Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 13.09.2012.
13:04
Blic A

Sedam uslova Nemačke za početak pregovora Srbije sa EU

Uslovi Nemačkog parlamenta za otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije u EU ne odnose se samo na Kosovo i Metohiju. Pre nego Bundestag donese pozitivnu odluku o pregovorima Srbije moraće i da se rasvetli napad na nemačku ambasadu, ali Beograd i jasno odredi o zločinima poput onog počinjenog u Srebrenici.

Uslovi Nemačkog parlamenta za otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije u EU ne odnose se samo na Kosovo i Metohiju
 

“Blic” objavljuje sedam uslova Berlina koji su preduslovi za optočinjanje pregovora o pristupu:

1. Do momenta donošenja odluke o otpočinjanju pregovora Srbija mora da ispuni Akcioni plan koji je početkom 2011. godine sklopila sa Evropskom komisijom. Taj plan obuhvata 96 tačaka odnosno zadataka i zakona koji su utvrđeni Akcionim planom.


2. Rasvetljavanje napada na nemačku ambasadu u februaru 2008. godine, a kada je Nemačka priznala nezavisnost Kosova. Očekuju se vidljivi pomaci u razjašnjenju i krivičnom gonjenju.


3. Iako je Srbija proteklih godina preduzela vidljive korake u prevazilaženju prošlosti potrebno je dalje napredovanje. Korak nazad je izjava “da u Srebrenici nije bilo genocida”. Bundestag očekuje jasne signale u pravcu nastavka pomirenja u regionu.


4. Pre donošenja odluke u nemačkom parlamentu o otpočinjanju pregovora Srbije, očekuje se potpuna realizacija dosadašnjih rezultata u procesu dijaloga između Beograda i Prištine i dogovor o nastavku dijaloga izvan već predviđenih tema, kao što su energetika i telekomunikacije. Pre donošenje odluke o pregovorima Srbije mora da dođe do vidljivog napretka u pogledu rešenja još otvorenih bilateralnih pitanja sa kosovom.


5. Kao bitno očekivanje odnosi se na - srpske paralelne institucije na severu Kosova. Pre otpočinjanja pregovora Bundestag očekuje početak kontinuiranog ukidanja paralelnih struktura u bezbednosnom aparatu i upravi kao i njihovog finansiranja.


6. Beograd mora još više da upotrebi svoj uticaj i kontinuirano utiče na Srbe sa severa da aktivno sarađuju sa Euleks i Kforom.


7. Pristupanjem članice ne smeju unositi nerešene sukobe u EU. Srbija pre pregovora mora da pokaže vidljivu volju da je spremna da postigne pravno obavezujuću normalizaciju odnosa sa Kosovom s perspektivom da obe punopravne članice u smislu EU ugovora mogu realizovati svoja prava i obaveze nezavisno jedna od druge i zajedno.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.09.2012. 13:06
Okrenuti se kosovu...od EU nema nista
Četvrtak 13.09.2012. 13:53
Па онај ултиматум из 1914. је био лимунада у поређењу с овим, и тада га је Србија хладно одбила, не видим зашто би на ове глупости пристала, али знам да ће политичари прихватити, уствари они су све горе наведено и прихватили прије избора.
Četvrtak 13.09.2012. 13:55
Citava jedna generacija, ne samo Srba, nego i evropljana je dala zivote, prolila krv da Njemacka nebi dominirala Evropom, sto to ona danas radi na ocigled svih ! Ovi uslovi vise lice na ulazak Srbije u njemacku provinciju, nego u EU ! Insistiranje na genocidu u Srebrenici zele poistovjetiti srpski narod sa njima kao genocidnom narodu i svim ostalim njihovim slugama ! Zele preko Srebrenice pod svaku cijenu zanemariti sve ostale zlocine sto su se desile nad Srbima ! Srbija ni 1914, ni 1941 nije pristala na ultimatume, ne vidim razlog da to uradi danas ! Smrt fasizmu, sloboda Srbima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online