Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 29.08.2012.
12:01
B. Grujić - Vesti A

Ljudi na dnu flaše (4): Sa žurke u Hitnu pomoć

Lekari u službama Hitne pomoći širom Vojvodine najviše intervencija s alkoholisanim maloletnicima imaju preko vikenda. Na rođendanima i žurkama piju i mladići, ali i devojke, kombinujući alkohol s raznim tabletama. Osim što se ispiraju stomaci, slede i molbe da se slučajevi zataškaju i ne prijave roditeljima.

Dr Jelena Mojsin

- Kad odemo na teren, jedna osoba je teško alkoholisana, a oko nje ima još mnogo onih koji su poprilično pijani ili su bar u manjim količinama koristili alkohol - ističe dr Nenad Aracki, direktor Hitne pomoći u Novom Sadu.

U Opštoj bolnici "Đorđe Jovanović" u Zrenjaninu postoji Sekcija za bolesti zavisnosti koja funkcioniše pri dnevnoj bolnici psihijatrijskog odeljenja, napominje Maja Sladojević, PR zrenjaninske bolnice.

- Lečenje traje najmanje šest-osam nedelja, uz kontrolne preglede u narednih pet godina, a ponekad i doživotno - dodaje Maja Sladojević, ističući da je tokom 2011. godine u Zrenjaninu registrovano 120 ležećih pacijenata koji su imali problem s alkoholom. Dr Jelena Mojsin, specijalista socijalne medicine iz Zrenjanina, ističe da je teško tačno utvrditi broj alkoholičara.

Osveta taksisti

Zrenjaninski taksista ispričao nam je svoju nedavnu noćnu avanturu:
- Skoro je već svitalo kad je ispred poznate diskoteke, u moj automobil ušla pijana devojka, ne starija od 17 godina. Na pitanje kuda, odgovorila je: "Samo vozi, bato." Pitao sam je da li ima novca da plati vožnju, a ona je odgovorila: "Može li u naturi?" Imam dve maloletne kćerke, svašta mi je prošlo kroz glavu tog momenta. Zaustavio sam je i kulturno zamolio da izađe, ali ona je odbila. Kada sam postao grublji i naredio joj da izađe, da bi mi se osvetila, ispovraćala se osvetnički - priča taksista.

- Broj dijagnoza za poslednjih 10 godina je blago porastao, a raduje da je prošle godine u bolnici u Zrenjaninu registrovano manje ženskih osoba s problemima alkoholizma - kaže dr Mojsin.

Dr Dragoslava Ćipranić, specijalista opšte medicine, koja sada radi u Podgorici, a do pre nekoliko godina je bila lekar u Zrenjaninu, napominje da je sve više žena alkoholičara.

Dr Dragoslava Ćipranić

- Nije redak slučaj da u ordinaciju dođe mlad čovek i saopšti da se oženio devojkom sa kojom se zabavljao nekoliko godina i da je tek u braku otkrio da ona pije. Alkoholičari na sve moguće načine izbegavaju odlazak kod lekara.

Sedamnaestogodišnji srednjoškolac Z. M. iz okoline Zrenjanina ističe da redovno popije kada sa društvom izađe u provod, ali sebe ne smatra potencijalnim alkoholičarem.

- Tako je to u mom selu, koji ima dva kafića, svi popiju bar po pivo-dva. To rade i mladići i devojke - kaže Z. M. Godinu dana mlađa Lana iz Zrenjanina priznaje da ona i njene drugarice subotom, pre izlaska u grad, uvek popiju po nekoliko čašica. - Obično pijemo pelinkovac ili votku, nabavimo flašu i to nam je dobar uvod za lud provod... Nemamo novca za piće u diskoteci, jedva skrpimo da platimo ulaz - kaže Lana.

Kraj

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 13:16
Niko sebe ne smatra alkoholičarem, a ne mogu bez dva-tri pića dnevno. Prvo što će vam alkoholičar reči, to je da može sa prestane samostalno sa pićem, ali što bi. A, ne može.
Četvrtak 30.08.2012. 09:14
Hitler je preterao sa "Rad oslobadja" ali u tome ima mnogo istine ;-) Mislim da je to pravi recept za mnoge u nasen drustvu!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online