Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.07.2012.
12:06
D. Đorđević - Vesti A

Čekajući srpsku vladu (3): Srbija kao javna kuća

Saša Stojković radi kao glavni i odgovorni urednik OK radija u Vranju i najkompententniji je politički analitičar na jugu Srbije koji slovi za čoveka sa stavom i ocenama koje se potvrđuju u praksi.

Nema novih investicija: Saša Stojković
 

Šta očekujete od nove vlade?
- Nova vlada, ukoliko je formiraju SNS-SPS-URS biće tzv. kumanovska vlada, koja će po svoj prilici nastaviti kontinuitet poraza Srbije, na svim nivoima. Svi veruju da će to značiti povratak u kraj 90-ih, ja, pak, verujem izjavi Dačića da neće biti tog povratka.

Kako tumačite uspeh Ivice Dačića?
- Na rejting socijalista i njihov uspeh na izborima uticalo je vešto rukovođenje Ministarstvom unutrašnjih poslova i njenim simbolom u narodu, policijom. Pohapsio je ekstremne Albance u selima Veliki Trnovac i Brezovica. To je bio za njega i SPS "bingo" pred izbore. Koga se ticalo što su oni pušteni nakon 10 dana.

Uzaludni protesti radnika Zambera
 


Šta će biti sa Srbijom?
- Novih investicija biće ako Amerikanci krenu da otvaraju vojne baze, sa hotelima, prodavnicama, javnim kućama i ostalim pratećim sadržajima gde bi bilo novih radnih mesta. Činjenice o najaktuelnijoj investiciji u Vranju teraju me da sve to banalizujem. Naime, prodat je deo HK Jumko, fabrika dorade i konca, ispod cene, a to ispod je 90 odsto od prave vrednosti. Država će novom italijanskom vlasniku dati po 5.000 evra za svakog novog zaposlenog radnika, koji će potom imati obavezu da tim radnicima, u "žerminalovskim" uslovima, isplaćuju platu od 100 evra.

Da li očekujete da će se stvarno otpustiti višak zaposlenih u javnom sektoru?
- Neće biti otpuštanja u javnom sektoru jer su svi ti ljudi, posebno u poslednje četiri godine, a i sada posle izbora, primljeni u emotivnoj situaciji koja prevazilazi finansijsku. Zamislite Dinkića koji propagira da svi potpišu dokument "stop partokratiji", a njegovi lokalni moćnici u to vreme pozivanja i halabuke u Vranju zapošljavaju preko 80 novih ljudi, članova URS-a, na vremenski period od jednog do tri meseca.
 

Skalamerija umesto fabrike

Koliko Vranjanci imaju nepoverenja u novu vladu, posebno u ministra Dinkića, govori Stojković o propasti posla veka u Vranju:
- Vranjanci živo pamte, o 600 radnika Zambera da i ne govorimo, kad je tog vrelog julskog dana 2007, ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić svečano položio kamen temeljac za izgradnju buduće fabrike. Srdačno se posle toga izljubio sa vlasnikom Zambera Janijem Savasom i gradonačelnikom Vranja Miroljubom Stojčićem, optimistički najavivši da će tu gde je on bacio lopatu cementa uskoro nići fabrika za 3.000 radnika. Dve godine kasnije na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija šepurila se nedovršena gvozdena skalamerija, a za Savasom su ostali samo dugovi i onih 600 radnika koje sada niko neće.

Sutra - Čekajući srpsku vladu (4): Koji magarac je pojeo narod

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online