Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.10.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Zašto su srpski mediji na Kosovu nevidljivi (2): Srpska televizija je Tačijev razglas

Srpski mediji na Kosmetu su doživeli kolaps, potpuni raspad 1999. godine. Potrebno je da imamo jedan televizijski kanal koji pokriva čitavo Kosovo i Metohiju, jedan radijski kanal sa istom pokrivenošću i dnevne novine "Jedinstvo", ako uspeju da uhvate ritam i budu dnevnik, smatra Živojin Rakočević, član Republičke radiodifuzne agencije i osnivač KiM radija.

Radio-televizija Kosova
 

- Oko 13 godina je prošlo u tumaranju da se nešto od toga zakrpi, a, nažalost, danas smo jednako daleko od tog cilja kao 1999. godine, a možda čak i dalje. Sve što je međunarodna zajednica pozitivno ponudila, Priština se potrudila da na terenu propadne. Dakle, umesto da dobijemo jedan nezavisni televizijski kanal srpskog jezika, mi smo dobili Tačijevu razglasnu stanicu.

Kontrola života: Živojin Rakočević

- To je potpuno kontrolisani kanal koji će, kako sada stvari stoje, za Srbe prevoditi vesti sa albanskog. Izigrani su svi zakoni do poslednjeg slova koje je sprovodila međunarodna zajednica - kaže Rakočević.


On podseća da su za poslednjih 13 godina u srpskim sredinama radili mali geto javni servisi, koji su "u jednom periodu odgovarali na potrebe geto zajednica od Goraždevca preko Štrpca, kosovskog pomoravlja preko centralnog Kosova i severnog dela KiM".


- Međutim, sa pojavom decentralizovanih opština naša sloboda i medijske slobode su ozbiljno ugrožene i ograničene, jer ti novi gospodari situacije na terenu, novi predsednici lokalnih vlasti pod ingerencijom Prištine imaju jasnu nameru da kontrolišu ono što se o njima govori. Žele da budu pred mikrofonom i kamerom i kontrolišu život.

Proterana i ćirilica

 

Rakočević dodaje da su mediji na Kosmetu izloženi još mnogim problemima, kao što je nemogućnost izražavanja van geta i katastrofalna jezička politika, da, kako kaže, preti potpuni nestanak našeg pisma.


- Ćirilično pismo na KiM je u najvećoj meri nestalo, a upotreba u javnom životu gotovo da ne postoji. Ona je definitivno izbačena iz javne upotrebe i može se videti veoma retko.

 

Direktor pod lupom

 

- Jedini put kada je svoja specijalna ovlašćenja iskoristio Piter Fejt, šef Međunarodne civilne kancelarija koje je nadgledala nezavisnost Kosova, bilo je u trenutku kada je trebalo da se postavi direktor kanala Radio televizije Kosova na srpskom - kaže Rakočević.


Sveznalice izdaleka

 

- Postalo je uvredljivo pričati o Kosovu, jer danas svi znaju sve o Kosovu. Kada ponudite film, neće niko da ga uzme, jer znaju sve, jer zbog tog Kosova su pojedinačno padale bombe na glavu. To sam i ja 17. marta naučio, ispred mene stoje ranjeni, švedski vojnici i ja govorim jednom uredniku vrlo važnog medija šta vidim, a on me pita da li to može da potvrdi još neki izvor. Ne radi se o tome da on ne veruje mojim očima. Već on zna bolje od mene. I ja to razumem, jer su zbog Kosova i na njega pale bombe.

- Nažalost, mediji nemaju snagu da preskoče ludilo geto života i opštu nesposobnost - priča Rakočević.


On podvlači da bi situacija u srpskim medijima trebalo da bude tema pregovora Beograda, Prištine i međunarodne zajednice.

Sutra: Zašto su srpski mediji na Kosovu nevidljivi (3): Novine završile u kontejneru

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online