Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 15.09.2012.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Nemački ultimatum

Pre početka pristupnih pregovora sa Evropskom unijom Beograd mora da potpiše obavezujući ugovor o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa sa Prištinom. Ovaj za Beograd najbolniji i još šest uslova za nastavak evropskih integracija Srbije su, u srpsku prestonicu, doneli predstavnici vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) čija je šefica nemačka kancelarka Angela Merkel.

Barikade trn u oku: Napad nemačkih pripadnika Kfora na Srbe u južnoj pokrajini
 

CDU će, kako je naglasio visoki predstavnik te partije Andreas Šokenhof u Bundestagu insistirati da Nemačka zauzme stav da ugovor Beograda i Prištine bude u pisanoj formi i da do kraja procesa pridruživanja EU svi njegovi detalji budu potpuno sprovedeni.

Otvorena ucena: Andreas Šokenhof

On je istakao da će poslanička grupa CDU u nemačkom parlamentu insistirati na sedam uslova koje Srbija mora da ispuni pre početka pregovora o članstvu. Akcentirao je i da zahtevi nisu novi i da njegovi sagovornici u Beogradu nisu bili iznenađeni.


Pored uslova (sa uspostavljanje odnosa sa Prištinom) je i sprovođenje akcionog plana potpisanog sa Evropskom komisijom 2011. godine, s naglaskom na reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.


CDU zahteva i vidljive pomake u razjašnjenju podmetanja požara u nemačkoj ambasadi u Beogradu, 2008, a uslov su i jasni signali "u pravcu pomirenja u regionu".
Šokenhof je ukazao da je izjavom da "nije bilo genocida u Srebrenici" učinjen korak nazad, jer je Haški tribunal taj događaj iz 1995. jasno kvalifikovao kao genocid. CDU je ispostavio kao uslov potpunu realizaciju dosadašnjih rezultata dijaloga Beograda i Prištine i dogovor o nastavku razgovora izvan već predviđenih tema, kao što su telekomunikacije i energetika.

Dokument na ćirilici

Da Beograd razume: Tekst dokumenta CDU

Nemačka delegacija je u srpsku prestonicu donela sedam uslova dokumentovanih na papiru, na srpskom jeziku i to ćiriličnim pismom.

 

Među sedmom silom koja je prisustvovala konferenciji za novinare je to protumačeno kao naum da bude onemogućeno da se prevodom na srpski eventualno izmeni kontekst uslova ili njihovih delova, odnosno da se izbegne svako eventualno različito tumačenje zadataka postavljenih Srbiji.

Pre donošenja odluke o početku pregovora o pristupanju Srbije EU, nemačka vladajuća partija će u Bundestagu tražiti "početak kontinuiranog ukidanja paralelnih struktura u bezbednosnom aparatu i upravi na severnom Kosovu i njihovog finansiranja".

Odluka na svim članicama

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je ocenio da je izjava parlamentarca Andreasa Šokehofa o sedam uslova za Srbiju "samo jedno mišljenje" koje predstavlja stav vodeće stranke u nemačkom parlamentu, ali da konačnu odluku o pristupnim pregovorima Srbije sa EU donose šefovi država i vlada EU. On je naveo da "ne zna koji će uslovi ostati i postojati", ali da bi Beograd i Priština trebalo da imaju dijalog i da se sami dogovore kakav sporazum žele da postignu.
- Da li će još biti sporazuma u tim pregovorima, to od njih zavisi - rekao je Dežer.


Novu vlast u Beogradu Šokenhof je pozvao da "aktivno utiče" na ukidanje paralelnih struktura i bezbednosnog aparata na severu Kosova, kao i finansiranja. Izneo je i podatak da je godišnji finansijski doprinos Beograda severu Kosova, prema nemačkim saznanjima, "veći nego doprinos koji Srbija dobija od EU". Kao šesti uslov naveden je da Beograd "još više upotrebi svoj uticaj i kontinuirano utiče na Srbe na Kosovu da oni aktivno sarađuju sa Euleksom i Kforom i doprinose menjanju svesti".

