Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.12.2017.
22:10
Jutarnji list A

Ko su braća Albanci koji su šokirali Dačića: Usred SAD obratili mu se na tečnom srpskom

"Bio sam pomalo iznenađen”, kratko je prokomentarisao Ivica Dačić, "inače prilično elokventan ministar spoljnih poslova Srbije", piše Jutarnji list, opisujući prošlonedeljnu situaciju u kojoj se Dačić našao u Vašingtonu, pre susreta sa generalom Herbertom MekMasterom, savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa.

Tanjug/MSP
Čak je i Ivica Dačić ostao bez teksta kad su mu se Albanci obratili na srpskom jeziku

Naime, nekoliko trenutaka pre početka sastanka, Dačiću je prišao četrdesetogodišnji muškarac, poverljiv MekMasterov saradnik, pružio ruku i predstavio se na kvalitetnom srpskom: "Dobar dan, ja sam sa Kosova i zovem se Ilji Bajraktari".

Koji minut posle toga započeo je sastanak šefova diplomatije zemalja Zapadnog Balkana, Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, s MekMasterom, odakle je kasnije poslat zvaničan izveštaj prema kojem se "razgovaralo o tome kako SAD i zemlje Zapadnog Balkana mogu da prodube i prošire koordinisane napore u promovisanju mira, prosperiteta i vladavine zakona u regiji, uključujući i suprotstavljanje izazovima kao što su korupcija ili organizovani kriminal".

Za to vreme je, piše "Jutarnji", Dačić kod saradnika pokušavao da sazna ko je misteriozni Albanac koji sedi pored Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost. Kada se vratio u Beograd, Dačić je prepričao novinarima događaj i rekao "Sada je jasno zašto Amerika vodi takvu politiku".

Izbeglice sa Kosova

Bila je to aluzija, kako piše "Jutarnji list", na činjenicu da se dvojica misterioznih muškaraca nalaze iza Trampove odluke da ne menja dosadašnju američku politiku na Balkanu, a kamoli povuče priznanje Kosova. Aluzija se odnosila na braću Iljbera i Ilju Bajraktarija, nekadašnje kosovske izbeglice, koji su se, kao u holivudskom filmskom scenariju, popeli na izuzetno visoke položaje u bezbedonosno-obrambenim strukturama Sjedinjenih Američkih Država.

Njihova priča započela je 1999. kada je NATO bombardovao Srbiju. Među hiljadama izbeglica u Makedoniji nalazio se i Iljber Bajraktari, koji je u to vreme radio kao vodič za američku TV stanicu ABC. Nekoliko meseci nakon bombardovanja, Bajraktari je dobio američku izbegličku vizu i stigao u Vašington, gde je mesecima stanovao kod ABC-jevih novinara sa kojima je radio na Kosovu.

- Nisam želeo da budem izbeglica, jer sam radoholičar i zato mi je odgovarala Amerika, u kojoj se radi mnogo više nego u Evropi. Ali najprije sam morao da završim fakultet, prijavio sam se na Prinston i prošao sam testiranje - ispričao je 2008. u intervjuu za "Vojs of Amerika", jednom od retkih javnih nastupa.

Pens ih predstavio Tačiju

Tako je započela karijera Iljberija Bajraktarija, koji je diplomirao na Prinsetonu, zaposlio se u američkoj administraciji i 2008. radio u Iraku sa bivšim direktorom CIA Davidom Petreusom, a sada je viši direktor za politiku u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD. U međuvremenu u SAD je stigao stariji brat Ilji, koji je diplomirao na Harvardovoj školi (Harvard’s Kennedy School of Government) potom ušao u obaveštajnu zajednicu, gde je bio zadužen za politiku prema Avganistanu i Indiji, a nakon toga, postao član savetničke ekipe generala Martina Dempsija, zapovednika Zajedničkog stožera Oružanih snaga SAD. U međuvremenu, braća Bajraktari su 2004. postali američki državljani.

Prilikom nedavne turneje potpredsednika SAD Majka Pensa balkanskim državama pratila su ga braća Bajraktari, koje je, prema medijskim izveštajima, Pens na poseban način predstavljao, posebno Hašimu Tačiju, rečima kako je "srećan jer ima priliku da obavestiti lidere Kosova da u Beloj kući sede dva čoveka poreklom sa tog područja".

