Četvrtak 13.09.2012.
13:04
Blic

Sedam uslova Nemačke za početak pregovora Srbije sa EU

Uslovi Nemačkog parlamenta za otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije u EU ne odnose se samo na Kosovo i Metohiju
 

“Blic” objavljuje sedam uslova Berlina koji su preduslovi za optočinjanje pregovora o pristupu:

1. Do momenta donošenja odluke o otpočinjanju pregovora Srbija mora da ispuni Akcioni plan koji je početkom 2011. godine sklopila sa Evropskom komisijom. Taj plan obuhvata 96 tačaka odnosno zadataka i zakona koji su utvrđeni Akcionim planom.


2. Rasvetljavanje napada na nemačku ambasadu u februaru 2008. godine, a kada je Nemačka priznala nezavisnost Kosova. Očekuju se vidljivi pomaci u razjašnjenju i krivičnom gonjenju.


3. Iako je Srbija proteklih godina preduzela vidljive korake u prevazilaženju prošlosti potrebno je dalje napredovanje. Korak nazad je izjava “da u Srebrenici nije bilo genocida”. Bundestag očekuje jasne signale u pravcu nastavka pomirenja u regionu.


4. Pre donošenja odluke u nemačkom parlamentu o otpočinjanju pregovora Srbije, očekuje se potpuna realizacija dosadašnjih rezultata u procesu dijaloga između Beograda i Prištine i dogovor o nastavku dijaloga izvan već predviđenih tema, kao što su energetika i telekomunikacije. Pre donošenje odluke o pregovorima Srbije mora da dođe do vidljivog napretka u pogledu rešenja još otvorenih bilateralnih pitanja sa kosovom.


5. Kao bitno očekivanje odnosi se na - srpske paralelne institucije na severu Kosova. Pre otpočinjanja pregovora Bundestag očekuje početak kontinuiranog ukidanja paralelnih struktura u bezbednosnom aparatu i upravi kao i njihovog finansiranja.


6. Beograd mora još više da upotrebi svoj uticaj i kontinuirano utiče na Srbe sa severa da aktivno sarađuju sa Euleks i Kforom.


7. Pristupanjem članice ne smeju unositi nerešene sukobe u EU. Srbija pre pregovora mora da pokaže vidljivu volju da je spremna da postigne pravno obavezujuću normalizaciju odnosa sa Kosovom s perspektivom da obe punopravne članice u smislu EU ugovora mogu realizovati svoja prava i obaveze nezavisno jedna od druge i zajedno.

2024 © - Vesti online