Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 11.10.2012.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Srbi su taoci loših pregovora

Ako se postave carinici na prelazima Brnjak i Jarinje, istog trenutka smo završili sa diskusijom o sudbini severa. Tomislav Nikolić pokušava da problem Kosova "uvali" Vladi i premijeru Ivici Dačiću. Njegova obećanja u predizbornoj kampanji da će sam pregovarati sa Prištinom, pamte građani, a sećaju ih se i Evropa i Amerika - kaže za Vesti" Oliver Ivanović, lider građanske inicijative Srbija-demokratija-pravda.

Oliver Ivanović: Raniji pregovori su bili loši, jer su vođeni pod pritiskom međunarodne zajednice
 

Predsednik Srbije prebacio je kosovsku pregovaračku lopticu premijeru Dačiću?
- Nije mu prebacio lopticu, već loptetinu. Čisto uvaljivanje.
 

Šta to znači?
- Šta god hteo tim potezom da proizvede, mislim da se Nikolić neće baš lako provući. Ne može se izvući na ovaj način. Hoće da skine odgovornost sa sebe, ali njegova predizborna obećanja nisu zaboravili građani, a bogami ni Evropa ni Amerika. To što je kazao u predizbornoj kampanji da će on pregovarati sa Prištinom, zapadu je izgledalo kao olakšavajuća okolnost.
 

Poručili ste Vladi Srbije da na severu Kosova nije moguća primena Sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima...
- Ako se postave carinici na prelazima Brnjak i Jarinje, istog trenutka smo završili sa diskusijom o tome šta zapravo predstavlja Sever. Srbi sa Severa su mnogo puta slali više nego jasnu poruku Beogradu da ne žele granicu sa Srbijom. Ova vlast to mora da shvati. Imala je dovoljno vremena, od kada su pregovori prekinuti do sada, da smisli neko rešenje.
 

Čemu žurba

Po vašoj proceni, koji je naš sledeći najbolji korak?
- Evropsku uniju sada trese ekonomska kriza, i mislim da im uopšte nije u interesu da se šire. Ne smemo nigde da žurimo, trebalo bi da sačekamo. Sledeće godine u Nemačkoj će biti održani izbori, oni sada vrše veliki pritisak na Srbiju.

Beograd, kako vreme odmiče, sve više popušta?
- Vlast ne bi trebalo nigde da žuri. Raniji pregovori su bili loši, jer su vođeni pod pritiskom međunarodne zajednice, ali i nerealnih rokova koje smo sami sebi postavljali. Želim da upozorim ovu vlast da shvati da bi integrisani prelazi uneli još veću zbrku, Srbi bi vrlo loše prošli. Pozivanje na Ahtisarijev plan i Ustav Kosova ne mogu da pruže kompromis koji bi bio zadovoljavajući za žitelje severa KiM.
 

Zašto na to niste upozoravali dok ste bili na funkciji državnog sekretara ministarstva za Kosovo?
- Osećam deo krivice što su pregovori išli lošim putem, ali ja na toj funkciji ništa nisam mogao da uradim. Niko se do sada sistemski nije bavio Kosovom, nijedna vlada Srbije.
 

Mislite li da je bivši šef pregovaračkog tima Borko Stefanović loše pregovarao?
- Ne bih o imenima, pregovori su imali loše rezultate.

Kad ste već bili deo bivše vlade, zašto ste ćutali?
- Sve je rađeno stranački, a trebalo je da se organizuje javna rasprava, da se uključi i opozicija. Bio sam vanstranačka ličnost, pa baš nisam mogao puno da utičem.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.10.2012. 17:19
oliveru , dobru si corbu zaprsio srbima na kiM, imas M()()da da kazes da su dole srbi taoci loshih pregovora , a sta si ti jado uradio za tih 4 godina, nisi ti pregovarao jel bre mangupe jedan ? imas xx godina a lazes i varas ...
Četvrtak 11.10.2012. 14:53
srbi sa kosova treba da stite interese srba sa kosova,a ne crnogorac iz crne gore.
Petak 12.10.2012. 17:25
SRBI SU ZRTVE IDIOTSKE POLITIKE ZADNJIH 8 GODINA ! IMALI SMO ODAVNO VREMENA DA OKRENEMO LEDJA EU I DA BUDEMO ZAJEDNO SA NASIM JEDINIM BRATSKIM NARODOM, RUSIMA ! AKO AMERIKANCI IMAJU PAROLU: NE PREGOVARAMO SA TERORISTIMA, NE ZNAM ZASTO SMO MI PRISTALI ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online