Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 06.06.2014.
15:06
Beta A

Bivši specijalci oslobođeni za zločine u "Oluji"

Dvojica bivših pripadnika hrvatske specijalne policije, Frano Drljo i Božo Krajina, danas su na sudu u Zagrebu oslobođeni za ubistvo šestoro starijih civila srpske nacionalnosti u selu Grubori kod Knina posle vojno-policijske akcije "Oluja" 1995.

Hrvati zločinačku akciju "Oluja" slave kao praznik (Foto: Ilustracija)
 

Prvostepenu presudu bivšim pripadnicima policijske antiterorističke jedinice Lučko izrekao je sudija zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović posle više od dve i po godine suđenja. Tokom postupka je ispitano oko 70 svedoka, među kojima i generali Mladen Markač i Ivan Čermak, koji su u Hagu oslobođeni krivice za ratni zločin tokom i posle "Oluje".

Optužnica je teretila Drlju za neposredno počinjenje zločina kao i za nesprečavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih kuća, a Krajinu po komandnoj odgovornost. Obojica su na početku suđenja odbacili krivicu.

U slučaju Grubori bio je optužen i Igor Beneta čije je telo 2011. pronađeno obešeno u šumi na području Zadra, a u delu javnosti se nagađa da je ubijen iako je unutrašnjom kontrolom policija utvrdila da je reč u samoubistvu.

Sumnju da je ubijen javno je izrekao i jedan od bivših zapovednika specijalne policije Željko Sačić koji je u osvojenom postupku osumnjičen jer nije preduzeo ništa da bi sprečio taj zločin ni kaznio počinitelje.

Tužilaštvo je optužnicom podignutom krajem 2010. godine teretilo bivše specijalce da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šestoro starijih srpskih civila i to u vreme kada je grupa specijalaca osiguravala put Voza slobode kojim je nakon "Oluje" u Split išao hrvatski državni vrh na celu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

POVEZANE VESTI

Petak 06.06.2014. 15:19
Свака вам част Хрвати тако и треба. Браните један другог и ако је крив.Гинете један за другог.Браните своју Хрватску и ако је крива.Шиптари исто бране један другог.Цигани гину један за другог.Муслимани дају живот за свој род.И ако сте криви ви оптужујете другог.Тако и треба.Напад је најбоља одбрана. Дали Србин брани Србина ????Срби су бацили у затвор СРБИНА РАТКА МЛАДИЋА .Зашто Срби не изађу на улице да траже слободу за Србе који су у Хагу у затвор.
Petak 06.06.2014. 15:15
Nista novo u ndh bila i ostala ista ko ona stara pod njihovim cacom kojeg dominakanci masiraju-fuuj nacisti ko vas napravi sada ste se usunjali lepo u 4-tu nemacku-fino jednim drugim stojite dopbro cete da se borite-idite zajedno opet na istocni front-bez ovaj put ce te izgoreti do posljedneg.......... +SMRT NDH NOVA CLANICA 4.RAJHA+
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online