Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 17.08.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

"Boriću se za opstanak svakog Srbina"

Ako pitate ko štiti Srbe na Kosmetu, pogotovu južno od Ibra, kažem - niko. Osim nas, na način na koji možemo. Da nema države Srbije, zar mislite da bi opstali? Bezbednost da im garantujem, ne mogu, ali da će živeti bolje i pravednije, to mogu, kaže za "Vesti" šef Kancelarije za Kosmet Aleksandar Vulin uoči prve zvanične posete Štrpcu, Orahovcu, Velikoj Hoči i Prizrenu, koja bi trebalo da počne sastankom sa predsednicima opština južno od Ibra na Brezovici.

Aleksandar Vulin, šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju

U opštinama Peć, Klina i Istok stalno napadaju povratnike i njihovu imovinu, ubili su Miška Komatinu, do kada će tako biti?
- Otkako je počela da radi ova kancelarija mi vršimo pritisak na predstavnike međunarodne zajednice. Od iseljavanja Centra za mir u Prištini do hapšenja Aleksandra Bulatovića i prebijanja povratnika Miloša Čukića u Peći. Čudim se što se oko ovakvih stvari ranije nije angažovalo. Ministarstvo za KiM je povuklo naš zahtev za ocenu ustavnosti privatizacije na Kosmetu. Nije mi jasno zašto, ali ova kancelarija će taj zahtev obnoviti. Ići ćemo i pred međunarodne sudove.


Unmik se pokazao neefikasnim u rešavanju problema, veći deo nadležnosti preneo je na prištinske institucije?
- Nisam srećan što na delu svoje teritorije imam međunarodnu zajednicu, ali je imam i sa tom činjenicom moram da se nosim. Inicijativa predsednika Tomislava Nikolića da se UN vrati u pregovarački proces je jedini način. Drugi nemamo. Srbi Euleksu ne veruju ili veruju vrlo malo. Čak im je na severu i zabranjeno kretanje. Dakle, imamo Unmik i Kfor. Jedino što možemo više od toga da radimo jeste da pred međunarodnim sudovima pokrećemo sporove.

Dani Štrpca u Zemunu

Šta očekujete da čujete od Srba koji žive južno od Ibra?
- Da će mi reći da je teško, da su siromašni, da se osećaju zapostavljenima, da im je teža nebriga Beograda nego nasilje koje svakodnevno trpe od Prištine.
Šta ćete im reći?
- Reći ću im da ćemo to promeniti, da ću se o tome brinuti. Poražavajuće je, ali bezbednost da im garantujem ne mogu, ali da će živeti bolje i pravednije, to mogu. Želim da svaku opštinu sa prostora Kosmeta čvrsto vežem za bar dve-tri opštine u centralnoj Srbiji. Što ne bismo imali dane opštine Štrpce, recimo u Zemunu?!

Srbe koji žive na Kosovu nazivate herojima, a recimo oni iz opštine Orahovac ne mogu da prodaju svoju rakiju i vino bez komplikacija nametnutih iz Beograda?
- Već sam upoznat sa tim. Poslušaću njihove probleme i to ćemo rešiti.


Nijedno ministarstvo nije otkupilo njihove proizvode?
- To ne mogu da razumem. I ne mogu generalno da razumem da se privredna aktivnost na prostoru KiM ne uveže sa onom u ostatku Srbije. Ali, to je uloga i ove kancelarije, da sve to uvežemo.


Najavili ste da će predstojeći pregovori sa Prištinom biti bolni. Zašto?
- Sama činjenica da pregovaramo o Kosmetu je bolna. Pregovaramo sa onima koji su na tu poziciju došli na osnovu nasilja. To nijedna država na svetu ne može da prihvati mirno. Vrlo skoro ćete se uveriti u to da će ovo biti prvi put za 12 godina da srpska strana ima zahteve. Nama su samo ispostavljali račune. Sada ćete videti jednu drugačiju strategiju i pristup.

Vulin želi preispitivanje privatizacije na Kosovu

 

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da će ta Kancelarija uskoro pred Ustavnim sudom Srbije i međunarodnim institucijama pokrenuti pitanje privatizacije u Pokrajini.

"Ne možete kupovati kradeno. Mora se najpre utvrditi šta kome pripada, a tek kada se to utvrdi, možemo razmišljati o privatizaciji. Privatizacija je na Kosovu i Metohiji urađena monoetnički i Srbi u njoj nisu učestvovali, a to jednostavno nije održivo. To pitanje moglo je da bude pokrenuto i u prethodnih 12 godina. Na žalost, nije", rekao je Vulin za agenciju Beta.

POVEZANE VESTI

Petak 17.08.2012. 13:32
Videcemo sta ce ova nova vlast da preduzme po pitnju kosova, posto su ispirali usta da im demokrate nisu valjale i da su oni pravi Srbi koji se bore za pravdu... Poceli sa borbom protiv korupcije, afera AgroBanke, a za za Ministra finansija stavili nezapamcenog Lopova u istoriji Sbije!!! Sramota koliko ste beni i jadni !!!
Petak 17.08.2012. 15:05
Ko je pravi patriota taj moze pomoci. Zasto niko od politicara ne postavi pitanje tom mrdljivom zapadu, kako moze neko da prizna novu drzavu ako u njoj jedan narod zivi u 21 vijeku u logoru omedjenom bodljikavom zicom. To je ta prava kultura zapada, podrzava narko kartele siptarske zato sto rade za njih, to jest prodaju njihovu drogu i cigarete!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online