Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 28.09.2012.
12:01
N. S. Preradović - Vesti A

"Srbiji se crno piše"

Tvorci srpskog budžeta loše su isplanirali prihode jer su ih znatno precenili, a nerealan je i rebalans budžeta pošto je sasvim izvezno da će državna kasa biti u velikom minusu, kaže u razgovoru za "Vesti" Mlađen Kovačević, ekonomski stručnjak.

Mlađen Kovačević, ekonomista

I pored povećanja PDV-a, smatrate da su nerealno isplanirani prihodi za državnu kasu?
- Krojači budžeta pošli su od računice da će pad bruto društvenog proizvoda u ovoj godini biti od 0,5 do 1 odsto, ali je po svoj prilici biće čak i do pet odsto što automatski znači da su precenili poreske prihode.

Na osnovu čega tvrdite da će pad BDP biti i do pet odsto?
- Pre svega zbog pada obima u poljoprivrednoj proizvodnji do 30 odsto, pada u industriji od 4,5 do 5 odsto, pada u obimu trgovine, turizma, izvoza... S druge strane, Mlađen Dinkić, ministar finansija, planirao je da se do kraja ove godine zadužimo za milijardu i po evra.

Da li ćemo dobiti toliki novac na zajam?
- Teško. Svetska banka nam je obećala 400 miliona dolara kredita, ali ako postignemo dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom. Dogovor sa MMF-om nećemo postići u toku ove godine, Rusi su nam obećali oko 300 miliona evra kredita za budžetske potrebe, a tražili smo pare i od Kineza. Međutim, problem kod Kineza jeste taj što oni kad daju na zajam traže da se pare troše na konkretne stvari kao što je na primer gradnja mosta, kako bi uposlili svoju radnu snagu i angažovali svoje firme. Kod njih je uvek na delu ekonomski patriotizam.

Pogrešna politika

- Srbija je 2001. godine prihvatila pogubne mere koje joj je predložio Međunarodni monetarni fond, a to je neoliberalna ekonomija i zaduživanje iznad naših mogućnosti. Osim toga, deset godina smo vodili politiku jake domaće valute i trošili devizne rezerve na odbranu dinara što je potpuno suludo. Jer kako dinar može biti jak ako je privreda slaba? Ali, kako je u proteklih 10 godina vođena ekonomija naše zemlje možemo samo da kažemo - šta je nama naša borba dala da imamo hiljadu budala - kaže Mlađen Kovačević.


Kako će vlada pokušati da se izvuče iz ćorsokaka?
- Kao i uvek pokušaćemo na sve načine da se što više zadužujemo, a ako ne bude zajmova i kredita prodavaće državne zapise u devizama i dinarima. To je loše za nas, ali vlast mora tome pribeći.

Inflacija će nažalost povećati poreske prihode?
- Tako je. Inflacija će biti viša, pa će na taj način i poreski prihodi biti viši. Dakle, više cene u trgovinama će delom više puniti državnu kasu, ali će standard ljudima sve više padati. Mislim da će ovogodišnja inflacija iznosti 12 do 14 odsto.

Začarani krug

- Godinama smo više trošili nego što smo zarađivali. Bilo je fabrika za prodaju, stizali su krediti. Sada toga više nema. Sada svi pozivaju na štednju. Ali kako da penzioneri sa onako skromnim penzijama stežu kaiš? Zdravstvo nam je kolapsu, po odlivu mozgova smo među najgorim, pa kako onda da još smanjujemo troškove? Tako padamo u začarani krug. Štedeti moramo, a nemamo od čega - navodi Kovačević.

Stručnjaci smatraju da je nova vlada propustila šansu da skreše dugove?
- Sasvim sigurno je mogla da skreše troškove u državnoj administraciji, potom ukidanjem mnogih agencija, a ne samo sedam, kao što je učinjeno.


Hoće li Vlada Srbije nastaviti sa prodajama?
- Svi su izgledi da će doći do prodaje Telekoma, što će biti velika greška budući da ta firma donosi prihod, a zlatne koke ne treba prodavati. Sledeće godine moramo da obezbedimo 4,5 milijardi evra za servisiranje spoljnjeg duga. Kako, ako ne prodajama?


Šta ćemo još prodavati?
- Od sledeće godine Sporazumom o stabilizavciji i pridruživanju sa Evropskom unijom stupa na snagu odredba da zemljište možemo prodavati državljanima EU. Kinezi koji su puni deviza će se pitati: a zašto ne i nama? Mislim da ćemo krenuti sa rasprodajom zemljišta i Kinezima i Evropljanima, a posle toga šume, vode...


Situacija jeste teške, a nova vlada nema mnogo prostora za prikupljanje novca?
- Tačno, ali mi možemo prodavati firme, zemlju, šume još godinu-dve, a šta posle toga? Sve su to kratkoročne mere za gašenje požara, ali nažalost pare za isplatu penzija obezbeđujemo prodajom ili zaduživanjem.

POVEZANE VESTI

Petak 28.09.2012. 12:33
U pravu je gospodin ekonomista, lako je da se štedi, ako ima od čega, neizvodljivo je ako nema. Mi više nemamo od čega da štedimo.
Ponedeljak 01.10.2012. 13:13
A kad se nama bilo kako drugacije i pisalo?
Ponedeljak 01.10.2012. 14:43
Bez brige! Za svaku rupu u budzetu, tu je MMF da uleti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online