Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.08.2012.
03:31
J. L. Petković - Vesti A

Sudbina južne srpske pokrajine (5): Život na veresiju

Dana i Zoran Simonović su se sa dvoje dece vratili pre nekoliko godina na Kosmet, jer nisu mogli da izdrže kao podstanari u Gornjem Milanovcu.

 

Došli smo ovde zato što nemamo ništa! U Gornjem Milanovcu smo bili podstanari, jedva krpili za mesečnu kiriju od 70 evra. Posla je bilo slabo ili nikako, a deca su morala u obdanište. Sedam stanova smo promenili, jer gazdama čas odgovaraju, čas ne odgovaraju porodice s decom. Jedva smo krpili kraj sa krajem, i samo brojali 10, 15, 21. u mesecu kada se plaćaju računi - pričaju Zoran i Dana Simonović povratnici u Srbobran na Kosovu i Metohiji, za stolom skromne kuće sagrađene opet uz stranu pomoć i posredovanje UNDP-a.

Sasvim slučajno njih dvoje, 36-godišnja Dana iz Šumadije i četiri godine stariji Zoran iz Srbobrana, upoznali su se u Kosovskoj Mitrovici, i venčali nesrećne 1999. godine. Gotovo odmah su bili primorani da izbegnu. U međuvremenu dobili su Milana i Bogdana i u Gornjem Milanovcu pokušavali da prežive sve do 2006.


- Malo nakon što su ukinuli crvenu zonu na ovom potezu, presekao sam i odlučio se vratim. Prvo se vratio moj otac, pa onda i ja. I tako su i nama sagradili kuću, a u međuvremenu smo morali da namirimo i dugove sa gazdom, za struju, vodu, ono što smo na veresiju uzimali u prodavnici, pa smo onda polako nabavljali stvari - priča Zoran ponosan što sada ima 45 kvadratnih metara krova nad glavom. Dani je savetovao da ostane u Gornjem Milanovcu, ali kaže, kirija joj je bilo preko glave.


 

- Pa, deo stvari smo ostavili kod gazde. Znate, dobre gazde smo imali - dodaje ironično Dana dok ispija sveže skuvanu kafu.


Dom je skromno opremljen, nešto doneto, nešto kupljeno, dovoljno, ali skromno za četvoročlanu porodicu.

Sudbina južne srpske pokrajine

 

- Eto sada imamo plastenik, gajili smo jagode. Zoran ide u nadnicu, dobijamo oko 100 evra minimalca i snalazimo se. I ovde ponekad uzimamo na veresiju, pa nas pričekaju. Ali, opet je lakše. Deca su dobila sveske, torbe, a Milan je bio preko Ministarstva za Kosovo na moru - priča Dana.


S jedne strane imanja je njiva, s druge šuma, s treće čistina, a do prvog komšije ima dosta. Dana priča da ju je isprva bio strah, ali da joj tri godine niko nije pokucao na vrata. Sa Zoranovim roditeljima dele dvorište, koji su u Milanovcu radili dan i noć, a sad imaju vremena da budu s unucima.


Sa Simonovićima su se u Srbobran vratile još tri srpske porodice. Bilo je i onih koji nisu uspeli da ostanu. I Dana je ubeđena da im predstoji nova seoba.


- Naša deca ovde budućnost nemaju, ovde ipak moraš da naučiš albanski da ga govoriš. Mi smo ovde manjina. Kosovo jeste srce Srbije, al' ovde Srbima nije lako. Ovde se nikad se ne zna. Srbi zavise od politike. Bukvalno. Srbija je Srbija - uverena je Dana. Zoran Simonović se s njom ne slaže. Posle devet godina prognanstava dočepao se kućnog praga i ne želi da ga napusti nikada.
 

Kuća na leđima


Simonovići pričaju da je u Gornjem Milanovcu živelo oko 1.700 ljudi raseljenih sa Kosova.


- Većinom su bili sa teritorije Peći, ali bilo ih je i iz Orahovca i Prizrena. Tako smo i naselju Nevade dali ime mala Metohija, a naselju Široko polje - Kosovo polje. Neki od raseljenih su uspeli da se skuće, ali bilo je mnogo i onih kao Dana i ja, koji su kuću na leđima nosili - priča Zoran Simonović.


Krili ih Bošnjaci


Srbobran je pre 1999. godine imao oko 200 srpskih kuća, a sada ih ima 13.


- Zbog potpisanog sporazuma bilo je naređeno povlačenje vojske i policije i ostali su samo starci, jer je 90 odsto mladih bilo ili u policiji ili u rezervi vojske, tako da su skoro svi otišli. U našem kraju ostao je samo jedan čiča Sreto Dubić, koga su Albanci uhvatili i toliko izlupali da je jedva ostao živ. Ostale su i dve žene, koje su se motale u bele marame i krile kod komšija Bošnjaka. I Bošnjaci su tada imali jako puno problema - priča Zoran Simonović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online