavove u vezi s ponašanjem zvaničnog Zagreba, a Ivo Josipović, namerom da za svog savetnika imenuje generala Gotovinu, samo potvrđuje da Hrvatska nije spremna da se suoči sa zločinima prema Srbima. Ovo u intervjuu "Vestima" tvrdi Miodrag Linta, narodnik poslanik i lider Koalicije izbegličkih udruženja.

Miodrag Linta, narodni poslanik i lider izbegličkih udruženja
 

Parastos žrtvama "Oluje" i protestna šetnja Beogradom okupila je nekoliko hiljada izbeglih i prognanih, da li ste zadovoljni odzivom?
- Prema stručnim procenama, na parastosu i protesnoj šetnji bilo je prisutno oko 10.000 izbeglih, prognanih i ostalih građana. Bio je to dostojanstven skup kojim smo pokazali javnosti da su Krajišnici faktor pomirenja u regionu uz jasan uslov, a to je da se pronađe pravično i trajno rešenje njihovih imovinskih i brojnih drugih problema.

Skupu je prisustvovao i deo državnog vrha Srbije. Da li vas ta činjenica ohrabruje u uverenju da bi vlast u Beogradu mogla konačno da stane iza zahteva izbeglica?
- U pravu ste. Na skupu su bili prisutni predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Republike Marko Đurić, brojni narodni poslanici i ministri i predstavnici drugih državnih organa. Verujem da će, prema dogovoru, gospodin Stefanović inicirati sazivanje posebne sednice Narodne skupštine u razumnom roku.
 

Patrijarh Irinej preneo ogorčenje Srba

Kako ste doživeli besedu patrijarha srpskog Irineja u delu gde govori o potrebi okretanja Srbije ka Rusiji?
- Njegova svetost je izrazila ogorčenje srpskog naroda zbog dvostrukih standarda Haškog tribunala i odnosa međunarodne zajednice prema nasilnom otimanju Kosova i Metohije.

Šta očekujete od te sednice?
- Očekujem da se usvoji rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbeglih i proganih lica i drugih građana koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u bivšim jugoslovenskim republikama. Nadam se da će nova vlast to definisati kao jedno od pitanja od državnog i nacionalnog značaja i kao ključni preduslov uspostave trajnog mira i pomirenja u regionu.


Predsednik Srbije uputio je kroz intervju "Kuriru", veoma oštre poruke Hrvatskoj, kako to komentarišete?
- Predsednik Nikolić ima punu podršku Koalicije udruženja izbeglica jer se zalaže za politku čistih računa u regionu, koja je zasnovana, između ostalog, na doslednom poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih i drugih oštećenih građana.


Kako ocenjujete najavu hrvatskog predsednika da bi mogao angažovati generala Gotovinu za svog savetnika?
- Smatram da bi na taj način gospodin Ivo Josipović poslao jasnu poruku da Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom ratnom prošlošću to jest sa zločinima prema Srbima i sa etničkim čišćenjem Srba.
 

Za veći angažman Vlade Srbije

Izbegli i prognani smatraju da bi Vlada Srbije trebalo da se obaveže da će rešiti njihove i probleme svih oštećenih građana.
- Bilo bi dobro da članovi Vlade Srbije problem izbeglih i prognanih pominju i pokreću prilikom zvaničnih sastanaka sa predstavnicima međunarodnih institucija - predlaže Linta.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.11.2012. 16:30
1990 по радњем попису било је 800 000 срба на тој територији .. колико је сада ја типујем да је мање од 300 000. колико је срба побегло из карловаца , колико из загреба , колико из задра колико из сплита, книнске крајине западне слвоније,банија кордун.. , источне славоније... где су оних 500000 , па зна се неки убијени већина протерани....а сва имовина отета...
Petak 30.11.2012. 14:24
Zaboga Linta, da li stvarno Veruješ Nikoliću? Nemoj se zavaravati, ovaj se umesto javni, krvatima izvinjava u sebi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online