Uslovi jednako važni

Andreas Šokenhof je naveo da su uslovi jednako važni i da među njima ne postoji hronologija niti prioritet, već svi moraju da budu ispunjeni.
- Ovi uslovi su ono što se očekuje od Srbije da uradi u narednom periodu, a sve je izvodljivo ako postoji dobra politička volja za to.
Oni će biti platforma na kojoj će u Bundestagu insistirati naša poslanička grupa kada srpsko članstvo u EU dođe na dnevni red. Kada ta platforma bude dobila podršku u parlamentu, postaće obavezujuća i u istupanjima kancelarke Angele Merkel u Evropskom savetu i kao zvaničan stav nemačke vlade - naveo je funkcioner CDU.


Šokenhof je ukazao da su nedavni napadi na nemačke vojnike na Kosovu apsolutno neprihvatljivi. Nemački poslanik, koji je zamenik predsednika savezne poslaničke grupe CDU-CSU ukazao je i da ne treba praviti poređenja sa Kosovom i Kiprom ili ranijom podelom u Nemačkoj.
 

REAGOVANjA

 

Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Srbije

Aleksandar Vučić

- Bez saradnje sa Nemačkom nema razvoja Srbije, uprkos uslovima koje ta zemlja postavlja pred Srbiju. Ne mogu da delim uverenje onih koji misle da je moguće da Srbija ide napred, a da nam Nemačka bude protivnik.

Uslovi nisu ni idealni ni laki, ali je Nemačka sa njima izašla još ranije javno, a svi ostali su otprilike sad došli na ono što je kancelarka Merkel rekla pre više od godinu dana.

 

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar za Kosmet

Oliver ivanović

- Insistiranje na nekakvim ugovornim odnosima s Kosovom za mene je najveća novina u svemu što postoji. Ne mislim da će to i biti prihvaćeno i mislim da je to ona crvena linija koju nikako ni nova ni stara vlada ne sme da pređe. Kosovo je po Ustavu, sastavni deo Srbije i odstupanje bi bilo njegovo kršenje, što nijedan političar danas ne može da učini.

 

Rasim Ljajić, ministar trgovine

Rasim Ljajić

- Zahtev za normalizacijom odnosa s Kosovom ne predstavlja i njegovo priznanje, ali se od nas očekuju značajni ustupci. Reč je o stavu jednog parlamentarca koji ne bi trebalo minimizirati, niti gurati pod tepih. Reč je o "probnom balonu", pa je potrebno biti racionalan i postaviti crvene linije ispod koje nećemo ići, ali da znamo da moramo učiniti kompromise ukoliko mislimo da dobijemo datum za početak pregovora.


Petar Petković, portparol DSS-a

Petar Petković

- Objavljivanje uslova Nemačke za pridruživanje Srbije EU deo je nove faze strategije Zapada da se priznavanje Kosova što češće pominje kao uslov za pristupanje Srbije EU. To je dobar povod da se u Srbiji povede ozbiljna i odgovorna rasprava da li Srbija treba da proglasi političku neutralnost ili treba da nastavi evropske integracije.


Đorđe Vukadinović, politički analitičar

Đorđe Vukadinović

- Ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom je surovo ispostavljanje računa za neutralan ili čak blagonaklon stav Brisela i Berlina prilikom formiranja nove Vlade Srbije. Usvajanje tog memoranduma bi razbilo u paramparčad i poslednje ostatke državne politike neprihvatanja nezavisnosti Kosova. Borba za očuvanje Kosova i nastavak EU integracija su nespojivi.

POVEZANE VESTI

Subota 15.09.2012. 12:25
. . . nazalost Vucic lupeta neubedljivo i nekompetentno. Bolje bi bilo da i on pocne da shvata da nisu svi Srbi spremni da prihvataju sramna i arogantna ucenjivanja Velike Nemacke i da je Srbima jedina objektivna alternativa Rusija. Ž. Dacić
Subota 15.09.2012. 12:40
Nista novo u istoriji, ali Nemacka nije nista naucila iz istorije. Svi raniji pokusaji porobljavanja Srbije nisu uspeli, nece ni ovaj.
Nedelja 16.09.2012. 15:44
ALO BRE VLADA, MI NEZELIMO U FASISTICKU EU! Jel se CUJEMO?? Zasto radite protiv sopstvenog naroda?? Zasto nas gurate na noz??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online