Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.07.2012.
03:37
Z. Gligorijević - Vesti A

Serijske ubice (2): Inženjer ubio četiri direktora

Najteži slučaj u istoriji pravosuđa SFRJ bio je sudski proces koji je Okružni sud u Jagodini vodio protiv Miodraga Milojevića iz Paraćina, koji je iz berete ubio četiri direktora i jednog vozača Fabrike bombona Paraćinka u Paraćinu, a jednog teško ranio.

 

On je avgusta 1984. godine ubio Miroslava Mirkovića, v.d. pomoćnika direktora, Miodraga Jovanovića, kontrolora kvaliteta, Živojina Aleksića, šefa nabavke, Nenada Živkovića, upravnika firme Feroteks (ranije radio u Paraćinki) i Slobodana Simića, vozača, dok je Miroslava Milanovića, referenta nabavke, teško ranio. Okružni sud u Svetozarevu (današnjoj Jagodini) osudio ga je na smrtnu kaznu, ali dok ju je čekao Savezni sud ju je promenio na 20 godina zatvora. Zanimljivo je da je Milojevića, iako je pomoravska javnost bila šokirana tim ubistvima, retko ko osuđivao i većina je komentarisala "ako ih je ubio, preterali su."
 

Milojević je bio inženjer u fabrici u kojoj je osmislio niz tehničkih inovacija. Uradio je crteže za nove delove mašina koje su bile zapuštene i osposobio ih je za rad. Ali, niko od rukovodilaca nije mario za njegov trud, niti je mogao da napreduje. Pošto je Milojević bio veoma pošten, primetio je zloupotrebe čelnika firme. Trebovana roba plaćana je kao roba prvog kvaliteta, a kupovala se, zapravo, roba mnogo lošijeg kvaliteta, gvožđe je nestajalo iz fabrike neznano kud... Kada je to pomenuo na kolegijumu, rečeno mu je da su ga "primili kao inženjera, a ne kao političkog radnika". Tada počinje četvorogodišnja tortura nad Milojevićem, koji se, kako je izjavio na sudu, osećao kao progonjena zver.


 

Najpre je na stolu zaticao pisma preteće sadržine, a potom su počeli da ga kompromituju i nazivaju homoseksualcem. Vređanje njegovog dostojanstva išlo je tako daleko da su mu postavljali plastičan penis, a kada bi ga videli, pokazivali bi mu srednji prst jedne ruke, dok bi kažiprstom i palcem druge ruke pravili krug. Milojević je zbog toga napustio Paraćinku, zaposlio se u svetozarevačkoj Koroni, a potom otvorio privatnu firmu. Kako je komšiji smetala njegova mašina, prijavio ga je i opštinska komisija je zapečatila firmu.

Noć nakon ćerkine veridbe proveo je u kolima s pištoljem, koji je uzeo iz kuće. Najpre je razmišljao da se ubije u svom rodnom selu. Pošao je, ali kako je morao da prođe pored Paraćinke, dugogodišnje maltretiranje grupe ljudi ponovo mu je okupiralo misli. Ušao je u fabriku, stražarima rekao da se ne plaše pištolja jer njima neće ništa biti i išao od kancelarije do kancelarije, dok, kako "Vesti" saznaju od radnika suda, nije ubio one koji su bili na njegovom spisku zlostavljača.

U Pomoravskom okrugu dešavala su se uglavnom dvostruka ubistva zbog ljubomore, materijalne koristi ili pod dejstvom narkotika i alkohola. Momčilo Stefanović iz Kušiljeva kod Svilajnca 1995. godine upao je u kuću zemljaka na privremenom radu u inostranstvu kako bi ih pokrao. Međutim, kako se bračni par zatekao u kući, Momčilo ih je ubio. Osuđen je na 20 godina.

Na istu kaznu osuđen je i Radomir Aranđelović, koji je 1994. godine ubio vlastitog sina i suprugu. Hteo je da ubije i kćer, ali ona nije bila kod kuće. Radomirova supruga prijavila je policiji da im, kada se napije, preti pištoljem za koji je imao dozvolu. Kada je policija došla, žena je rekla da je sve u redu da se ne bi dalje svađala s mužem. Međutim, čim su oni izašli iz kuće, Radomir ih je ubio.
 

Okružni sud u Jagodini osudio je Aleksandra Milića iz Svilajnca, koji je bio narkoman, na 40 godina zatvora zbog toga što je 2003. godine ubio majku Draganu i oca Dragana. Milić je po povratku iz grada uzeo iz dvorišta sekiru i nož, koje je ranije pripremio, obukao radničko odelo i navukao rukavice. Oštricom sekire udario je oca po glavi, a potom ga više puta izbo nožem u grudi, a onda je sekirom ubio majku. Tela mrtvih roditelja Milić je zatim izmasakrirao trnokopom i betonskim poklopcem od šahta.

Višestruko ubistvo iz ljubomore 2007. dogodilo se u Ćupriji. Zoran je s četiri uboda noža usmrtio 24-godišnjeg Bobana Gajića iz Ćuprije, sina Gordane Tanasković sa kojom je bio u vezi. Potom je otišao u svoje rodno selo gde se obesio.

Vladica Maksimović iz Prištine, bivši pripadnik Žandarmerije, prošle godine aktivirao je bombu na autobuskom stajalištu u jagodinskom selu Duboka, jer je u tom momentu iz autobusa izlazila Snežana Bogdanović, koja ga je ostavila nakon dugogodišnje veze. Njih dvoje su preminuli na licu mesta, a Sevdalina i njen suprug Staniša Andrejić, tom prilikom zadobili su teže povrede.

Zbog neuzvraćene ljubavi dvostruko ubistvo koje je uzdrmalo celo Pomoravlje dogodilo

se pre dve godine. Toplica Marković iz Krušara ubio je na Vaskrs bivšu devojku 25-godišnju Ivanu Stojković i njenu drugaricu 19-godišnju Biljanu Obradović iz istog sela. Osuđen je na 40 godina.
 

Smrt četiri bebe


Od svih čedomorstava u Pomoravlju najsvirepija je počinila Slavica Glišić iz Prevešta kod Rekovca, koju je javnost prozvala Čedomorka iz Prevešta. Kada je policija pronašla dva dečja skeleta u šipražju kraj njene kuće, a jedan zakopan u zemljanom podu pomoćne zgrade, ona je priznala da je od 1985. u drugom stanju bila četiri puta. Dve bebe ubila je njena majka Jana, a dve su se, kako je izjavila, ugušile u plodovoj vodi prilikom porođaja. Kako su tri čedomorstva zastarela, Opštinski sud u Rekovcu joj je samo za poslednje izrekao zatvorsku kaznu od šest meseci, uslovno na dve godine.

 

Leš u šahtu


Iako nije višestruko, ubistvo Zdenka Josića u Jagodini šokiralo je ovdašnju javnost. Naime, Milan Stefanović, Boban Vuksanović, Ivan Živković, Dejan Radivojević i Dragi Petrović 2004. godine namamili su lokalnog alkoholičara Zdenka u kuću Stefanovića. Do sedam izjutra tukli su ga naizmenično i davali mu da pije alkohol. Potom su zaspali. Kada su sutradan videli da je Zdenko mrtav, odsekli su mu glavu, udove, čak i genitalije. Masakrirane delove tela pobacali su u šaht, a glavu na nasip pored pruge. Okružni sud u Jagodini dodelio im je ukupno 45,5 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu. Sledi novo suđenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online