Uticajan dvojac

U stvari, još 2016. godine braća Bajraktari su u pojedinim medijima opisivani kao izuzetno uticajan dvojac za vreme Obamine vladavine. Tako je Karl Vog, koji je bio viši savetnik za pitanja nacionalne bezbednosti u Obaminoj administraciji izjavio kako "nikad još nije čuo da dva brata imaju takav uticaj iza scene u Pentagonu, poput njih dvojice".

Opisano je kako je Ilji Bajraktari redovno je pratio ministra obrane Aštona Kartera prilikom inostranih putovanja i učestvovao na službenim sastancima. Ilji Bajraktari bio je zadužen za spoljnopolitičke operacije koje je vodio Pentagon na području Irana i Iraka, a učestvovao je i na izradi nuklearnog sporazuma sa vlastima u Teheranu. U izjavi za Medium.com rekao je kako je njegov "posao da se realiziraju vizije najvažnijih Obaminih saradnika".

Manje od četiri meseca kasnije, Donald Tramp je postao predsednik SAD. Većina demokratskih kadrova napustila je državnu službu i otišla iz Vašingtona, a slična sudbina čekala je Iljija i Iljbera Bajraktarija. Ali u februaru je došlo do prvog velikog skandala u Trampovoj administraciji, koji je, posredno, pomogao braći.

"Čuvar ulaza" i američki patriota

Donald Tramp je 20. februara imenovao generala H. R. MekMastera za novog savetnika za nacionalnu bezbednost, što je postalo najosetljivije mesto u administraciji nakon odlaska Majkla Flina zbog ilegalnih kontakata sa ruskim ambasadorom. Kada je Herbert Rejmond Mekmaster postao Trampov savetnik, odlučio je da zadrži niz Karterovih saradnika, i tako je bivšim Obaminim saradnicima omogućio ostanak u administraciji.

U novom rasporedu snaga, Ilji je postao jedan od najpoverljivijih MekMasterovih saradnika, kojeg ostali službenici opisuju kao "čuvara ulaza" (gatekeeper) savetnika za nacionalnu bezbednost, što je položaj poput šefa odseka koji pregleda sve pristigle zahteve i odlučuje koje će proslediti MekMasteru.

- Ilijijeva priča pokazuje šta Ameriku čini velikom. On je američki partiota i bila je čast raditi sa njim, jer utelovljuje američki duh, a mnogo toga je napravio u Ministarstvu obrane i to kao vanstranački stručnjak - ispričao je Kolin Kal, koji je bio savetnik za nacionalnu bezbednost Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD.

Ali MekMasterova odluka o zadržavanju Obamine ekipe naljutila je radikalne desničare u Trampovoj administraciji. Pre svih Stiva Banona, koji je kao vođa izborne kampanje imao najvažniju ulogu u Trampovoj pobedi, ali je u avgustu ove godine smenjen, jer se neprestano sukobljavao sa većinom saradnika američkog predsednika.

"Momci se ne zezaju"

Samo što je Benon osnivač i šef uticajnog desničarskog portala "Brajbart", gde je, odmah nakon odlaska iz Bele kuće, proglasio MekMastera odgovornim za ostavku pukovnika Dereka Harvija, koji je morao da napusti Veće za nacionalnu bezbednost. Harvi je, takođe, tvrdolinijaš i ogorčeni protivnik dogovora s Iranom, zbog čega se - kako su "dobro upućeni izvori" potvrdili za "Brajbart" (čitaj: Benon) - zamerio MekMasteru i ekipi iz Pentagona, koji ne žele novu konfrontaciju s iranskim režimom. A u "Brajbartovom" članku važnu ulogu dobio je Ilji Bajraktari.

Harvi je zapretio da će Benonu ispričati ko je tražio njegovu ostavku, na šta ga je Ilji Bajraktari upozorio da to nije pametno, objavio je Benonov portal.

Posle dva dana, Derek Harvi je dobio otkaz, zbog čega je na Benonovom portalu usledila optužba protiv MekMasterove ekipe: "Ovi momci se ne zezaju već žele da svet izgleda kako to oni žele i pokušavaju da prisile Trampa da im se prikloni".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online